Gündem
  • 25.6.2016 10:56

İngilizlerin BREXİT kararına 15 ülkeden 15 farklı tepki

İngiltere'de ülkenin AB'de kalıp kalmayacağının oylandığı bir referandum gerçekleştirildi. İngilizler AB referandumunda yüzde 48'e karşı yüzde 52 oyla Birlik'ten ayrılmayı seçti.

Referandumun hukuki olarak bağlayıcı olmamasına karşın İngiliz hükümetinin çıkan karar doğrultusunda adımlar atması bekleniyor. Nitekim sonuçların belli olması ardından İngiltere Başkanı David Cameron da ekimde görevini bırakacağını açıkladı.

Cameron, "Ülkemizin yeni rotasında dümende olmamın doğru olmayacağını düşünüyorum. İngiliz halkı başka bir rotada ilerlemek istediğini açıkça belli etti. Bu nedenle ülkeyi bu rotada ilerletecek yeni bir liderlik gerekecek" dedi.

İngilizlerin AB'den ayrılma kararı almasına dünyadan gelen başlıca tepkilerin bazıları şöyle:

1. RUSYA DEVLET BAŞKANI VLADİMİR PUTİN

Putin İngiltere'deki referandum sonuçları için "Bunun nedeni anlaşılır. Zira kimse kendinden daha zayıf ekonomileri beslemek istemez" ifadelerini kullandı. Putin, iddiaların aksine, Rusya'nın, İngilizlerin ayrılma kararını etkilemek için hiçbir girişimde bulunmadığını da belirtti.

2. ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANI FRANK-WALTER STEİNMEİER

Steinmeier İngilizlerin ayrılık kararı için "Avrupa için üzücü bir gün. İngiltere'den gelen haber gerçekten iç karartıcı" dedi.

3. RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANI SERGEY LAVROV

Lavrov referandumun sonuçları için "Bu İngilizlerin iç meselesi" ifadelerini kullandı.

4. AVRUPA PARLAMENTOSU BAŞKANI MARTİN SCHULZ

Schulz, "Avrupa Parlamentosu'nun çizgi çok açık, İngiltere'deki seçmenleri kararı nedeniyle çok üzgünüz. Ancak İngiliz seçmenlerin Avrupa Birliği'nden ayrılması yönündeki iradesi bir egemenlik kararıdır" dedi.

5. JAPONYA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI

Japonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Şinsuke Sugiyama İngilizlerin ayrılık kararı için "Eğer doğruysa, bu, çok üzücü. Bunun sonuçları olacaktır. Nitekim biz de yoğun ve hızlı önlemler almayı düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

6. İNGİLİZ BAĞIMSIZLIK PARTİSİ (UKIP) LİDERİ NİGEL FARAGE

AB karşıtı UKIP'in lideri Nigel Farage, sandıktan çıkan sonucu 'Başardık! #BağımsızlıkGünü' başlığıyla paylaştığı mesajıyla kutladı.

7. ABD'NİN ESKİ RUSYA BÜYÜKELÇİSİ MİCHAEL MCFAUL

McFaul Twitter hesabından paylaştığı mesajda "Brexit referandumu sonuçları şoke edici. Kaybedenler: AB, İngiltere, ABD ve güçlü, birleşik ve demokratik bir Avrupa'ya inananlar. Kazananlar: Putin" ifadelerini kullandı.

https://twitter.com/McFaul/status/746197102896635905

8. ABD'NİN CUMHURİYETÇİ BAŞKAN ADAYI DONALD TRUMP

Trump, 'İngilizlerin ülkelerinin kontrolünü yeniden eline aldığını' savundu. Trump, Brexit kararını 'şahane bir şey' olarak tanımladı.

9. FRANSIZ ULUSAL CEPHE (FN) LİDERİ MARİNE LE PEN

"İngiliz halkı, özgürlük yolunu seçerek gerçek bir demokrasi dersi vermiştir" ifadelerini kullanan Le Pen, şimdi sıranın Fransa'ya geldiğini söyledi.

10. AVUSTURYA DIŞİŞLERİ BAKANI SEBASTİAN KURZ

Kurz, İngiltere'nin AB'den ayrılmasının Avrupa için 'siyasi deprem' olacağını belirtti.

11. MACARİSTAN BAŞBAKANI VİKTOR ORBAN

Orban "Brüksel'in insanların sesini duyması gerek. Bu karardan (ayrılma kararı) alınacak en büyük ders bu" dedi.

12. ÇEK CUMHURİYETİ TEMSİLCİLER MECLİSİ BAŞKANI JAN HAMACEK

Hamacek "Brexit, Avrupa entegrasyonunun İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana aldığı en ciddi darbe" değerlendirmesinde bulundu.

13. ALMANYA BAŞBAKANI ANGELA MERKEL

Merkel, İngiltere referandumun sonuçlarının belli olması ardından "Dünya büyük bir huzursuzluk yaşıyor. Brexit Avrupa için bir kırılmadır" dedi.

14. AB KONSEYİ BAŞKANI DONALD TUSK

Tusk, "AB Brexit (İngiltere'nin Birlik'ten ayrılması) senaryosuna hazırdı. Farklı bir sonuç çıkmasını beklerdik" dedi. Brexit'in siyasi sonuçlarını şimdiden tahmin etmenin mümkün olmadığını kaydeden Tusk, "Sizi öldürmeyen şey güçlendirir" diye ekledi.

15. HOLLANDA CUMHURBAŞKANI FRANÇOİS HOLLANDE

Hollande, referandum sonucunu 'Avrupa için oldukça kötü bir sınav' olarak niteledi. İngiltere'nin AB'den ayrılma sürecindeki yasal prosedürün bir an evvel başlatılması çağrısında bulunan Hollande, bu oylamanın sonuçlarının olacağını ancak AB'de bu sonuçlara karşı gerekli önlemlerin alındığını söyledi.

Güncellenme Tarihi : 25.6.2016 11:02

İLGİLİ HABERLER