Gündem
  • 20.8.2014 11:22

İşte yeni kabinenin muhtemel isimleri

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ardından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun AKP genel başkanlığına aday olacağının bu hafta resmen açıklanması beklenirken, Davutoğlu'nun başbakan olmasının ardından kurulacak yeni kabinede ekonomi yönetiminde bir değişiklik öngörmüyor.

Reuters'a bilgi veren Başbakanlık ve AKP yetkilileri, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yanı sıra Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın görevlerine devam etmesinin beklendiğini bildirdi.

Erdoğan bu hafta Perşembe günü yapılacak olan MYK'da parti genel başkanı ve başbakan olacak kişinin belirleneceğini açıklamıştı. Erdoğan'dan 27 Ağustos'ta genel başkanlığı resmen devralması beklenen Davutoğlu'nun 29 Ağustos'ta hükümeti kurmakla görevlendirilmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de dün akşam Köşk'te verdiği resepsiyonda AKP genel başkanlığını Erdoğan'dan devralacak kişinin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu olarak göründüğünü söyledi.

Üst düzey bir AKP yetkilisi, Erdoğan'ın ekonomi konusundaki açıklamalarının kapsamından çıkarılarak değerlendirildiğini belirterek, "Elbette karar Erdoğan ve Davutoğlu'na ait olacak ancak Eylül'ün hemen başında göreve başlaması beklenen yeni kabinede Babacan ve Şimşek'in yanı sıra ekonomi yönetiminde herhangi bir değişiklik beklenmiyor" dedi.

Reuters'da geçen ay yayınlanan bir haberde, AKP'li yetkililerin, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in genel seçime kadar kabinede kalmaya devam edeceğine kesin gözüyle baktıkları belirtilmişti.

Konu hakkında bilgi sahibi bir başka kaynak da, ekonomideki mevcut bakanların görevlerine devam edeceğinin göründüğünü belirtirken, "Sadece ekonomide koordinasyon için yeni bir bakanlık eklenmesinin doğru olup olmayacağı tartışılıyor. Mevcut bakanlara bir ek bakanlık gelebilir" dedi.

Yetkililer bu yönde bir adım atılması durumunda AKP Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un bu göreve getirilebileceğini bildirdi.

Üst düzey bir başka yetkili de, yeni kabinede beş-altı bakanlıkta değişiklik ve birkaç bakanlıkta yer kaydırmanın gündeme gelebileceğini belirterek, "Tüm bunlar ele alınıyor ama Erdoğan'ın ortaya koyacağı iradenin etkisi kabinede kendi gösterecek" dedi.

Yetkililer, Erdoğan'ın siyaset Başdanışmanı Yalçın Akdoğan'ın kabineye girmesinin beklendiğini, Dışişleri Bakanlığı için ise MİT Müsteşarı Hakan Fidan ya da AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu isimlerinin geçtiğini bildirdi.

Çavuşoğlu'nun Dışişleri Bakanlığı'na geçmesi halinde Kültür Bakanı Ömer Çelik'in AB Bakanı olabileceğini, ondan boşalan göreve ise AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal'ın gelebileceği belirtiliyor.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop'un ise Adalet Bakanlığına getirilebileceği kaydediliyor.
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 02:26

İLGİLİ HABERLER