Gündem
  • 14.11.2017 00:19

İran ve Irak'ı yıkan depremden acı görüntüler

Irak-İran sınırında, merkez üssü Süleymaniye ve Halepçe şehirleri yakınında bir bölgede 7,3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. İki ülkede en az 380 kişi yaşamını yitirdi, 5 bin 600'den fazla kişi de yaralandı.

Özellikle İran'ın Kirmanşah eyaletinde bulunan Kasr-ı Şirin kentindeki binalarda büyük hasar olduğu belirtiliyor. Can kayıplarının en az 336'sının, yaralıların da yaklaşık 4 bininin bu eyalette olduğu belirtiliyor.

İranlı yetkililer, bazı kentlerde çok ciddi hasara yol açtığını açıkladı.

Fars Haber Ajansı, yine Kirmanşah'ta bulunan Serpol Zehap'ın tek hastanesinin depremde yıkıldığını, kentin tamamında elektriklerin kesildiğini aktardı.

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, hükümete ve silahlı kuvvetlere yardım için "tüm imkanları seferber etmeleri" talimatını verdi.

Dağlık bölgelere erişimde sıkıntılar var

Ancak İran kurtarma ekipleri, dağlık alanda bulunan yerleşim yerlerine ulaşmakta zorluk çekiyor.

Bazı noktalarda çadır kentlerin kurulduğu ancak coğrafi koşullar nedeniyle buralara erişimde sıkıntılar yaşandığı belirtiliyor.

İran Acil Durum Hizmetleri Direktörü Pir Huseyin Kulivand, "Bazı yerlerde yollarda çökükler var. Ayrıca bazı noktalarda heyelan da oldu. Bu nedenle kurtarma ekipleri, bazı köylere ulaşmakta zorluk çekiyor" dedi.

Deprem, Pazar gecesi TSİ 21.20 sularında meydana geldi. Bu saatlerde bölgede insanların genellikle evde olduğu ve bundan dolayı da can kaybının artabileceği ifade ediliyor.

Irak'ta en az 9 ölü

Depremin 23 kilometre derinlikte olduğu ve yaklaşık 20 saniye sürdüğü açıklandı. Sarsıntı, başta Diyarbakır olmak üzere Türkiye'nin güneydoğusunun yanı sıra Irak'ın başkenti Bağdat'ta da hissedildi.

Iraklı yetkililer, depremin iki eyalette beş şehirde hasara yol açtığını açıkladı. Irak Kızılayı Başkanı Dr. Yasin Abbas, "Neyse ki, burada İran'daki kadar yüksek can kaybı olmadı. Şu ana kadar 9 kişi yaşamını yitirdi, 425 kişi de yaralandı" dedi.

Deprem, özellikle Kerkük, Süleymaniye ve Halepçe kentlerinde hissedildi.

Türkiyede yardım gönderdi

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Türkiye'nin, afet bölgesine 44 personel, 10 araç ve 5 bin çadır gönderdiğini açıkladı.

Türk Kızılayı'ndan yapılan açıklamada da, Erbil'deki ekibin deprem bölgesine sevk edildiği, öncü bir araç ve müdahale ekibinin de karayoluyla Türkiye'den yola çıktığı belirtildi.

Güncellenme Tarihi : 14.11.2017 00:49

İLGİLİ HABERLER