Gündem
  • 28.10.2014 12:53

İşte sınırımızda oynanan büyük oyunun özeti

IŞİD'in Kürtlere yönelik katliamlarıyla birlikte; yıllardır savaş halinde olan Kuzey Irak Kürtleri, Suriye Kürtleri ve Türkiye'deki PKK yandaşları can ciğer kuzu sarması oldu.
Dünün düşman kardeşleri bugünün cephe arkadaşına dönüştü. Bütün bu dönüşümü IŞİD sağladı. Zaten ana amaçta dağınık haldeki Kürtleri biraraya getirip ortak bir Kürt devleti kurdurmaktı.
İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bahsettiği 'büyük oyun' buydu.
Şimdi size Özgür Suriye Ordusu sözcüsünün son gelişmeler üzerine yaptığı açıklamayı sunuyoruz.
Burada kimin kime hizmet ettiğini çok iyi anlayacaksınız.

ÖSO Sözcüsü, PYD’nin Kobani’de IŞİD’le savaşmak için bulunan bir grup ÖSO’luyu beklettiğini söyleyerek, ‘PYD aslında ne ÖSO’yu ne de Peşmerge'yi istiyor. Kendisi farklı algı yöntemiyle Kürt halkının yönetimi sadece PYD’dedir diyor’ açıklamasında bulundu.
Erdinç Akkoyunlu

Kobani’de yaşananlar PYD ve IŞİD taraflarınca anlatılırken, çatışmaya dahil edilmek istenen ÖSO’nun ne düşündüğü ise basına yansımıyor.

Üç yılı aşkın süredir Esad rejimine karşı mücadele eden muhaliflerden Suriye Ulusal Konseyi Dış İlişkiler Komitesi Üyesi Dr. Halit Hoca, STAR’a son durumu anlattı.

Hoca, “ÖSO’nun Kürt grupları Kobani’de. Fakat onlar başarılı bir koordinasyon sağlayamadılar çünkü PYD ile doku tutmuyor. Şu anda bir teklif var. ÖSO komutanı da açıkladı ‘Bin 200 kişi ile ben girerim’ dedi onu da Salih Müslim kabul etmedi. Bu şu demek; ‘PYD bize silah verin, gücümüz pekişsin. Gerektiği zaman Türkiye’ye karşı da kullanabileyim.’ diyor” açıklamasında bulundu.Salih Müslim’in Kobani’ye gelecek ÖSO askerleri için koştuğu sekülerlik şartının da bir oyalama olduğundan bahseden Dr. Hoca, şunları söyledi:

Laiklik, istemiyoruz kalkanı

“Müslim’in devrimin başından beri çok çelişkili açıklamaları oldu. ilkin yol konusunda ‘Öcalan’ı önder aldık. Felsefesini benimsedik, yolunda gidiyoruz’ dedi. Daha sonra bu politika ışığında Esad’dan aldıkları sözle bağımsızlık ilan etti. Devamında Kahire toplantısında, yanımızda bize, ‘Suriye topraklarının bütünlüğünden yanayım’ dedi.

IŞİD’in tehlike arz ettiği dönemlerde Türkiye’nin müdahale etme isteği olduğunda ‘Türk askeri girerse halkımız kendisi Türkiye askerine karşı savunur’ dedi. Sonra da ‘Türkiye askeri gelip neden yardım etmiyor’ diye konuştu. Çok çelişkili açıklamaları oldu fakat ÖSO konusunda Müslim’in kesinlikle hala Esad’dan yana olduğu ve El Muhaberat’tan destek aldığı biliniyor. Bu yüzden şimdi oraya gidecek olan ÖSO birimi yani General Abdulcabbar’ın birimi zaten seküler bir yapıdan geliyor, İslami yapıdan gelmiyor. PYD aslında ne ÖSO’yu ne de peşmergeyi istiyor. Kendisi farklı algı yöntemleriyle Kürt halkının yönetimi sadece PYD’dedir diyor. 13 Kürt grubuna suikast düzenlediler, işkence yaptılar. Başka temsilci yokmuş gibi davranarak ılımlı muhalefetin kendileri olduğunu göstermeye çalışıyorlar. Bu noktada Müslim’in sekülerlik açıklaması da aslında bir istemiyoruz kalkanı...”

Amaç Rakka’yı düşürmek

IŞİD’in asıl merkezinin Rakka olduğunu ama PYD’nin Kobani’yi gündeme taşıyarak Esad’a çalıştığını da belirten Hoca, “Halbuki petrolden gelen finansman ve Irak irtibatıyla Rakka, IŞİD için daha büyük önem arz ediyor. Daha stratejik bölgelerde savaşılabilecekken, dikkatler Kobani üzerine çekildi. Kobani üzerinde düşünülürken Halep’in düşmesi söz konusu. IŞİD’in ya da Esad’ın eline geçmek üzere. Halep’i düşürmek için bir cambaza bak oyunu oynanıyor Kobani’de” diye konuştu.

Halep Humus’a dönecek

ÖSO’nun PYD’ye yardım için Kobani’de de bulunduğundan söz eden Dr. Hoca, “ÖSO şu anda PYD’ye yardım teklifinde bulunmuşken, maalesef PYD şu anda Esad rejiminin Halep’e ulaşması için koridor açıyor. Şu anda Afrin üzerinden koridor açarak Halep kazalarına ulaşmaya çalışıyorlar. Orada eğitilmiş 10 bin Şebbiha bulunuyor. Fakat onlar 2 yıldır ÖSO kuşatması altındalar. Esad yönetimi onlara sadece helikopterlerle mühimmat desteği veriyor. Şimdi PYD, Esad rejiminin Afrin üzerinden o bölgeye ulaşmasını sağlamaya çalışıyor. 15 gündür olan bir durum bu. ÖSO, zaman zaman bu durum için PYD ile çatışıyor. Fakat bu senaryo tutunca kuzeyden IŞİD güneyden de Esad rejimi Halep’i çevirecek. Ve Halep, Humus’un durumuna düşecek.” şeklinde konuştu. Üç hafta önce bin 800 kişilik PKK ekibi de Kobani’ye girdi. Onların dönüp dönmediğini de bilmiyoruz diyen Halit Hoca, “Fakat şu anda PYD’nin kendine rol modeli Yemen’deki Husi’lerdir. PYD eli ile yeni bir Husi örgütü yaratılmaya çalışıyor. Rejim taraftarı bir örgüt olması isteniyor” ifadelerini kullandı

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 00:44

İLGİLİ HABERLER