Gündem
  • 17.10.2016 06:50

Musul Operasyonu Başladı

 Operasyonda öncü gücün Peşmergeler olduğu görüldü. Irak ordusunun Peşmergenin açtığı alanda arkadan ilerleyeceği ifade edildi.

İLK HEDEFLER HAMDANİ VE KARAKUŞ İLÇELERİ
Operasyonda ilk hedefin Musul'a bağlı Hamdani'ye ve Karakuş ilçelerinin DEAŞ'tan temizlenmesi olduğu kaydedildi. Peşmergelere karşı DEAŞ'ın henüz ciddi bir mukavemette bulunmadığı öğrenildi.

DAEŞ UÇAKLARIN GÖRÜŞ ALANINI DARALTMAK İÇİN HAM PETROL YAKTI
Bu arada DEAŞ militanlarının, koalisyon uçaklarının görüş alanını daraltmak için lastikler yaktığı ve hendeklere doldurulan ham petrolü ateşe verdiği belirtildi. Bu nedenle Musul'a yakın bölgelerde gökyüzünde simsiyah bulutların oluşması dikkati çekti.

TÜRK GÜÇLERİYLE İLGİLİ BİLGİ VERMEDİ
Musul operasyonunun başladığını ilk olarak duyuran Irak Başbakanı İbadi açıklamasında, operasyona katılacağı belirtilen ve tüm hazırlıklarıyla cephelere konuşlandırılan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Peşmerge güçlerinden, Türkiye'nin eğittiği Musullu yerel güçlerden oluşan Ninova Muhafızları'ndan ve Şii milis gücü Haşdi Şabi'den söz etmedi. Ancak CNN Türk kanalının verdiği bilgiye göre İbadi: "Kente sadece ordu ve polis girecek" açıklamasında bulundu. İbadi'nin yanında ülke Genelkurmay Başkanı Osman Ganimi başta olmak üzere dokuz üst rütbeli subay yer aldı.

MUSUL HALKINI DAYANIŞMAYA ÇAĞIRDI
İbadi, Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonuyla ilgili, Musul halkının güvenlik güçleriyle dayanışma içerisinde olmalarını istedi.

DAEŞ'E 3 KOLDAN SALDIRACAKLAR
Irak ordusu ve Peşmerge güçlerinin konuşlandıkları Hazır cephesinden, Musul'daki terör örgütü DEAŞ'a üç koldan saldıracakları bildirildi. Musul kent merkezinin 40 kilometre doğusundaki Hazır cephesine konuşlanan Irak ordusu ve Peşmerge güçleri, ağır silahlarla DEAŞ hedeflerini bombalamaya hazırlanıyor. Koalisyon ülkelerine ait savaş uçakları da DEAŞ hedeflerini havadan vurarak operasyona destek verecek. Hazır cephesinden üç koldan başlatılan operasyon kapsamında Hristiyanların yoğun yaşadığı Hamdaniye ilçesinin kurtarılması hedefleniyor.

15 BİNİN ÜZERİNDE PEŞMERGENİN KATILMASI BEKLENİYOR
Hazır cephesindeki Peşmerge komutanlarından Albay Seyit Hajar, Musul'un güneydoğu ve doğusuna konuşlanan Peşmerge güçlerinin, kısa süre içerisinde üç koldan DEAŞ hedeflerine saldıracağını belirtti. Farklı cephelerdeki operasyonlara 15 bin ila 18 bin Peşmergenin katılması bekleniyor.

Bu arada Musul ilinin doğusundaki stratejik Zerdek Dağı'na da çok sayıda Peşmergenin sevkedildiği öğrenildi. DEAŞ militanlarının Musul ovasındaki hareketliliğinin izlenmesi için helikopterlerce bölgenin sürekli aydınlatıldığı görüldü. Musul Ovası'nda yer yer havan toplarının sesi geliyor.

OPERASYONUN ANA ÜSSÜ KUVEYT
Üç ayrı merkezden yönetilen operasyonun ana üssünün Kuveyt olduğu belirtiliyor. Irak'ta da farklı harekat merkezleri bulunuyor. Bağdat'ta ise Irak Başbakanı İbadi'nin de operasyonu takip ettiği ortak harekat merkezi var. Yetkililer, Peşmerge güçleriyle eş güdümü sağlamak için Erbil'de de bir üs olduğunu ifade ediyor. Mahmur'da ise Ninova kurtarma harekat merkezi bulunuyor.

PEŞMERGELER ÖNCÜ BİRLİK OLARAK KULLANILACAK
Operasyonda Altın Tümen olarak bilinen Irak özel kuvvetleri ve Peşmerge öncü birlik olarak kullanılacak. NTV'deki habere göre, Peşmergeler Musul'a 10 kilometreye kadar bir yol açacak. Türkiye tarafından Başika'da eğitilen Ninova muhafızları ise Musul merkezine 2 kilometre kadar yaklaşacak.

GENELKURMAY BAŞKANI AKAR WASHİNGTON'DA
Terör örgütü DEAŞ ile mücadele eden koalisyon ülkelerinin genelkurmay başkanları toplantısı için Washington’da bulunan Orgeneral Akar, ABD’li mevkidaşı General Dunford ile bir araya geldi.

MUSUL HAREKATI GÖRÜŞÜLDÜ
Yapılan açıklamada, Irak’ta kısa süre içinde başlaması beklenen Musul operasyonun da ele aldığı belirtilerek, “Görüşmede Musul Harekatı da gündeme gelmiş ve Musul Harekatı'nda sivillerin zarar görmemesi konusu özellikle vurgulanmıştır.” ifadesi kullanıldı.

AYYRINTILAR GELECEK...

Güncellenme Tarihi : 17.10.2016 06:54

İLGİLİ HABERLER