Gündem
  • 16.7.2017 21:31

Kırkpınar'da zafer İsmail Balaban

Kırkpınar'da başpehlivan belli oldu!

656. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde başpehlivanlık yarışında zafer İsmail Balaban'ın oldu!

656. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde başpehlivanlığı, finalde Orhan Okulu'yu yenen İsmail Balaban kazandı.

Edirne'deki Sarayiçi Er Meydanı'nda gerçekleştirilen başpehlivanlık müsabakalarında, sırasıyla rakipleri Hüseyin Şahinal, Arif Akın, Ünal Karaman, Ali Gürbüz ve Şaban Yılmaz'ı yenerek finale yükselen 2015 yılı başpehlivanı Orhan Okulu ile Hakkı Aygün, Osman Özgün, Recep Kara, Salih Erinç ve Hamza Köseoğlu'na üstünlük sağlayan 2013 yılı başpehlivanı İsmail Balaban, finalde altın kemer için karşı karşıya geldi. 
İki Antalyalı başpehlivan, başcazgır Şükrü Kayabaş'ın anonsuyla er meydanına çıktı.

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Edirne Valisi Günay Özdemir, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Türkiye Güreş Federasyonu (TGF) Başkanı Musa Aydın ve Güreş Ağası Seyfettin Selim, başpehlivanlar İsmail Balaban ve Orhan Okulu'yu tebrik etmek için er meydanına indi. Heyet, başpehlivanlarla bir süre sohbet ederek final güreşi için başarı diledi. 
Finalden önce "Pele Mehmet" lakaplı cazgır Mehmet Tura'nın, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimini lanetleyen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı "Vatandaşıyla bir olup darbecileri duman eden reis." diye niteleyen manisi, tribünlerden alkış aldı.

- Peşrevde tribünler coştu

Küçük orta boydan itibaren Kırkpınar'da birçok kez karşı karşıya gelen iki Antalyalı başpehlivan, 656. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Başpehlivanı olabilmek için peşreve çıktı ve tribünleri selamladı. 
Müsabakanın ilk dakikalarında İsmail Balaban'ın, rakibine karşı kontralarının daha baskın olduğu gözlendi. Hemşehrisinin kasnaktan tutma çabalarını Orhan Okulu, boşa çıkarmak için mücadele verdi. 
Final güreşinin 15. dakikasının ardından her iki tarafın da birbirine baskısı arttı, zaman zaman sert elenseler pehlivanların stresli olduklarını gösterdi. Sert bir elensesinin Orhan Okulu'nun gözüne denk gelmesi sonrası İsmail Balaban'a sarı kart gösterildi.

TGF Yağlı Güreş Merkez Kurulu Üyesi Sezgin Yüksel, güreşteki sertliğin ardından alana inerek başpehlivanları centilmence mücadele etmeleri yönünde uyardı.

Bu arada kaşı açılan İsmail Balaban'a sağlık ekipleri müdahale etti.

- Normal sürede galibiyet gelmedi

Başpehlivanlar, final müsabakasının normal süresinde birbirine üstünlük sağlamayı başaramadı ve puanlama bölümüne geçildi.

İsmail Balaban'ın daha atak olduğu, Orhan Okulu'nun ise savunmada kaldığı ve pasif güreşi nedeniyle ihtar aldığı müsabakanın bu bölümünde de galip çıkmadı.

Final güreşine, daha sonra puan alan pehlivanın galip sayıldığı "altın puan" bölümüyle devam edildi.

İsmail Balaban'a da kule hakemliğinden gelen pasif güreş ihtarı sonrası müsabakada tempo arttı. Orhan Okulu'ya da bu bölümde faullü güreşmesi nedeniyle sarı kart verildi.

Karşılaşmanın 54. dakikasında paçasından yakalamak amacıyla hamle yaptığı sırada rakibini açık düşüren İsmail Balaban, başpehlivan oldu.

KIRKPINAR’DA ALTIN KEMER YOLCULUĞU

2017 Kırkpınar Yağlı Güreşleri Şampiyonu Antalya Muratpaşa Belediyesi başpehlivanı İsmail Balaban, ilk turda Hakkı Aygün’ü, ikinci turda Osman Özgün, üçüncü turda ise geçen yılın başpehlivanı Recep Kara’yı yenerek çeyrek, finale çıkmıştı. Çeyrek final müsabakasında zorlu rakibi Salih Erinç’i geçerek, yarı finale çıkan Balaban, altın kemer yolculuğunda yarı finalde Hamza Köseoğlu’nu eleyerek finale çıktı. Finalde zorlu rakibi Okulu’yu yenerek, Kırkpınar tarihinde 2’inci birinciliğini kazandı.

2016 Kırkpınar Yağlı Güreşleri ikincisi olan Antalya Döşemealtı Belediyesi Başpehlivanı Orhan Okulu da ilk turda Hüseyin Şahinal’ı, ikinci turda Arif Akın’ı, üçüncü turda ise Ünal Karaman’ı yenerek, çeyrek finale çıkmıştı. Çeyrek final müsabakasında zorlu rakibi Ali Gürbüz’ü geçerek, yarı finale çıkan Orhan Okulu, altın kemer yolculuğunda yarı finalde Şaban Yılmaz’ı elemiş ve adını finale yazdırmıştı. Final de rakibi Balaban’a yenilen Okulu, altın kemere veda etmiş oldu.

İsmail Balaban altın kemeri taktı

656. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin Başpehlivanı Antalyalı İsmail Balaban oldu. Kırkpınar alanında düzenlenen törende Başpehlivanlara ödüllerini Spor Bakanı Çağatay Kılıç ve Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim birlikte verdi. Başaltı pehlivanlarında derece girenlere ödüllerini ise Edirne Valisi Günay Özdemir ve milletvekilleri verdi. 656. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde dereceyegirenler şöyle sıralandı:

Başpehlivan
1- İsmail Balaban
2- Orhan Okulu
3- Şaban Yılmaz
Hamza Köseoğlu

BAŞALTI
Okan Acar
Kürşat Şevki Korkmaz
Hüseyin Gümüşalan
Semih Turgut

BÜYÜK ORTA BOY
Tolga Turan
Özkan Yılmaz
Gökhan Öz
Oğuz Kara

KÜÇÜK ORTA BÜYÜK BOY
Metin Alpaslan Temizce
Menderes Saltık
Hüseyin Karakoyun
Mustafa Taş

KÜÇÜK ORTA KÜÇÜK BOY
Mehmet Ali Avcı
İlhan Kırmızıkan
Semih Bayram Yılmaz
Salih Biçer

DESTE- 3 (Deste Büyük)
Nail Seyyar
Samed Uysal
Mehmet Can Kaya
Okan Şahin

DESTE- 2 (Deste Orta)
Ramazan Sarı
Arif Özen
Süleyman Kozakoğulları
Abdubaki Kara

DESTE- 1 (Deste Küçük)
Osman Kan
Kerem Kahya
Engincan Akşit
Kadir Keskin

AYAK
İhsan Derin
Samet Özdemir
Emre Ayyıldız
Emircan Aslan

TOZKOPARAN
Eray Yılmaz
Eren Kalkan
Tuncay Pırıldak
Mustafa Ali Çıldan

TEŞVİK- 2
Mahsun Bilgiç
Erkan Şahin
Ömer Faruk Kırat
Görkem Yasin Şefik

TEŞVİK- 1
Görkem Karabıyıklıdan
Semih Tomaş
Burhan Karabulut
Muhammet Şeref Akay

MİNİK- 2
Cengizhan Ramazan Doğan
Muhammet Enes Özcan
Onur Keskin
Engin Atar

MİNİK- 1
Osman Nuri Çıldan
Abdullah Top
Kutay Çökeren
Turgut Rasim Demir

EN İYİ PEŞREV
Tansel Umut
Yiğit Gider
Çetin Mekeş

Güncellenme Tarihi : 16.7.2017 21:33

İLGİLİ HABERLER