Gündem
  • 28.6.2016 00:11

Rusya'dan özür mektubu açıklaması

Rusya Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkanı Viktor Ozerov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın özür dilemesinin Ankara-Moskova ilişkilerinin düzelmesi için atılan ilk adım olduğunu söyledi.

Sputnik'e konuşan Ozerov, "Bu özre ilişkilerin normalleşmesi için atılan ilk adım olarak bakmak mümkün. Ancak Türk domatesinin Rusya'ya, Rus turistlerin de Türk sahillerine dönmesi için bu yeterli değil" dedi.

İlişkilerin tamamen Türkiye'nin atacağı sonraki adımlara bağlı olduğunu da vurgulayan Putin, "Eğer Türkiye sonuna kadar gitmekte kararlıysa, Rusya'nın beklediği adımları atmak zorunda" diye ekledi.

Rusya'dan son dakika haberleri gelmeye devam ediyor... Rus parlamentosunun üst kanadı olan Federasyon Konseyi'nin Başkanı Valentina Matviyenko, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e gönderdiği mektubun Ankara-Moskova ilişkilerinin düzelmesi için temel oluşturabileceğini belirtti.

Matviyenko, "Özür gecikmiş olsa da bildiğiniz gibi geç olması hiç olmamasından iyidir. Bu zaman içerisinde karşılıklı ilişkilerimiz bazı negatif süreçten geçti, eski güven anlayışı kaybedildi. Yine de bu mektup Rusya ve Türkiye'nin bağlarının düzelmesi için temel oluşturabilir" ifadesini kullandı.

Putin'in uçak krizi nedeniyle yaşanan durumun Rusya'nın Türk halkına olan dostça duygularını etkilemediğine ilişkin açıklamalarını hatırlatan Matviyenko, "Yapılanların farkına varıldığı için bu mektubu sadece olumlu karşılayabiliriz. Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı'na mektubunda özürlerini dile getirdi, hayatını kaybeden pilotun ailesine baş sağlığı diledi, durumun düzelmesini istediğini belirterek Rusya ile dostça ilişkilerin düzelmesi için her şeyi yapmaya hazır olduğunu belirtti" dedi.
Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko

KOSAÇEV: SURİYE VE IRAK POLİTİKASI DA DEĞİŞMELİ

Öte yandan Federasyon Konseyi'nin uluslararası ilişkiler komitesi başkanı Konstantin Kosaçev, Türkiye'den özür dışında Suriye ve Irak'a yönelik politikalarını da değiştirmesini beklediklerini söyledi.

Sputnik Türkiye'nin haberine göre, Kosaçev, "Rusya ve Türkiye arasındaki ayrılıkların, hepimizi şoke eden trajediden (Türk F16'larının Rus uçağının düşürmesi) çok daha derin ve sistematik olduğunu anlamak gerek. Bu ayrılıklar Suriye ve Irak da dahil bir çok noktadaki krizin nedenleri, gidişatı ve olası sonuçlarıyla ilgili" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İsrail ve

Bu turizm sezonu Türkiye açısından kaybedildi’

Rusya Federasyon Konseyi Sosyal Komite Başkanı Valeriy Ryazanskiy, Türkiye’nin bu turizm sezonunu kaybettiğini, Rusya’nın yasağı kaldırması durumunda bile turist akışının eski haline gelmesi için zamana ihtiyaç olduğunu belirtti.

Türkiye ve Avrupa’daki genel durumun Ankara’nın duruşunu etkilediğini belirten Ryazanskiy, “Bu çıkmazdan tek çıkış yolu Rusya’dan özür dilemekti” dedi.

Türkiye’nin Rusya’yla ilişkileri onarma çabalarına rağmen elbette dargınlığın kalacağını belirten senatör, Türkiye’ye turist akışını onarmanın an meselesi olmadığını belirterek, “Hava transferini onarmak lazım, reklam kampanyası yapmak lazım. Bu sezon Türkiye açısından kaybedildi” diye konuştu.

Önce Rusya yönetiminin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mektubuna tepkisini beklemeleri gerektiğini ifade eden Ryazanskiy, “Eğer resmi yasak bu yıl kaldırılırsa bazı turistler Türkiye’ye gider, çünkü servis ve fiyatlar çok uygun” ifadelerini kullandı.

Güncellenme Tarihi : 28.6.2016 10:11

İLGİLİ HABERLER