Gündem
  • 26.11.2015 14:03

Kremlin 'ambargo yok' dedi, Medvedev gerdi

Medvedev, Türkiye'nin Rus savaş uçağını düşürmesine cevap olarak bazı ortak projelerin dondurulmasını da kapsayabilecek bazı önlemleri hazırlaması için hükümete talimat verdi. Medvedev Türkiye'den gıda ithalatına sınırlamaların da bu önlemlerin arasında yer alacağını belirtti.

Kremlin Sözcüsü Peskov, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 15 Aralık’ta yapmayı planladığı Moskova ziyaretinin iptal edilmediğini ancak Rus Su-24 uçağının düşürülmesi sonrasında ziyaretle ilgili birçok soru işaretinin ortaya çıktığını açıkladı.
 
Peskov, “Erdoğan ve Putin’in, 30 Kasım’da Paris’te düzenlenecek İklim Zirvesi’nde ayrıca bir görüşme yapması öngörülmüyor.  Liderlerin arasında planlanmış bir telefon görüşmesi olduğu konusunda da bilgim yok” ifadelerini kullandı.
 
Peskov’un açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:
 
'TÜRKİYE'YE HİÇBİR AMBARGO UYGULANMAYACAK'
 
Sözcü, "Türkiye’ye hiçbir ambargo uygulanmayacak. Bunun yerine ilave denetim önlemleri alacağız. Türkiye’nin öngörülemeyen eylemleri karşısında bu tepkimiz doğaldır" dedi. Peskov, "Karadeniz boğazlarında —buna İstanbul Boğazı da dahil- seyrüsefer kurallarını Montrö Sözleşmesi düzenliyor. Bu noktada, Karadeniz boğazlarında seyrüsefer serbestisi normlarının istikrarlı kalmasını umuyoruz" diye konuştu.
 
RESMİ BİR İPTAL YOK AMA HENÜZ AÇIKLIĞA KAVUŞMADI
 
Sözcü şöyle devam etti: St. Petersburg’da yapılacak Türk-Rus Toplumsal Forumu’na ilişkin resmi bir iptal yok. Ama forumun gerçekleştirilmesi konusunda birçok sorun mevcut. Durum henüz açıklığa kavuşturulmadı. (Türk-Rus Toplumsal Forumu'nun eşbaşkanı olan Lyubov Glebova, Aralık ayında yapılması planlanan forum toplantısının iptal edildiğini açıklamıştı.)
 
Türkiye’den uçağımızın düşürülmesine ilişkin halen gerçekçi bir açıklama bekliyoruz. Türkiye'yle ikili ilişkilerimize verilen böylesi yıkıcı bir hasarın düzeltilmesi çok zor. Uçağımızın düşürülmesi, çok ciddi sonuçları olan çok ciddi bir olay. Diğer yandan biz ikili ilişkilerimize, karşılıklı çıkara dayanan ve büyük perspektifleri olan ortaklık ilişkilerimize çok kıymet veriyorduk.
 
Peskov ayrıca "Türkiye'den ithal tarım ürünlerine kontrolün sıkılaştırılmasının birbirinden farklı birçok nedeni var" diye konuştu.
 
MEDVEDEV  TALİMAT VERDİ
 
Ancak Kremlin'in açıklamasının ardından Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev'den farklı açıklamalar geldi. Medvedev, Türkiye'nin  hükümete ekonomik ve insani alanda önlemler alınması yönünde talimat verdiğini belirtti.
 
Rus basınına göre uçak düşürülmesini suç olarak yorumlayan Medvedev "Askeri ve diplomatik önlemler aldık. Böyle önlemler almaya devam edeceğiz'' dedi, yeni önlemler kapsamında bazı ortak yatırım projelerinin durdurulabileceğini söyledi.
 
Medvedev, önlemler kapsamında Türk şirketlerinin faaliyetlerine sınırlama getirilebileceğini, Türkiye'den gıda ithalatının kısıtlanabileceğini, yatırım görüşmelerinin sonlandırılabileceğini ve gümrük vergileriyle ilgili yeni düzenlemeler yapılabileceğini de ekledi.
 
Bununla birlikte Medvedev, "Türkiye ile yüksek bir güven seviyesiyle üzerinde işbirliği yapılan yatırım projeleri dondurulabilir ya da tamamen sonlandırılabilir" ifadelerini de kullandı.
Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 17:28

İLGİLİ HABERLER