Gündem
  • 24.11.2015 19:44

Obama'dan Türkiye'ye tam destek

ABD Başkanı Barack Obama, Washington'da ağırladığı Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile ortak basın toplantısı düzenliyor. Rus savaş uçağının düşürülmesine ilişkin bir soruyu yanıtlayan Obama, "Türkiye'nin hava sahasını koruma hakkı var. Bölgede gerilimin tırmanmaması için tarafların iletişimde olmaları gerekiyor" dedi.

Obama, Rusya'nın ılımlı muhalifleri hedef almasının, Esad rejimini cesaretlendirdiği konusunda Hollande ile fikir birliğine vardıklarını sözlerine ekledi.

Obama'nın ardından söz alan Hollande, "teröristlerin Avrupa'ya girmesini engellemek için Türkiye ile Suriye arasındaki sınırın acilen kapatılması gerektiğiğini" söyledi.

'Türkiye’nin kendi hava sahasını koruma hakkı var'
ABD Başkanı Barack Obama, hava sahasını ihlal eden Rus uçağını Türkiye'nin düşürmesiyle alakalı olarak, "Her ülke gibi Türkiye'nin de kendi sınırlarını ve hava sahasını korumaya hakkı var" dedi.

Beyaz Saray'da Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan ABD Başkanı Barack Obama Rus uçağının düşürülmesiyle alakalı olarak neler yaşandığına ilişkin bilgileri almaya devam ettiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'la konu hakkında bir görüşme yapmayı umduğunu söyledi. Obama, "Her ülke gibi Türkiye'nin de kendi sınırlarını ve hava sahasını korumaya hakkı var. Rusların ve Türklerin neler yaşandığına dair detayları konuşarak gerginliğin artmaması için önlem almaları şu an için çok önemlidir" dedi.

Rusların Suriye'de Türk sınırına çok yakın bölgelerde operasyonlarını sürdürdüğüne dikkat çeken Obama, Rusya'nın sadece Türkiye tarafından değil diğer bir dizi ülke tarafından da desteklenen ılımlı muhalifleri hedef aldığını belirtti. Obama, "Rusya enerjisini doğrudan IŞİD'e yönlendirirse bunun gibi çatışmalar, gerilimler veya hatalar daha az yaşanacaktır" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ise Türkiye'nin yaşanan durumla alakalı NATO'yu bilgilendirdiğini ve gerçekte neler yaşandığı hakkında bilgi sahibi olacaklarını söyledi. Hollande, "Son derece zararlı olabilecek gerilimleri önlemek durumundayız. Bizim, Türkiye'nin ve Rusya'nın tek amacı terörizm ve IŞİD'le mücadele olmalı" dedi.

IŞİD'in Paris'te düzenlediği kanlı saldırıların ardından Fransa ile ABD arasındaki koordinasyonu geliştirmek zorunda olduklarını belirten Obama, Fransızca "Hepimiz Fransız'ız" diyerek, Fransız halkıyla dayanışma gösterdi.

DOĞRUDAN İLETİŞİM ÇAĞRISI

ABD Başkanı Obama, Rus savaş uçağının Türkiye-Suriye sınırında düşürülmesine ilişkin bir soru üzerine ise şu açıklamalarda bulundu:

"Türkiye ve Rusya'nın birbirleriyle konuşmaları ve bunun tekrarlanmaması için doğrudan iletişimde olmaları gerekiyor. Türk sınırına çok yakın bölgede faaliyet gösteriyorlar, Türkiye ve diğer ülkelerin desteklediği ılımlı muhalifleri hedef alıyorlar. Rusya eğer Tüm enerjisini IŞİD'e yönlendirirse, bu gerilimlerin önüne geçmiş olur."

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 17:30

İLGİLİ HABERLER