Gündem
  • 1.8.2015 16:22

Numan Kurtulmuş, Kılıçdaroğlu'na moral verdi

Kurtulmuş: 'Henüz bitirmiş değiliz' - Tıkla İzle

Kurtulmuş, Bizim açımızdan son derece medeni, son derece güzel diyalogların sürdüğü, herkesin kendi görüşünü ifade ettiği, öğretici, Türkiye siyaseti bakımından da örnek teşkil edecek bir çalışmayı sürdürüyoruz. Ümit ederim sonu da hayırlı olur, hayırlı bir şekilde sonuçlanır. Süreç, yürüyor. Bu sürecin sonucunu hep beraber göreceğiz" diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Bilkent Otel’de düzenlenen ’Dünya Kırım Tatar Kongresi’nde yaptığı konuşmada, kongrenin önceki yapıldığı yerler hakkında bilgi vererek, "Bundan sonraki kongrenin yeniden Kırım topraklarında yapılmasını yeniden AK Mescid, Bahçesaray’da yapılmasını Cenab-ı Allah nasip eder. Kırım tatarlarının tarihinin dünyada ender acılar tarihi olduğunu herkes biliyor. Kırım tarihi, acının, baskının hem de aynı zamanda mücadelenin tarihidir. Kırım halkı, onurlarına ve haklarına sahip çıkarak devam etmiş, hiçbir zaman teröre, silaha ve kendisine zulmedenlere bulaşmamıştır" şeklinde konuştu.

Kurtulmuş, Kırım halkı için hala bitmeyen bir sürgün devam ettiğini, hala sürgün şartları yaşayan Kırımlıların olduğunun bilindiğini ifade etti. Kırım tatarlarının nice zorluklarla karşılaştığını belirten Kurtulmuş, zaman zaman bu milletin iyileşmesini sağlayan gelişmelerin olduğuna dikkati çekti.

"Irak’ta bir buçuk milyona yakın insanin ölmesine kimse ses çıkarmamış olabilir ama Ukrayna’dan bahsediyoruz" diyen Kurtulmuş, "Bu bölgede Kırım ihlal ediliyor, Ukrayna krizle karşı karşıya kalıyor. Dünya, beşten büyüktür. Dünyanın sorunlarının çözümü beşte ülkenin iki dudağı arasına bırakılamaz. Dünya sistemi, sorun çözmeden uzak bir şekilde siyaseti yönetemez. Dünya sisteminin barışçıl, müzakereye dayalı, çözmeye dayalı, dünya sisteminin yeni bir yapıya doğru yol alması kaçınılmazdır. Türkiye olarak, dünya sisteminin çözüm çözme yeteneğine sahip hale gelmesi için de fikirlerimizi söylemeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Kırım halkının hangi ihtiyacı varsa bu ihtiyacı gidermek için ellerinden gelen çabayı yapacaklarına işaret eden Kurtulmuş, sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla Kırım halkının yanında olacaklarını ifade etti.

KILIÇDAROĞLU’NUN ’AK PARTİ İLE KOALİSYON KURAMAZSAK ÜZÜLÜRÜM’ AÇIKLAMASI

Kurtulmuş, açıklaması sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "CHP ile AK Parti arasında istikşafi görüşmeler sürüyor. Bugün de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bir gazetede yer alan ’AK Parti ile koalisyon kuramazsak üzülürüm" ifadelerini hatırlatması üzerine Kurtulmuş, "Sayın Genel Başkanımız, Başbakanımızın Sayın Kılıçdaroğlu’nun ziyaretinden sonra oluşturulan heyetler kendi çalışmaları bakımından hem de karşılıklı biraraya geldiğimizde uzun saatler çok yoğun emek verilen bir çalışma yürütüyoruz. Bu, toplantıdan CHP heyeti ile yapılacak görüşmeye gidiyorum. Başından itibaren mesele son derece açık, şeffaf bir şekilde yürütülüyor. Konu konu, tespit ettiğimiz konular üzerinden tartışıyoruz. Uzlaştığımız, uzlaşamadığımız noktalar oluyor ileriye bıraktığımız konular oluyor ama gerçekten her iki tarafından çok titizlikle baştan belirlediğimiz genel çerçeve, etik kurallara da uygun bir şekilde bu görüşmeyi bugüne kadar yürütüyoruz. Ümit ederiz ki bu görüşmelerden hayırlı bir sonuç çıkar. Bugün sondan bir evvelki görüşmeyi, bir gün ara verdikten sonra da Pazartesi günü son görüşmeyi yapacağız. Her parti kendi görüşmelerinden elde etmiş olduğu bilgileri, kendi tasniflerine kendi genel başkanlarına takdim edecek. Sonuçta bir koalisyon görüşmesine geçilip geçilmemesi noktasındaki kararı verecek olan partilerin yetkili kurullarıdır ve genel başkanlarıdır. Biz, henüz hazırlık aşamasını bitirmiş değiliz. Bizim açımızdan son derece medeni, son derece güzel diyalogların sürdüğü, herkesin kendi görüşünü ifade ettiği, öğretici, Türkiye siyaseti bakımından da örnek teşkil edecek bir çalışmayı sürdürüyoruz. Ümit ederim sonu da hayırlı olur, hayırlı bir şekilde sonuçlanır. Süreç, yürüyor. Bu sürecin sonucunu hep beraber göreceğiz" ifadelerine yer verdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik, "Bu vatan toprağının her karışında dünyanın çeşitli yerlerinden sürgünden buraya gelen, sizlerin sürgünlerde dışarılarda çektiğiniz bütün zulümleri iyi anlayan bir milletin evlatlarıyız. Çünkü, bendeniz de zamanında Kafkasya’dan atılmış, sürgün edilmiş bir ailenin evladıyım. Bu ülke hangi hükümetle idare edilirse, ister parti ister koalisyon olsun bu hükümete gelecek herhangi bir parti Kırım halkının bu haklı davasını sonuna kadar savunmakta kararlıdır. Ben, onu size arzetmek için geldim. Çünkü, özgürlükler bizim partimizin öncelikli kurallarından, prensiplerinden birisidir. Sizin bu çabalarımızda yüreğimizde ve aklımızda hissediyoruz" açıklamasında bulundu.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kudret Bülbül, Türkiye’nin Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü savunduğunu belirterek, bugünlerde en ihtiyaç duyulan şeyin birlik ve beraberlik olduğuna dikkati çekti.

Toplantıya, TBMM Başkanvekili Naci Bostancı, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, MHP Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel, CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kudret Bülbül katıldı.

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 19:04

İLGİLİ HABERLER