Gündem
  • 30.6.2015 11:35

Meclis Başkanlığı'nda muhtemel 4 senaryo

AK Parti'den İsmet Yılmaz, CHP'den Deniz Baykal, MHP'den Ekmeleddin İhsanoğlu ile HDP'den Dengir Mir Mehmet Fırat bugün ilk iki turda, yarın da 3. ve gerekirse 4. turlarda yarışacak.

Seçimin bugün gerçekleştirilecek ilk iki turunda partilerin kendi adaylarına oy vermeleri bekleniyor. 1. ve 2. turlarda bir adayın seçilebilmesi için 367 vekilin oyu gerekiyor. İlk iki turda 367 oy bulunamazsa yarın 3. tura geçilecek.

İşte tam bu noktada "taktik" amaçlı farklı senaryoların devreye girmesi bekleniyor. 3. turda "salt çoğunluk" yani 276 oy aranacak. AK Parti 258, CHP 132, MHP ile HDP de 80'er sandalyeye sahip olduğu için bu turda da hiçbir adayın başka bir parti desteği olmadan seçilmesi mümkün değil. 3. turda en yüksek oyu elde eden iki aday son tura kalacak, en çok oyu alan TBMM Başkanı seçilecek.

Senaryolar şöyle:

İLK TURDAN SONUÇ ÇIKMAZSA NELER OLACAK?

MUHALEFET CEPHESİ: Önceki yasama döneminde İç Güvenlik Paketi ve HSYK Kanunu görüşmelerinde AK Parti'ye karşı blok olarak hareket eden CHP, MHP ve HDP'nin Meclis Başkanlığı seçiminin 4. turunda "örtülü" işbirliğine gidebileceği ve her iki partinin de seçimin son tura kalması halinde CHP adayı Deniz Baykal'a oy verebileceği konuşuluyor.

AK Parti-MHP: AK Parti'nin 3. turdan itibaren MHP adayı İhsanoğlu'nu destekleyerek koalisyon ortaklığı için sıcak mesaj verebileceği iddia ediliyor.

AK PARTİ-BAYKAL: İki gün içinde AK Parti ile CHP arasında koalisyon ortaklığına yönelik gelişme sağlanırsa, AK Parti'nin Baykal'a oy verebileceği ileri sürülüyor.

SALONA GİRMEME: Son tura Yılmaz ile Baykal'ın kalması halinde MHP ve HDP'li vekiller iki adaya da oy vermek istemezlerse, salona girmeyebilirler. Bu durumda AK Parti adayını desteklememiş olurlar, ama sonuçta ipi AK Parti adayı Yılmaz göğüsler. (HT GAZETE)

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 19:36

İLGİLİ HABERLER