Gündem
  • 27.8.2014 10:44

İşte AK Parti kongresinden ilk görüntüler

AK Parti'de bugün tarihi bir gün yaşanıyor. AK Parti'nin Ankara Arena'da gerçekleştirilen birinci olağanüstü kongresinde kurucu Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan partisine veda edecek. Kongreye 3 bin kişi çağrıldı. 1020 otobüsle 40 bin kişi Ankara’ya getirildi. Salona giremeyen partililer dışarıda izdiham oluşturdu. AK Parti'de tek genel başkan adayı Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, eşi Sare Davutoğlu ile birlikte saat 10:00'dan bir kaç dakika önce salona giriş yaptı.

Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan, bugün Genel Başkanlık görevini, Ak Parti Merkez Yönetim Kurulu'nun bir sonraki Genel Başkan olarak belirlediği Ahmet Davutoğlu'na devredecek.

KONGRE'NİN RENGİ: TURKUAZ

AK Parti olağanüstü Kongresi'nin hakim rengi turkuaz. "Hep birlikte yeni Türkiye" sloganıyla düzenlenen Kongre'de Ankara Arena turkuaz renk hakimiyetiyle düzenlenmiş durumda.

SALON HINCA HINÇ DOLU

Daha kongre resmen başlamadan, sabah erken saatlerden itibaren AK Partililer Kongre salonunu doldurdu. Kongre'nin resmi açılışı yapılmadan tribünler tamamen doluydu.

ERDOĞAN VE DAVUTOĞLU'NUN DEV FOTOĞRAFLARI

Kongre salonu süslemesinde, Erdoğan'ın yanısıra bugünkü Kongre'de Genel Başkan seçilmesi beklenen Ahmet Davutoğlu'nun da dev fotoğrafları yer aldı.

Kongre salonunun en görünen yerlerinden birinde de, Davutoğlu ve Erdoğan'ın birlikte olduğu, üzerinde "yolunuz yolumuz" yazılı olan afiş yer aldı.

SALONDAKİ PANKARTLAR

Salon içinde ve dışında AK Parti seçim şarkıları çalınırken, partililer şarkılara eşlik etti ve sunucunun anonslarıyla koordineli şekilde tezahüratlarda bulundu.

"Hep Birlikte Yeni Türkiye" temasını taşıyan kongrenin yapılacağı salonda, "Hayallerimiz var sevdamız var", "Şimdi Türkiye zamanı", "Biz birlikte Türkiyeyiz", "Yeni hedefler yeni Türkiye", "Durmak yok yola devam", "Her şey Türkiye için, bu ışık sönmeyecek" pankartları yer alıyor.

GAZETECİLERE AKREDİTASYON UYGULANDI

Kongre'yi izleyecek gazeteciler için de özel basın kartları bastırıldı. AK Parti yönetimi, olağanüstü kongre için basına akreditasyon uygulaması da yaptı.

Olağanüstü Kongre için Zaman, Cihan Haber Ajansı, Bugün, Kanaltürk, Yurt, Evrensel, Birgün ve Sözcü'ye akreditasyon verilmedi.

SALONA GİREMEYENLER İZDİHAMA NEDEN OLDU

Kongreye 3 bin kişi çağrıldı. Bunlar siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve sendikalar. Ayrıca 1020 otobüsle 40 bin kişi Ankara’ya getirildi. Salona giremeyen partililer dışarıda izdiham oluşturdu. Kurulan çadırlarda kongreyi izledi.

ÜÇ AYRI FİLM YAYINLANACAK

Kongre boyunca dört ayrı film yayınlanacak.
Dev ekranlarla, kongre salonu dışında da yayınlanacak filmlerin başlıkları şöyle;

* Erdoğan'ın siyasi yolculuğu
* AK Parti'nin siyasi yolculuğu
* Genel Başkan adaylarının tanıtımı

"GENEL BAŞKAN ADAYLARI" DİYOR AMA...

Kongre programında, Genel Başkan "adayları" için de konuşma süresi ayrılmış.
Kongre programında "adaylar" demesine rağmen, AK Parti Olağanüstü Kongresi'nde Davutoğlu dışında herhangi bir ismin aday olması da beklenmiyor.
Nitekim Kongre'nin yapıldığı Ankara Arena'da da Erdoğan'ın dışında AK Parti'den sadece Davutoğlu'nun fotoğrafları yer alıyor.

YABANCI KONUKLARA RESEPSİYON

Kongre için çok sayıda yabancı konuk da davet edildi. Katılan konuklar için Ankara Arena'da, salonda oylama sürerken bir resepsiyon verilmesi de planlanıyor.

KONGRE'DE YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ

Gerek Kongre salonunun içinde, gerekse dışında çok yoğun güvenlik önlemi alınmış durumda.
Gazetecilerin bile ne delegelere ayrılmış salonun orta bölümüne, ne de seyircilere ayrılmış tribünlere geçişine izin verilmiyor.
Delegeler, konuklar, gazeteciler ve izleyiciler farklı farklı kapılardan, birkaç aramadan geçirilerek salonun içine alınıyor.

TRİBÜN ARALARINA KORUMALAR ADETA "ETTEN DUVAR" ÖRDÜ

Konuklara ayrılan bölümde, tribün aralarında bile çok sayıda polis yer alıyor. Polisler, tribün aralarında adeta "etten duvar" örmüş durumda.

SÜREKLİ "SAĞLIKÇILAR" ANONS EDİLİYOR

Kongreyi izlemek isteyenler gece yarısından itibaren Ankara Arena'ya gelmeye başladılar.

Uzun bekleyiş, sıcakla da birleşince, sabahın ilk saatleriyle birlikte fenalaşmalar başladı. Kongre salonunda kürsüden sürekli sağlıkçılar anons edilip, rahatsızlananlara yönlendiriliyor.

TRT'DEN BİR İLK: ÖRÜMCEK KAMERA

TRT, AK Parti olağanüstü kongresini izlemek için bir de ilki gerçekleştiriyor;
Kongre için salonun tavanına "örümcek kamera" düzeneği kuruldu.
Daha önce maçlarda kullanılan örümcek kamera ilk kez bir siyasi parti kongresinde kullanılmış olacak.

GÜRSEL TEKİN AK PARTİ KONGRESİ'NDE

AK Parti Kongresi için diğer siyasi partilere de davetiye gönderilmişti.
CHP bu davete Genel Sekreter düzeyinde yanıt verdi; AK Parti Kongresi'ne CHP'yi temsilen Genel Sekreter Gürsel Tekin katıldı.

TEK İLE ÖZEL AYRIMCILIK YAPILDI

Daha önceki AK Parti kongrelerinde liderin gelmesinden önce kürsüden tek tek illerin adları sayılarak, bu illerden gelen izleyiciler selamlanırdı. Bu kongrede sadece coğrafi bölgeler sayılmakla yetinildi.
Bu kongrede ise sadece tek bir ile "özel ayrımcılık" yapıldı. İllerden sadece, Genel Başkan adayı Ahmet Davutoğlu'nun seçim bölgesi olan Konya'ya özel ayrımcılık yapıldı. Konya'nın adı ayrıca anılarak, Konya'dan gelen izleyiciler özel olarak selamlandı.

KON TV'YE ÖZEL YER AYRILDI

Salonda Konya'nın yerel kanalı Kon TV'de ayrıcalıklıydı. Kon TV'ye, sürsünün tam karşısında, özel bir yer ayrılmış durumdaydı.

SALONA ÖNCE DAVUTOĞLU GELDİ

AK Parti'de tek genel başkan adayı Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, eşi Sare Davutoğlu ile birlikte saat 10:00'dan bir kaç dakika önce salona giriş yaptı. Partililerin sevgi gösterilerine Davutoğlu, el sallayarak karşılık verdi.

"HİZMETİ DEVRALACAK OLAN..."

Davutoğlu Kongre'de sahneye ''hizmeti devralacak olan" sözleriyle anons edildi.
Davutoğlu ve Sare Hanım kürsüde kongre salonunu selamladıktan sonra, kendilerine ayrılan bölüme geçtiler.

FOTOĞRAF YARIŞI

Davutoğlu ve eşi kendilerine ayrılan yere geçince, AK Partililer arasında Davutoğlu ile fotoğraf çektirme yarışı başladı.

ERDOĞAN'A MEKTUP YAZIP "BABAMI KOVAR MISINIZ" DİYEN KIZI DA SALONDA

Davutoğlu ve eşinin yanısıra, çocukları da salonda hazır bulundular. Küçükken, Dışişleri Bakanlığı görevi nedeniyle çok seyahat etmesinden dolayı Başbakan Erdoğan'a mektup yazarak, "Babamı göremiyorum, lütfen kovar mısınız?" diyen Davutoğlu'nun küçük kızı da salondaydı.

VE ERDOĞAN SON KONGRESİ İÇİN ARENA'DA: "BU ASLA BİR VEDA DEĞİL"

AK Parti Genel Başkanı ve Türkiye'nin seçilmiş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son kongresi için Arena'ya eşiyle birlikte geldi.
Erdoğan, Ankara Arena'da salona girmeden önce salon dışındakilere hitaben konuşma yaptı.

"ASLA VEDA DEĞİL"

Erdoğan konuşmasında genel başkanlıktan ayrılmasına rağmen, "Bu asla bir veda değildir" dedi.

Erdoğan, "Bilesiniz ki bu da bir Fatiha'dır. Yeni bir açılıştır. Yeni bir miladdır. Bunu böyle bilin" diye konuştu.

ERDOĞAN'DAN İLGİNÇ ÇIKIŞ: "CUMHURBAŞKANI" DEMEDİ, "CUMHUR'UN BAŞKANI" DEDİ

Recep Tayyip Erdoğan Kongre'ye gelişinde yaptığı konuşmada yarın devralacağı yeni görevinden "Cumhurbaşkanı" olarak bahsetmedi. "Cumhur'un başkanı" diyerek yeni görevini tarif etti.
Erdoğan, "Bugüne kadar Genel Başkan, Başbakan sıfatıyla aranızdaydım. İnşallah bundan sonra 10 Ağustos'ta seçmiş olduğunuz ilk Cumhur'un Başkanı olarak görev yapacağım.." dedi.

"HERKESİ KUCAKLADIK"

Ayırdetmeksizin tüm Türkiye'yi kucakladıklarını anlatan Erdoğan, "modern bir Türkiye'yi gerçekleştirdik. Gerçekleştiriyoruz. Asla taviz vermek yok" diye konuştu.
"İçimizden biri, bu mücadelede beraber yürüdüğümüz kardeşimizi Genel Başkanlığa aday gösterdik. Ortak adayımız, Konya Milletvekilimiz Ahmet Davutoğlu" dedi.

Erdoğan, "Ümidediyorum ki, Kongre'nin tümünün katlımıyla kardeşim Davutoğlu seçilecektir" diyerek, Davutoğlu'na destek verdi.

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 02:17

İLGİLİ HABERLER