Gündem
  • 21.4.2015 10:29

İşte AK Parti'nin emekliye ZAM PAKETİ

Yeni emekli paketinde; zam, çifte emekliliğe teşvik, çalışana destek, iş arayana istihdam imkanı var. Her desteğin kaynağı da hazır...

Hükümet, sosyal güvenlik alanında yeni adımlar atıyor. Emekli aylığından şikayet edenler için çifte emekliliğe destek verilirken, ileri yaşlarda uygun istihdam olanakları yaratılacak. Yaklaşık 5 milyon emekliye, bu yıl yapılacak zamlarla 4 milyar liralık destek verilecek.
PRİM İNDİRİMİ
Emeklilik tasarrufları desteklenirken, 630 bin emekliye sosyal güvenlik destekleme primi indirimi ile 50'şer liralık katkı sağlanacak. Emeklilere seyyanen 100 liralık zammın yanı sıra, 65 yaş aylığı alanların ücreti de 200 lira olacak. Sağlık yardımlarının kapsamı da genişletiliyor. Atılacak adımlar şöyle :
EMEKLİYE DE İŞ İMKANI
Artan yaş ortalaması dikkate alınarak aktif ve sağlıklı yaşlanma desteklenecek. Yaşam boyu öğrenim programlarına erişim kolaylaşacak. Uzun çalışma yaşamı desteklenerek, ileri yaşlarda uygun istihdam olanakları yaratılacak.
TASARRUFA DESTEK
Tasarruf eğilimini de güçlendirecek olan tamamlayıcı emeklilik sistemleri desteklenecek. Sosyal güvenlik ve prim ödeme bilinci artırılacak.
EVDE BAKIM HİZMETLERİ:
Evde bakım hizmetleri sosyal hizmeti de kapsayacak şekilde yeniden tasarlanacak. Takvim'in haberine göre, yaşlıların ekonomik ve sosyal hayatta daha fazla yer almaları, yaşam kalitelerinin yükseltilmesi sağlanacak.
EMEKLİLİK HİZMETLER
Emeklilik hizmetleri etkinleştiriliyor. Düşük düzeyde maaş alan emeklilerin gelir seviyesi yükseltilecek. Temmuz'da SSK ve Bağ-Kur emeklilerine seyyanen 100 lira zam yapılacak.
630 BİN EMEKLİYE KATKI
Ticari faaliyette bulunan emeklilerden kesilen ayda yüzde 15 oranındaki destek primi yüzde 10'a düşürülüyor. Bu uygulamadan 630 binden fazla emekli yararlanacak.
65 YAŞ AYLIĞI ALANLAR
65 yaş aylığı alanların 145 liralık aylığı 200 liraya çıkarılıyor.
SAĞLIK İMKANLARI ARTIYOR
Sosyal güvenlik sözleşmelerine göre sağlık yardımı hakkı elde eden sigortalıların ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sağlık aktivasyon ve provizyon sistemine dahil edilmesi sağlanacak. Sosyal Güvenlik Kurumu'na erişim kolaylaşacak. E-randevu projesiyle randevu sistemi etkin ve kolay hale gelecek.
PRİM TABANI GENİŞLİYOR
Kayıt dışı istihdam ve ücretle mücadele edilerek, prim tabanı genişletilecek. Prim yapılandırması ekonomik kriz ve doğal afet gibi durumlar dışında uygulanmayacak.
8.9 MİLYARLIK DESTEK
Bu yıl engelli vatandaşların yaşam kalitesini artırmaya yönelik engelli evde bakımı için 4.5 milyar lira, geliri asgari ücretin 3'te 1'inden az olan 65 yaş üstü yaşlılara, bakıma ihtiyacı olan engelliler ve yakınlarına aylık için 3.9 milyar lira kaynak ayrıldı. Bu tutar, koruyucu aile modeli için 52 milyon lira, koruma altına alınacak çocukların aileleri ile bir arada yaşamasına fırsat sağlamak için 457 milyon lira ile 8.9 milyar liraya ulaşıyor.

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 20:55

İLGİLİ HABERLER

//