Spor
  • 19.11.2017 14:00

Naim Süleymanoğlu son yolculuğuna uğurlanıyor

Türk sporunun efsane ismi Naim Süleymanoğlu'nu kaybettik. 1.47’lik ‘Cep Herkülü’ unvanlı unutulmaz sporcu bugün öğle vakti Fatih Camisi’nde düzenlenecek cenaze namazının ardından, Edirnekapı Mezarlığı’nda defnedilecek

Türk sporunun 1 numaralı ismi, yakaladığı başarılar ve kırdığı rekorlarla dünya tarihine geçen, Türk halkını yarıştığı her organizasyonda ekranları başına kilitleyen efsane halterci Naim Süleymanoğlu’dan acı haber geldi... 1.47’lik ‘Cep Herkülü’ unvanlı unutulmaz sporcu, 50 yaşında İstanbul’da hayata gözlerini yumdu.

Süleymanoğlu'nun ezeli rakibi Leonidis cenazedeydi

CENAZESİ FATİH CAMİİ'NE GETİRİLDİ

28 Eylül'den bu yana tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Türk sporunun efsane ismi Naim Süleymanoğlu (50) için bugün Fatih Camii'nde cenaze töreni düzenlenecek. Öğle namazına müteakip düzenlenecek tören öncesi Süleymanoğlu'nun Türk Bayrağına sarılı tabutu camiye getirildi. 

Tabutun üzerine altın madalya kazandığı bir müsabaka sonrası çekilmiş fotoğrafının konulduğu ve fotoğrafın üzerinde "Kalbimizdesin" yazıldığı görüldü. Başbakan Binali Yıldırım'ın da katılımının beklendiği törene Süleymanoğlu'nun yakınları gelmeye başladı. Öte yandan, caminin çevresinde herhangi bir olumsuzluğa karşı geniş güvenlik önlemi alındığı görüldü.

Süleymanoğlu'nun ezeli rakibi Leonidis cenazedeydi

Milli haltercimiz Naim Süleymanoğlu'nun cenazesine katılanlar arasında en büyük rakibi Valerios Leonidis de vardı.

Milli gururumuz Naim Süleymanoğlu ile Atlanta Olimpiyatları'nda karşı karşıya gelen uluslararası sporculardan Yunan Valerios Leonidis'in, maddi imkanı olmadığı için cenazeye katılamayacağını açıklaması üzerine Gençlik ve Spor Bakanlığı harekete geçti. Yunan sporcu, Bakan Bak'ın talimatıyla cenazeye davet edildi.

NAİM'İN TABUTUNU ÖPTÜ

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın davetiyle ezeli rakibi Naim Süleymanoğlu'nun cenazesine katılan Valerios Leonidis, duygusal anlar yaşadı. Gözyaşlarına hakim olamayan Leonidis, ezeli rakibini son yolculuğuna tabutunu öperek uğurladı.

Süleymanoğlu'nun ezeli rakibi Leonidis cenazedeydi

YUNAN RAKİPTEN TÜRKÇE TAZİYE

Leonidis, Süleymanoğlu'nun vefatıyla derin üzüntü yaşadığını söyledi. Ünlü sporcu, baş sağlığı mesajını Türkçe vererek "Allah rahmet eylesin" dedi, "Sadece Türkiye için değil tüm dünya adına Naim'in ölümü bir kayıptır." diye konuştu.

"GELMEK İSTİYORUM"

İstanbul'da düzenlenecek cenaze törenine katılıp katılmayacağıyla ilgili Valerios Leonidis, "Aslında gelmek istiyorum. Ekonomik olarak pek iyi durumda değilim. Bu yüzden bireysel gelmem oldukça zor. Ancak Türkiye'de yetkili makamlardan bir davet, kolaylık olursa katılmayı çok isterim. Orada olup Naim'e son kez veda etmek istiyorum." demişti.

Süleymanoğlu'nun ezeli rakibi Leonidis cenazedeydi

Valerios Leonidis (Solda)

BAKANLIK HAREKETE GEÇTİ

Leonidis'in açıklamalarından sonra Gençlik ve Spor Bakanlığı harekete geçti. Bakan Osman Aşkın Bak’ın özel talimatıyla cenaze törenine davet edildi. Leonidis, Türkiye’nin davetini kabul ederek bugün sabah 07.00 uçağı ile Yunanistan’tan Türkiye’ye geldi. Yunan halterciye, İstanbul'da Dünya Şampiyonu Milli haltercilerimiz Sunay Bulut ve Halil Mutlu eşlik etti.

Süleymanoğlu'nun ezeli rakibi Leonidis cenazedeydi

1996'DA KARŞI KARŞIYA GELMİŞLERDİ

Karaciğer yetmezliği nedeniyle hayatını kaybeden Milli atlet Naim Süleymanoğlu ile Yunan Valerios Leonidis arasında 1996 Atlanta Olimpiyatları'nda meydana gelen kapışma nefesleri kesmişti. Üst üste dünya rekorlarının kırıldığı mücadele, izleyenlere unutulmaz anlar yaşatmıştı.

Leonidis “Naim’in öldüğü haberini duyunca yıkıldım. Ben büyük bir dostumu, dünya da çok büyük bir sporcuyu kaybetti. Öldüğüne hâlâ inanamıyorum.” dedi.

"DÜNYANIN EN İYİ SPORCUSUYDU"

Leonidis, halteri bıraktıktan sonra Naim ile pek çok kez görüştüklerini, iyi dost olduklarını, Türk ve Yunan halklarının dostluğu için de birlikte etkinliklerde bulunduklarını belirtti ve şöyle dedi: “Dünyanın en iyi sporcusuydu. Dünyada bir eşi yok. Bundan sonra da gelir mi? Çok zor.”

 "KAÇIŞININ HİKAYESİ APAYRIDIR..."

 BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM: MİLLETİMİZİN BAŞI SAĞOLSUN
Başbakan Binali Yıldırım, Naim Süleymanoğlu'nun cenazesine katılmak için Fatih Camii'ne geldi. Başbakan Binali Yıldırım yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Naim Süleymanoğlu, Ay-Yıldızlı bayrağımızı minderde göndere çekmeyi başarmış, ve 80 milyonun göğsünü kabartmıştır. Genç yaşta kaybettiğimiz milli haltercimize Allah'tan rahmet diliyorum, mekanı cennet olsun. Ailelerine başsağlığı diliyorum. Milletimizin başı sağolsun."

BAKAN BAK: ÇOK ÖNEMLİ BİR SPORCUYU KAYBETTİK 
Cenaze törenine katılan Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak şu ifadeleri kullandı: 

"Milletimizin başı sağolsun. Türk sporunun gelişmesinde, Türkiye'nin dünyaya tanıtılmasında büyük rol oynamış bir sporcumuzu kaybettik. Tedavisini takip ettik. Rize'deyken haberi aldık, doktoru aradı bizi. Kırdığı rekorları kimsenin kıramadığı çok önemli bir sporcuyu kaybettik. Türk sporu için çok acı. Bu ülkeye kazandırdıklarını asla unutmayacağız. 88 Seoul, 92 Barselona ve 96 Atlanta Olimpiyatları'nda elde ettiği başarılarla olimpiyat ve Türk spor tarihine adını yazdırmış bir sporcu... Sayın Başbakanımız da cenazeye katılacak. Başarılı bir karaciğer nakli gerçekleşti ama ardından yaşanan diğer sorunlar nedeniyle hayatını kaybetti. Türk sporu olarak böyle bir şampiyonu kaybetmenin acısı ve üzüntüsü içerisindeyiz. Onun Bulgaristan'dan gelişi, soydaşlarımız için de önemli bir adımdı. Sayın Turgut Özal'a da, kendisini Türk sporuna kazandırdığı için şükranlarımızı sunuyoruz. Naim Süleymanoğlu'nun mekanı cennet olsun, ailesine sabır diliyoruz."

 HİDAYET TÜRKOĞLU: ÇOK DEĞERLİ BİR İNSANDI
Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu ise "Kolay bir süreç değildi. Son görevimizi yapmak için buraya geldik. Kendisiyle tanışıklığımız vardı, ama bir araya gelemiyorduk. Malum durumdan dolayı kendisi de zor bir süreçten geçiyordu. Allah ailesine sabır versin. Çok değerli bir insandı. Ülkenin sporu için, özellikle 90'lı yıllarda ülkenin dünyada tanınması için çok değerliydi. Bu genç yaşta çekip gitmesi herkesi üzmüştür. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun." dedi.

Siroza bağlı karaciğer yetmezliği nedeniyle İstanbul’da özel bir hastanede 28 Eylül’den bu yana yoğun bakım ünitesinde tedavi gören ve 6 Ekim’de karaciğer nakli olan Süleymanoğlu, son olarak beyindeki kanama ve buna bağlı artan ödem nedeniyle 11 Kasım’da acil ameliyata alınmıştı.

Naim’in tedavi gördüğü hastaneden yapılan yazılı açıklamada, “Yıllardır kronik karaciğer yetmezliği ile mücadele eden olimpiyat ve dünya şampiyonu milli halterci Naim Süleymanoğlu yaşam mücadelesini kaybetti. İlk olarak beyindeki kanama odakları nedeniyle bir operasyon geçiren Süleymanoğlu, çoklu organ yetmezliğine bağlı olarak yaşamını yitirdi. Değerli sporcumuza Allah’tan rahmet, milletimize başsağlığı diliyoruz” ifadeleri kullanıldı.

BULGARİSTAN'DA DÜNYAYA GELDİ

Naim Süleymanoğlu, 23 Ocak 1967 tarihinde Bulgaristan’da Türkler’in yoğun olarak yaşadığı Kırcaali ilinin Mestanlı kasabasında doğdu. 1.47’lik boyuna rağ- men güçlü olması nedeniyle önce çevresi, ardından tüm dünya tarafından ‘Cep Herkülü’ adıyla anıldı. Haltere 9 yaşındayken başlayan efsane sporcu, ‘Naum Shalamanov’ adıyla 1981’de Dünya Gençler Şampiyonası’nda iki altın kazandı. Bulgaristan’ın boykotu sonrasında 1984 Los Angeles Olimpiyatları’na katılamadı. Dönemin Bulgaristan Devlet Başkanı Todor Jivkov’un baskı politikalarından mutsuz olan Naim, 1986’da Türkiye’ye geldi. 50 yaşındaki eski haltercinin 4 çocuğu bulunuyordu.

TÜRKİYE'YE İLTİCA ETTİ

Naim Süleymanoğlu, Bulgaristan’da o dönem yaşanan baskılardan kurtulmak ve Türkiye adına müsabakalara katılmak için 1986’da Avustralya’nın Melbourne şehrindeki Dünya Şampiyonası’nda Türk Büyü- kelçiliği’ne sığınarak Türkiye’ye iltica etti. 1 yıl öncesinden planlanan kaçış hikayesinde, şifreli olarak yazışmalar yapıldı. Naim, şampiyon olduktan sonra bir anlık boşlukta kafileden ayrılıp bir kafede otururken, arkadaki tuvaletten kaçırılıp önce Londra’ya, ardından özel uçakla İstanbul’a ve son olarak 13 Aralık’ta Ankara’ya getirildi. 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın yoğun uğraşları sonucunda getirilen Naim için o dönem Bulgaristan’a 1 milyon dolar yetiştirme parası ödenmişti.

 "BİR TARAFI BOŞ KALDI..."

 60 KİLO MÜSABAKALARINI HALTERDEN KALDIRTTI

Naim Süleymanoğlu, 1988 Seul Olimpiyatları’nda kilosunun 3 katından 10 kilo fazla olan 190 kiloyu kaldırıp bunu başaran
tek halterci oldu. Bu unutulmaz başarının ardından, Uluslararası Halter Federasyonu, bu derecenin geçilemeyeğini ifade ederek 60 kilo müsabakalarını halterden kaldırdı. Naim ayrıca, olimpiyatlarda ülkemize güreş dışında ilk altın madalyayı getiren isimdi:

- Henüz 15 yaşındayken ilk dünya rekorunu kırdı.

- 1984, 1985 ve 1986 yıllarında dünyada ‘yılın haltercisi’ seçildi.

- 1988 Seul, 1992 Barcelona ve 1996 Atlanta Olimpiyatları’nda üst üste 3 kez dünyada zirveye çıktı.

 - 1988 Seul’de 6 dünya, 9 olimpiyat rekoru kırarak adını tarihe altın harflerle yazdırdı.

- 1992 yılında Uluslararası Halter Basın Komisyonu tarafından ‘Dünyanın En iyi Sporcusu’ unvanını aldı.

- Spor otoritelerine göre gelmiş geçmiş en iyi halterci.

- Lakapları: Cep Herkülü, Dünyayı Kaldıran Adam.

TIME'A KAPAK OLAN TEK SPORCUMUZ

Yakaladığı başarılarla Türk halterciliğinin kaderini değiştiren Naim Süleymanoğlu, 1988 Seul’de düzenlenen olimpiyatlarda şampiyon olmasıyla birlikte 3 Ekim 1988’de dünyaca ünlü Time dergisinin kapağında yer aldı ve bu alanda Time’e kapak olan ilk Türk sporcu oldu. Süleymanoğlu bununla birlikte, o dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan ile yaklaşık 1 saat görüşme ger- çekleştirmişti.

 

Güncellenme Tarihi : 19.11.2017 19:43

İLGİLİ HABERLER