Gündem
  • 1.11.2014 11:57

IŞİD'den kaçan ya camiye ya kiliseye sığınıyor

IŞİD’in Irak’taki saldırılarından kaçanlar hâlâ evlerine dönemedi. Binlerce kişi Irak Kürdistan Özerk Bölgesi'nde yaşam mücadelesi veriyor. Bölgedeki cami ve kiliseler hâlâ yüzlerce sığınmacıya ev sahipliği yapıyor.

Erbil-Musul karayolu üzerindeki Kelek beldesindeki cami, yoldan geçenlerin namaz kılmak için sıkça durduğu bir yer. Bugünlerde camiye gelenleri Musullu Emir Ali Cercis karşılıyor. Musul’da yaşayan Cercis ve ailesi IŞİD’den kaçanlar arasında. IŞİD saldırılara başlayınca kaçarak Erbil’e geldiler. Sığınacak yer bulamayınca önce caminin yanındaki arazide yaşamaya başladılar. Ancak mahalle sakinleri caminin kapısını açarak yerleşmelerine izin verdi.


“Banyo yok, tuvalet sağlıksız. Biz oto yıkama istasyonlarında banyo yapıyoruz. Kış geliyor, nasıl ısınacağız bilmiyoruz. Çevrenin ve yardım kuruluşlarının yardımlarıyla geçinmeye çalışıyoruz.“

Cercis’le birlikte camiye ve yerleşkelerine altı aile yerleşti. Onlardan biri de Hamza Şakir. Musul yakınlarındaki Bartalla köyünden kaçtı. Caminin içinde birbirinden perdelerle ayrılmış bölmelerin birine eşi ve dört çocuğuyla birlikte yerleşti.

Camiye sığınanlar arasında Cercis’in engelli babası da bulunuyor.

Başka yere gitmek istiyoruz ama imkanımız yok. Mecburen buraya geldik ve yerleştik. Kimse bize tepki göstermiyor. Yardımlarla geçinip gidiyoruz. Bazen insanlar namaz kılmaya geliyor, bizi görünce şaşırıyorlar. İçeri girip namaz kılanlar da oluyor. Bize tepki gösteren olmuyor. İnsanlar genelde olumlu karşılıyor.”

Aileler, kampta kalanlar arasında IŞİD’e yakın kişiler olabileceği endişesiyle, sığınmacı kamplarına gitmeye korkuyor. Caminin içine perdelerle ayrılan dört bölüme, 36 kişilik dört aile yerleşti. Caminin minberi kilere dönüştürüldü. Caminin halıları da kaldırılmadı. Hemen yanındaki kadınlar mescidine ise iki aile yerleşti. Ailelerin umudu Musul’un IŞİD’den temizlenmesi ve evlerine dönmek.

140 aile kilisede

Erbil’in Ankawa Mahallesi'nde bir kilise. Adı Saint Joseph. Kelek’teki camiyle ortak özelliği, sığınmacılara ev sahipliği yapması. Musul’dan kaçan 140 Hıristiyan aile kalacak yerleri olmayınca kiliseye sığındı.

Telal Faraç da IŞİD Musul’a saldırdığında kaçanlardan biri. Faraç kalacak yerleri olmadığı için kiliseye sığındıklarını söyledi.

“Kızılay ve yardım dernekleri bize yardım eli uzattı. Onların yardımıyla geçiniyoruz. Saldırılardan iki saat önce kaçtık. Yarın durum düzelirse mutlaka geri döneriz. Bize bir kamp yapacaklarmış, yaparlarsa oraya yerleşiriz.”

Artık 60’larında olan Jacklin Matte de, kilise içindeki haçın altında düşünceli bir şekilde oturuyor. IŞİD saldırıları başladığı zaman evini terkedip kaçmış. Üç ayı aşkın bir süredir kilisede yaşıyor.

“Kilise bize kapılarını açtı. Buraya yerleştik, yardım kuruluşlarının yardımlarıyla geçiniyoruz. Burada hem yaşıyoruz hem ibadet ediyoruz. Burası güvenli ama yine de evimize dönmek istiyoruz. Hem de bir an önce dönmek istiyoruz, çocuklarımızın okulu var, bizim işlerimiz var.“

Kilisenin her yerine yerleyen sığınmacılar, yeni hayatlarına alıştı artık.

Hıristiyan sığınmacılar da IŞİD korkusundan başka yere gidemiyor. Kilisenin yaşanabilecek her yerine sığınmacılar yerleşti. Kimisi ibadet bölümlerinde, kimisi misafirhanede yaşıyor. Yer kalmayınca kilisenin avlusuna sığınmacılar için çadır ve konteynırlar da kuruldu. Irak Kürdistan Özerk Yönetimi verilerine göre, bölgede halen yaklaşık 1 milyon 400 bin sığınmacı bulunuyor. Sığınmacıların büyük bölümü kamplarda kalıyor.

Kaynak: Al Jazeera

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 00:37

İLGİLİ HABERLER