Gündem
  • 29.10.2014 16:23

Madencileri yutan suyun sırrı çözüldü

Türkiye’nin coğrafya dalında dünyaca ünlü bilim insanı Prof. Dr. h.c* İbrahim Atalay, Ermenek’te madende meydana gelen faciaya yer altı suyu değil o bölgede sıkça rastlanan güçlü bir yeraltı akarsuyunun patlayarak maden ocağına akmasının neden olabileceğini söyledi.

Bölgeyi yakından tanıyan Atalay hurriyet.com.tr’ye şunları söyledi:
“Toros dağlarının Ermenek civarındaki kesimde, altta kireçtaşı, üstte kömür damarları içeren killi, kireçli kumtaşları yer almaktadır. Kireçtaşlarından oluşan karstik arazilerde kireçtaşlarının çatlaklarından sızan sular, taşı kimyasal yoldan aşındırarak zamanla yeraltı akarsularının oluşumunu sağlamaktadır.

Bu nedenle kireçtaşlarından oluşan arazilerde sular yerüstünde değil yeraltındaki kanallardan yani akarsulardan akmaktadır. Toros dağlarından kaynağını alan yeraltı akarsuları; Manavgat, Aksu, Göksu gibi akarsuları beslemektedir. Hatta bu akarsular, deniz kenarında artezyen şeklinde deniz yüzeyine kadar fışkırmaktadır.

Maden kazasının olduğu Ermenek civarında bir yeraltı akarsuyu kolunun yumuşak bir yeri patlatarak maden ocağındaki galeriye akması kuvvetle muhtemeldir. Oradan bildirilen haberlerden öğrendiğimiz kadarıyla ocaktaki galeriden su çekilmesine rağmen suyun bir türlü boşaltılmaması, bir yeraltı akarsuyunun sürekli olarak maden ocağına boşaldığını belli etmektedir. Böyle yerlerde ayrıntılı bir çalışma yapılarak yeraltı suyu durumunun belirlenmesi gerekmektedir.”

Atalay, daha önceden gerekli etütlerin yapılmış olması durumunda bunun bilineceğini de sözlerine ekledi.

*H.C NE ANLAMA GELİYOR

Honoris Causa, uluslararası alanda yaptığı araştırma, yayın ve iş birliğinden ötürü, Latin Avrupa'nın en üst düzeydeki akademik unvanı olan "proffesoris honoris causa" anlamına geliyor.


Kazanın sebebi olabileceği ifade edilen doğa olayını anlatan bir çizim Prof. Atalay'ın kitabında yer alıyor

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 00:42

İLGİLİ HABERLER