Gündem
  • 14.11.2016 13:24

Numan Kurtulmuş'tan flaş açıklamalar

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısı ve gündeme dair açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş, Derik Kaymakamı Muhammed Fatih Safitürk'ün şehit edildiği terör saldırısıyla ilgili ana faillerin yakalandığını açıkladı.

İşte Kurtulmuş’un açıklamalarından satır başları:

YABANCILARA İSTİSNAİ TÜRK VATANDAŞLIĞININ VERİLMESİ

Gündemdeki konulardan biri yabancılara istisnai Türk vatandaşlığının verilmesiyle ilgili meseledir.Türkiye’de sabit yatırım yapanlar, belli bir seviyede gayrimenkul alıp 3 yıl satılmama şerhiyle tapuya kaydedenler, istihdam sağlayan yabancılar, 3 yıl çekmemek şartıyla bankaya belli bir miktar para yatıranlar, belli bir süre çekmemek şartıyla belli miktar devlet yatırım araçlarına yatırım yapan yabancılar kapsama alınmıştır. Bunların detayları önümüzdeki günlerde netleştirilecek.

DERİK KAYMAKAMI'NIN ŞEHİT EDİLMESİ: ANA FAİLLERİ YAKALANDI

Şu ana kadar 62 kişi gözaltına alındı. Bunlardan 10 tanesi serbest bırakıldı, geri kalanların sorgulaması devam ediyor. Olayın failleri, ana failleri yakalanmıştır. İstanbul'dan bombanın kargoyla gönderilmesinden bombanın patlatılma anına kadar bütün bu süreçlerde kimlerin dahli olduysa bunlara aşağı yukarı ulaşılmış, arkasında daha başka kimler varsa bunlara da ulaşılacak ve bu olay bütün detaylarıyla ortaya çıkarılarak, hesap sorulacaktır.

Numan Kurtulmuştan önemli açıklamalar

Şehit edilen Derik Kaymakamı Muhammed Fatih Safitürk

Numan Kurtulmuş, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı:

AB’NİN İLERLEME RAPORUNA TEPKİLER VE SONRASI YAŞANAN TARTIŞMALAR… TÜRKİYE RAPORU İADE EDECEK Mİ?

Gerekli bütün açıklamalar yapıldı. AB İlerleme Raporu gerçekten yanlı, hiçbir zamankabul edilemeyecek ifadeler içermektedir. Bu raporların tenkitkar olması alışılmış bir şeydir. Ancak bu rapor tamamıyla Türkiye’yi köşeye sıkıştırmak, terör karşı mücadelesini bir şekilde etkileyebilecek olan yanlı bir rapordur. Bu raporun içeriğini kabul etmediğimizi ve çok dostane olmadığını söylemek isterim. Sayın Schultz’un tehditkar sözlerini anlamak da mümkün değil. Yapıcı eleştiriler varsa dinleriz ama bu tür raporları anlamak mümkün değildir. Bu tür tehditkar sözleri hiçbir şekilde kabul etmediğimizi söylemek istiyorum.

FIRAT KALKANI OPERASYONU...

Bu operasyonda en başta konuştuğumuz şeyler vardı. Her şey planlandığı gibi devam ediyor. ÖSO mensupları El Bab’a çok yaklaşmıştır. Türkiye havadan desteğine tekrar başlamıştır. Müzakereler sonucunda Türkiye yeniden havadan ÖSO'ya destek verecek imkanı bulmuştur. Fırat Kalkanı operasyonu El Bab'a doğru ilerliyor. Bütün hedeflere ulaşınca bu operasyon amacına ulaşmış olacaktır.

İDAM CEZASI HALEN AK PARTİ'NİN GÜNDEMİNDE Mİ?

Kapsamlı bir anayasa değişikliğinin yapılması herhalde başka bir zamana bırakılacak. Şu andaki durum başkanlığa geçiş için yapılacak değişikliktir. 330’u bulduğumuz anda bu TBMM’nin gündemine getirilecektir. MHP ile görüşmelerimiz sürüyor. Gönül ister ki CHP de buna katılsın. Kapımız açık demelerine karşı biz de diyoruz ki bizim de kapımız açık. Bütün tekliflerini getirsinler.

VATANDAŞLIKTAN ÇIKARILMA SÖZ KONUSU MU?

Türkiye’nin FETÖ ile mücadelesi geçici bir mücadele değildir. Devletimizi millet adına bu unsurları temizlemek için her türlü çalışmayı yapacaktır. Gerekirse yurt dışına kaçanlar için vatandaşlıktan çıkarılma söz konusu olabilir.

TAM BAŞKANLIK YANINDA GÜÇLÜ CUMHURBAŞKANLIĞI GİBİ BAŞKA FORMÜLLER VAR MI?

İsminin ne olduğundan daha önemlisi fonksiyonun ne olacağı önemlidir. Yürütmenin tek elde toplanması önemlidir. Mahiyet güçlendirilmiş bir başkanlık sistemi. Yargı ve yasama bağımsızlıklarının korunması güçlerinin artırılarak devam etmesidir.

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ’NE REKTÖR ATAMASI

Rektör seçimleri konusunda geçtiğimiz dönemlerde her rektör seçimi sorasında hemen hemen maalesef üniversitede kamplaşmalar olur. Az oy alan çok oy alan gruplaşmalar olur. İdeolojik değil şahıslar etrafında oluşan öbeklerdir. Atamadan sonra bile bu tartışmalar devam ederdi. Bunun üniversitelerde ne kadar zarar verdiğini de biliyorduk. Bunlar geçmişte de oldu. Bütün bunlara hiç gerek olmadan. Seçimler nedeniyle üniversitedeki arkadaşlar arasında husumetlerin ortaya çıkmaması için böyle bir KHK çıkarıldı. Sayın Cumhurbaşkanımız da önüne gelen isimlerden birini seçmiş oldu. Umarız hayırlı olur.

657 SAYILI MEMUR YASASI DEĞİŞECEK Mİ?

Henüz bakanlar kurulunun gündeminde değil.

CHP İLE GÖRÜŞME OLACAK MI?

Şu anda hem Kılıçdaroğlu hem de Bahçeli ile ilgili bildiğim kadarıyla planlanmış bir görüşme yok. Belli bir noktaya gelinirse randevulaşır. Kamuoyu önünde bu görüşme gerçekleşmiş olur.

DOLARIN YÜKSELİŞİNİ NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

Dolar sadece TL karşısında değer kazanmıyor. Özellikle Trump’un seçilmesinin ardından pozitif bir dalgalanma içindedir. ABD ekonomisinin de kendi para birimi konusundan bir takım politika içinde olacağını ümit ediyoruz.Türkiye ekonomisindeki yapısal sorunlar nedeniyle dolar değerlenmiyor. Bu konjonktüreldir. Geçicidir. Bu koşullar kalkınca Türk parası gerçek seviyesine gelecektir. Evet,  birden doların bu kadar pahalılanması yeni bir tablo ortaya çıkartıyor. Ama ümit ediyorum ki bu tablo kalıcı değil.

Güncellenme Tarihi : 14.11.2016 13:26

İLGİLİ HABERLER