Gündem
  • 13.10.2015 11:31

İşte yerli otomobilden ilk kareler

Yerli otomobilden ilk kareler, Bakanlığın Twitter adresinden yayınlandı. Buradan bir açıklama yapan Bakan Fikri Işık, "TÜBİTAK öncülüğünde yerli otomobilimizin prototiplerini üreterek asırlık bir rüyada önemli bir eşiği aştık. Hedefimiz, 2020’den önce yerli otomobilimizi yollara çıkararak milletimizin kullanımına sunmak" dedi.

“YERLİ OTOMOBİLLE İLGİLİ ÇALIŞMALARIMIZI PLANLADIĞIMIZ GİBİ SÜRDÜRÜYORUZ”
Bakan Işık, yerli otomobil çalışmalarının devam ettiğini ifade ederek, “Yerli otomobille ilgili çalışmalarımızı planladığımız gibi sürdürüyoruz. 2015 yılı içerisinde prototiplerin hazır olacağını söylemiştik. Şu anda prototipler hazır. Biz o prototiplerin üzerine menzili uzatılmış elektrikli araç yüklemeleri yaptık, şimdi onların testlerini yapıyoruz. Bizim burada hedefimiz menzili uzatılmış elektrikli araç üzerinde yoğunlaştı. Biz içten yanmalı motorlarda şu anda hem dünya elektrikli otomobile giderken rekabetin zor olduğunu düşünüyoruz. Menzili uzatılmış araçlarda bir batarya var. Bu bataryayla şarj ettiğiniz zaman şehir içinde 100 kilometre gidebileceksiniz. Şarj bitince arkada bulunan küçük jeneratör fosil yakıt tüketerek devreye girecek. Şehir içinde ayda 50-60 lira elektrik ücretiyle gezebiliyorsunuz. Şu anda araçlar 100 kilometrede ortalama 6-7 litrenin altına düşmüyor. Bu elektrikli araçta 100 kilometrede ortalama 2 litrenin altına düşüyor. Ciddi bir tasarruf var. 2016 yılında 30-40 aracın bütün arazi, mevsim ve iklim şartlarında test etmek istiyoruz. 2020’den önce seri üretime başlamak istiyoruz. 4 farklı modelle başlıyoruz. Önümüzdeki süreçte modelleri geliştireceğiz” diye konuştu.

Yerli otomobilin prototipinin kamuflajlı görüntüsünü AA Editör Masası'nda kamuoyuyla paylaşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 3 prototip üretildiğini, Ar-Ge çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. Anadolu Ajansı yerli otomobilin prototipinin fotoğraflarını yayımladı.

 

İşte prototip araçtan ilk görüntüler

Bakan Seri üretim için ‘babayiğit’ beklediklerini ifade etti. Yerli otomobilin 2020 yılında yollarda olması bekleniyor.

Bakanı Işık, yerli otomobil konusunda, "Babayiğit ortaya çıktıktan sonra nerede üreteceğimize birlikte karar veririz, hatta onun tercihine bırakırız. Sonuçta bir kişi riski üstleniyorsa tercihi ona bırakmak gerek. Ama tüm Ar-Ge'nin Gebze'deki TÜBİTAK tesislerinde başladığını söylemek lazım" diye konuştu.

Işık kişisel Twitter hesabından da yerli otomobilin fotoğraflarını yayımladı.

TÜBİTAK öncülüğünde geliştirdiğimiz Yerli Otomobilimizin prototip fotoğrafını(Kamuflajlı) Milletimizle paylaşıyorum. pic.twitter.com/tOanG6i7fi

— Fikri Işık (@fikriisik) October 13, 2015

 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 18:02

İLGİLİ HABERLER