Gündem
  • 24.11.2015 19:51

Rusya'dan Türkiye'ye büyük misilleme

Türkiye sınırında Rus uçağının düşürülmesiyle ilgili olarak Rusya Savunma Bakanlığı tarafından açıklama yapıldı.

Rusya Savunma Bakanlığı Türkiye'nin Rus savaş uçağını düşürmesini dostane olmayan bir tutum olarak gördüğünü belirterek, benzer olaylarda verilecek karşılık konusunda bir paket üzerinde çalıştıklarını bildirdi.

Açıklamada, Türk askeri ataşesine resmi protesto notası verildiği belirtildi.

FEDERASYON KONSEYİ GEÇİCİ OLARAK TÜRKİYE İLE TÜM TEMASLARIN DURDURULMASINI TEKLİF ETTİ

Rusya Federasyon Konseyi Uluslararası Komite Başkanı Konstantin Kosaçev, uçağın düşürülmesi sebebiyle tüm devletlerarası temaslara geçici olarak son vermesi gerektiğini bildirdi.

Kosaçev konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda, "Rus-Türk ilişkilerinde yıllardır biriken her şey bir anda yok edildi. Güven ve partnerlik. Güvensizlik ve düşmanlık geri döndü" ifadesini kullandı.

Kosaçev, Türkiye'nin özür dilemesini beklemediklerini ve Moskova'nın küresel terör karşıtı koalisyonundaki partnerlerinden tepki beklediklerini belirtti. Kosaçev, "Türkiye ile tüm devletlerarası temasları daha iyi zamana kadar iptal etmemiz gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov Türkiye ziyaretini iptal etti

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, yarın gerçekleşmesi planlanan Türkiye ziyaretini iptal etti.

Türk hava sahasını ihlal eden bir Rus savaş uçağının Suriye sınırı yakınlarında düşürülmesinin ardından Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, yarın Türkiye'ye gerçekleştirmeyi planladığı ziyareti iptal etti.

Reuters'ın haberine göre, Rusya'nın Soçi kentinde gazetecilere konuşan Lavrov, "Türkiye'deki terör riskinin" geçen ay bir Rus yolcu uçağının düşürüldüğü "Mısır'dakinden az olmadığını" öne sürdü.

AFP'nin haberine göre ise Lavrov, Rus vatandaşlarına Türkiye'ye gitmekten kaçınmaları uyarısı yaptı.

Türkiye ve Rusya Dışişleri Bakanlıkları geçen hafta yaptıkları açıklamada, Lavrov'un 25 Kasım'da Türkiye'ye geleceğini, Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi'nin alt organı Ortak Stratejik Planlama Grubu toplantısına katılacağını duyurmuştu.

"DURUM CİDDİYETİNİ KORUYOR"

Uzmanlar, Lavrov'un Türkiye ziyaretini iptal etmesinin, Ankara ile Moskova arasındaki krizin boyutunu gözler önüne serdiği görüşünde. Hürriyet Daily News Genel Yayın Yönetmeni Murat Yetkin, Lavrov'un Türkiye ziyaretini iptal edip etmeyeceğinin belirsizliğini koruduğu dakikalarda yaptığı değerlendirmelerde şöyle demişti:

“Helikopterler belli ki Rus pilotları kurtaramadı. Lavrov ziyareti gerçekleşmezse durumun ciddiyetini koruduğunu anlayacağız. Gelirse konuşmaya hazır olduğunu anlayacağız. Gelirse bu krizin çevrelendiğini, kontrol altına alınma niyeti olduğunu anlayacağız. Rusya ile pek çok alanda biz konuşuyoruz, Viyana’da bir 19’u bir de 4’lü grup var. Türkiye Rusya ABD ve Suudi Arabistan. Burada da çok yakın bir ilişki var. Dolayısıyla bu uçağın düşmesiyle Türkiye’yi Rusya’yla, savaş çıkar mı… Zannetmiyorum. Ama bu kriz nasıl çözümlenir? Bu sorular havada. Lavrov’un geleceği belli olursa, krizin söndürülmesi yolunda bir eğilim olduğunu anlarız."

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 17:30

İLGİLİ HABERLER