Gündem
  • 1.12.2015 23:06

IŞİD Liderinin karısı Türkiye'ye geliyor

Lübnan ve Nusra cephesi arasında varılan anlaşma sonrası, Lübnan hükümeti 16 askeri karşılığında aralarında IŞİD lideri Bağdadi'nin eski eşinin de bulunduğu 13 tutukluyu serbest bıraktı. Seca Düleymi, "Türkiye'ye gitmeyi planlıyorum" dedi.

Lübnan ile Nusra Cephesi arasında varılan takas anlaşmasıyla, Nusra Cephesi yaklaşık bir buçuk yıl önce esir aldığı 16 Lübnan askerini serbest bıraktı. Lübnan hükümeti de 5'i kadın 13 tutukluyu Nusra Cephesi'ne teslim etti. Hapisten çıkan kadınlardan biri de IŞİD’in lideri Ebu Bekir Bağdadi’nin eski eşi ve bir kızının annesi olduğu iddia edilen Seca Düleymi. Düleymi, serbest kalmasının hemen ardından Al Jazeera muhabirine konuştu, ilk fırsatta Türkiye'ye gideceğini söyledi. 

"Ben Ebu Bekir Bağdadi'nin eski eşiyim. 6 yıl önce boşandık. Şimdi önce Beyrut'a, oradan da Türkiye'ye gitmeyi planlıyorum."

Seca Düleymi, 2014 yılında, Lübnan ordusu tarafından, 'terörist bir gruba üye olduğu' gerekçesiyle tutuklanmıştı. Hapse girdiğinde hamile olan Düleymi'nin hapiste doğurduğu çocuğu ve şimdiki eşi de Lübnan tarafından serbest bırakılanlar arasında. 

Bağdadi'nin kızı mı?

Hapisten çıkan Düleymi'nin yanında bir de 5-6 yaşlarında bir kız çocuğu bulunuyor. Düleymi'nin "Bağdadi'den 6 yıl önce boşandım" dediği dikkate alındığında bu kız çocuğunun Bağdadi ile evliliğinden olma ihtimâli yüksek. Zira Bağdadi ve Düleymi'nin bir çocukları olduğu biliniyor.

'Bize iyi davrandılar'

Varılan anlaşmayla ayrıca, askerlerin kaçırıldığı yer olan Arsal'da, çatışmalarda yaralanan silahlı kişiler, kasabadaki hastanede tedavi olabilecek.

Al Jazeera muhabiri Mazen İbrahim, arabalarda teslim edilmeyi bekleyen 16 askerle konuştu. Askerler durumlarının iyi olduğunu ve Nusra Cephesi’nin onlara çok iyi davrandığını ifade etti.

Beyrut'un Riyad Sulh Meydanı'nda özgürlüğüne kavuşmak üzere olan çocuklarını bekleyen askerlerin aileleri de, Al Jazeera ekranında çocuklarını izledi. Mutluluğunu  ve memnuniyetini ifade eden aileler halay çekerken görüntülendi.

Takas, Lübnan’ın Kızılhaç örgütünün denetiminde gerçekleşti.

IŞİD'in elinde bulunan Lübnanlı askerler bu anlaşmaya dahil edilmemişti. Ancak onların aileleri de, meydanda çocuklarını bekleyenlere destek amaçlı olarak orada hazır bulundu. 

Ağustos ayında Lübnan ordusu ile Suriyeli silahlı grupların arasında Arsal sınır bölgesinde çatışmalar yaşanmıştı. Beş gün devam eden çatışmalarda 20 asker, 16 sivilin yanı sıra onlarca silahlı kişi hayatını kaybetmişti. Çatışmalar sona erdiğinde silahlı gruplar, 27 askeri rehin alarak Suriye topraklarına çekilmişti. Esir Lübnanlı askerlerin bir kısmı Nusra Cephesi'nin eline düşerken diğer kısmı IŞİD tarafından esir alınmıştı.

Kaynak: Al Jazeera

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 17:24

İLGİLİ HABERLER