Gündem
  • 29.11.2015 10:41

Rus pilotun cenazesi Rusya'ya gönderildi

Başbakan Ahmet Davutoğlu Esenboğa Havalimanı'nda Brüksel'e hareketi öncesinde gündemi değerlendirdi. Davutoğlu, "Hava sahası ihlali sırasında hayatını kaybeden Rus pilot, dün gece geç saat itibariyle 01.45 itibariyle sınırımızda tarafımıza teslim edildi. Kendi dini geleneği açısında da dini cenaze töreni yapıldı. Biraz sonra, Rusya'nın talebi üzerine yaptığımız girişimler sonucu Türkiye'ye teslim edilen cenaze Rusya'ya teslim edilecek" dedi.

Davutoğlu, Rusya'ya yönelik ekonomik yaptırım kararlarını da değerlendirdi.


Ölen Rus pilot Türkiye'ye teslim edildi

AB-Türkiye zirvesi için Brüksel'e giden Davutoğlu, "Rus pilotun cenazesi, gece saat 01.00 itibarıyla sınırımızda bize teslim edildi. Biraz sonra Silahlı Kuvvetlerden bir temsilci ve Rus askeri ateşe de Hatay'a hareket edecek ve cenaze Rusya'ya teslim edilecek" dedi.
 
-Hava sahası ihlali sırasında hayatını kaybeden Rus pilot, dün gece geç saat itibariyle 01.45 itibariyle sınırımızda tarafımıza teslim edildi. Kendi dini geleneği açısında da dini cenaze töreni yapıldı. Biraz sonra, Rusya'nın talebi üzerine yaptığımız girişimler sonucu Türkiye'ye teslim edilen cenaze Rusya'ya teslim edilecek. 
 
-Gece Hatay'da Ortodoks kilisesinden din adamlarının katkılarıyla dini tören de yapıldı. Biraz sonra Silahlı Kuvvetlerden bir temsilci ve Rus ateşe Hatay'a gidecek, cenaze Rusya'ya teslim edilecek. 
 
 
BURADA KASIT VE HEDEF RUSYA DEĞİLDİR
 
-Bu hava sahası ihlali, Türkiye'nin sadece ve sadece kendi hava sahasını korumak için yaptığı bir eylemdir. Burada kasıt ve hedef Rusya Federasyonu değildir. O esnada hangi uçak olsaydı aynı tavır sergilenirdi. Defalarca yapılan uyarılar göz önüne alınmış olsaydı bu yaşanmazdı. Sorumluluğu Türkiye tarafına atma çabaları hem uluslararası hukuk açısından geçersiz, gayri meşrudur. 
 
-Hem de Türkiye ile Rusya arasındaki yakın dostluk ve komşuluk bağları aşısından da doğru değildir. Eğer bir sorumluluk aranacaksa, Türkiye hava sahasını daha öncede defalarca ihlal eden tarafta öncelikle bunun kendisini sorgulaması icap eder. Rusya'dan gelen açıklamalar komşuluk bağlamında kabul edilebilecek açıklamalar değildir.
 
TÜRKİYE, RUSYA'DAN TEK TARAFLI ÇIKAR ELDE EDİYOR DEĞİL
 
-Türkiye Rusya ilişkileri karşılıklı çıkar ilişkilerine bağlı bir yapıdadır. Türkiye, Rusya'dan tek taraflı ekonomik çıkar elde ediyor değil. Ortak çıkarlar ve komşuluk ilişkilerimiz var. Rusya yetkililerinin tüm bunları göz önüne alarak soğuk kanlı bir şekilde olayı bütünüyle ele alan bir tutum sergilemesini beklemek en doğal hakkımız
 
-Her açıdan Türkiye Ruysa ilişkilerini masaya yatırdık.
 
KOMİTE OLUŞTURULDU
 
-Mehmet Şimşek'n koordinasyonunda ekonomik sonuçları ele alacak bir komite oluşturuldu.
 
-Birinci önceliğimiz iletişim kanalarını açık tutmak. İkinci önceliğimiz Suriye'de benzer olayların yaşanmamsı için Rus kanalllarla iletişimi açıl tutmaktır.
 
HAVA SAHAMIZ ELEK GİBİ OLACAK DEĞİL
 
Davutoğlu, "Silahlı Kuvvetlerimiz, meşru, hukuki bir tutum içinde, aldığı talimatın gereğini yapmıştır. Ama bu talimat, bir ülkeye dönük bir talimat değildir. Bu ateş çemberinin içinde herhalde hava sahamızın elek gibi, süzgeç gibi geçilen bir hava sahası olmasını kimse arzu etmez" diye konuştu.
 
Davutoğlu ayrıca, Rus uçağının düşürülmesinin ardından yaşanan gelişmelerle ilgili olarak yarın NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüşeceğini söyledi.
 
CENAZE RUSYA'YA GÖNDERİLDİ
 
 Öte yandan sınırımızı ihlal ettiği için salı günü Türk F-16'ları tarafından vurularak düşürülen Rus savaş uçağının pilotu Rumyantsev Sergei Aleksandroviç'in cenazesi Türkmenlerden alınarak Hatay'a getirilip buradan ülkesine gönderildi.
 
Rumyantsev Sergei Aleksandroviç'in cenazesi, dün gece Hatay'daki bir hastaneye getirildi. 
 
Cenazenin morga konulmasının ardından hastaneye papazlar çağrıldı. Duaların edilmesinin ardından Rumyantsev Sergei Aleksandroviç'in cenazesi uçakla Hatay'dan gönderildi.
 

 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 17:26

İLGİLİ HABERLER