Gündem
  • 5.7.2015 02:56

İşte AK Parti'nin 4 aşamalı koalisyon planı

Başbakan Davutoğlu, koalisyon kurma sürecini 4 kademede tamamlayacak. 1- Partilerin ilkeleri müzakere edilecek 2- Seçim vaatlerinde ortak paydada buluşulacak 3- Koalisyon protokolü yazılacak 4- Bakanlıkların dağılımı yapılacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu hafta görevi vermesinin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu, yeni hükümeti kurma çalışmalarını dört aşamalı müzakere takvimiyle yürütmeyi planlıyor. Davutoğlu, görüşmeye gittiği liderlere, "7 Haziran öncesinde konuşulanların 7 Haziran öncesinde kalması gerektiği" mesajını "geçmişi konuşmak yerine geleceği konuşalım" diyerek verecek. İlk iki aşamanın hem MHP hem de CHP ile aynı zamanda yürütülmesi planlanıyor. Üç ve dördüncü aşamanın ise koalisyon kararı verilen parti ile yapılması bekleniyor. Süreç şöyle işleyecek:
PARTİLERİN İLKELERİ: Partilerin seçim döneminde genel ilkeleri üzerinden görüşmeler başlayacak. AK Parti'nin 10, CHP'nin 14, MHP'nin ise 30 başlıktan oluşan ilkeleri masaya yatırılacak. Partilerin birbirlerine ne kadar yakınlaşabileceğine bakılacak. Bu konudaki ortak noktalar birleştirilip koalisyonun ilkelerine dönüştürülecek.
SEÇİM BEYANNAMELERİ: En hararetli pazarlıklar ikinci aşamada yaşanacak. Siyasi partilerin ekonomik, siyasi ve hukuki alandaki vaatlerindeki ortak paydaları çıkarılacak. Vazgeçilebilecekler ve vazgeçilmeyecekler belirlenecek. Müstakbel ortaklara, "Emeklilik, asgari ücret gibi konularda dışarıdan konuşmak kolay. Gelin koalisyona girin, mali tabloları görün ondan sonra bu konuyu değerlendirelim" denilecek. AK Parti, tüm muhalefet partilerin vaatleri arasında yer alan emeklilere ikramiye verilmesi konusundaki sıkıntının aşılmasına dönük de alternatifler gelişmeye çalışıyor. Bu kapsamda100 liralık seyyanen zammın tüm emeklileri kapsayacak şekilde genişletilmesi yönünde bir düzenlemenin gündeme gelebileceği belirtiliyor.
ASGARİ ÜCRET VE MAZOT: Asgari ücret ve mazot desteğini AK Parti konuşulabilir buluyor. AK Parti kurmayları, "Asgari ücret bin 500 lira vaat edilmiş. Orta yol bulur bunu bin 300 liraya çekebiliriz. Mazot desteği konusunda da bir orta yol buluruz" diyor. Taşeron işçilerin kadroya alınması gibi vaatler ise gerçekçi bulunmuyor.
ÜÇÜNCÜ AŞAMA: Vaatler konusunda da bir yere varıldıktan sonra koalisyonun hangi partiyle kurulabileceği de şekillenmiş olacak. Bu aşamada protokol yazımına geçilecek. İlk iki aşamada sağlanan mutabakat kağıda dökülecek. Bunun yanı sıra ileride sorun yaratabilecek, koalisyonun yumuşak karnı haline gelebilecek her olay ve çözümü en ince detaylar da kağıda dökülecek.
BAKANLIK DAĞILIMI: Son aşamada, tüm bunlar sona erdiğinde bakanlıklar AA, TRT gibi kurumların paylaşımına geçilecek. Bakanlık paylaşımı konusunda sayılar ile ilgili sıkıntı yaşanırsa bazı bakanlıkların bölünmesi gündeme gelebilecek. Bu durumda Kültür ve Turizm, Gümrük ve Ticaret, Aile ve Sosyal Politikalar, Çevre ve Şehircilik, Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanlıklarının bölünmesi söz konusu olacak.

PARTİLERİN İLKELERİNDEKİ FARKLAR
AK Parti, muhalefetin koalisyon ilkelerini kendi ilkeleri ile kıyaslamak için bir komisyon oluşturdu. Yapılan çalışma sonrasında birkaç konu dışında birçok şeyin örtüştüğü sonucuna varıldı. Örneğin; MH P'nin 30 ilkesinden 6'sı AK Parti ile örtüşmüyor. Bunlar, 17-25 Aralık'ın yolsuzluk haftası ilan edilmesi, mazot fiyatlarının düşürülmesi, emekliden destek primi kesilmesi uygulamasına son verilmesi, asgari ücretin yükseltilmesi ve çözüm süreci. CHP ile de indirimli mazot, emeklilere ikramiye, taşeron işçilerin kadroya alınması, asgari ücret konularında sorun yaratabilecek 7-8 farklılık bulunuyor.

45 GÜN , DİVAN'IN KURULMASIYLA BAŞLAYACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis Başkanlık Divanı'nın oluşmasının ardından hükümeti kurma görevini Başbakan Davutoğlu'na verecek. Anayasaya göre 45 gün içinde yeni Bakanlar Kurulu kurulamadığı veya güvenoyu alamadığı takdirde Cumhurbaşkanı, TBM Başkanı'na danışarak, seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Yenilenme kararı Resmî Gazete'de yayımlanacak ve seçime gidilecek. Bu durumda Cumhurbaşkanı geçici Bakanlar Kurulu'nu oluşturmak üzere bir Başbakan atayacak. Geçici Bakanlar Kurulu seçim süresince ve yeni Meclis toplanıncaya kadar vazife görecek.

AK PARTİ: BEŞİNCİ ZOR SINAVIMIZ

AK Parti, bir taraftan seçim sonuçlarını, diğer taraftan olası koalisyon ortağının kim olacağını istişare ederken, son seçimi ise "5. sınavımız" olarak değerlendiriyor. Şimdi AK Parti'de 13 yılın analizi yapılıyor. Dönüm noktaları zorluklar ve bu zorluklardan hangi stratejilerle çıkıldığı analizi yapılıyor. AK Parti yönetimi, kurulduğu günden beri 4 ayrı dönüm noktası yaşandığı ve bunlardan da başarı ile çıktığı saptamasını yaptı. AK Parti "zor süreçleri" şöyle tanımladı: "AK Parti'ye açılan kapatma davası, Cumhurbaşkanlığı seçimi, 17-25 Aralık sonrası gelişmeler, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı adayı olması."

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 19:31

İLGİLİ HABERLER