Gündem
  • 22.7.2014 17:54

Selam-Tevhid kararından çarpıcı ayrıntılar

Selam - Tevhid örgütü kapsamında soruşturulan 245 kişi ve 6 kurum hakkında verilen takipsizlik kararında Başbakan'ın, Filistin Devlet Başkanı, Filistin Başbakanı ve Somali Cumhurbaşkanı ile yaptığı görüşmelerin kayıt altına alındığı belirtildi.
 
Takipsizlik kararında ayrıca Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın telefon kayıtlarının da dinlenerek yazılı (tape) haline getirildiği belirtildi.

21 Temmuz tarihli 328 sayfalık takipsizlik kararında, şüpheli Kamile Yazıcıoğlu'nun 4 Mart 2011 tarihinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde alınan ifadesi sonrası soruşturmanın başlatıldığı belirtildi.

Kararda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın iç ve dış siyasal yararı bakımında gizli kalması gereken telefonlarının dinlendiği belirtildi.

Kararda dinleme ve dinlemelerin kayıt altına alınmasıyla ilgili o bölüm şöyle:

“...Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nın, Filistin Devlet Başkanı, Filistin Başbakanı ve Somali Cumhurbaşkanı ile yaptığı, devletin güvenliği ve iç ve dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken dış politikaya ilişkin telefon görüşmelerinin dinlenerek kayıt altına alındığı,

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un dış politikaya ilişkin aynı nitelikteki telefon görüşmelerinin dinlenerek kayıt altına alındığı, bu kayıtların bir kısmının yazılı (tape) hale getirildiği, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın, milli güvenliğe ilişkin telefon görüşmelerinin dinlenerek kayıt altına alındığı, bu kayıtların bir kısmının yazılı (tape) hale getirildiği,

Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı'nın, Milli güvenliğe ilişkin telefon görüşmelerinin dinlenerek (terör örgütü üyesi gibi kod adı verilmek suretiyle) kayıt altına alındığı, kayıtların bir kısmının yazılı (tape) hale getirildiği ilk incelemelerden (inceleme devam etmektedir) tespit edilmiştir.

Sonuç olarak; terör örgütü üyeliği ve yöneticiliği ile ilişkilendirilerek, haklarında telefon dinleme, teknik-fiziki takip kararları alınan şüphelilerden bir kısmının kamuoyunda da tanınan siyaset adamı, gazeteci - yazar, akademisyen, iş adamı, devlet yönetiminde görevli üst düzey bürokrat, bir kısmının da dernek - vakıflar kanunları hükümleri uyarınca denetime tabi sivil toplum kuruluşları olduğu ve terörle ilişkilendirilebilecek herhangi bir faaliyetlerinin söz konusu olmadığı anlaşılmıştır"

Takipsizlik kararına göre, Selam-Tevhid örgütü soruşturması, şüphelilerden Hüseyin Avni Yazıcıoğlu'nun eşi Kamile Yazıcıoğlu'nun 4 Mart 2011 tarihinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'ne verdiği ifade sonrası başladı.

SORUŞTURMAYI GENİŞLETEN FLASH BELLEK BULUNAMADI
Takipsizlik kararında, Kamile Yazıcıoğlu'nun ifadesi sonrası eşi Hüseyin Avni Yazıcıoğlu'nda ele geçirilen 2 GB kapasiteli flash bellekte ele geçirilen bilgiler doğrultusunda soruşturmanın genişlediği belirtildi. Kararda, Hüseyin Avni Yazıcıoğlu'nda ele geçirilen bu flash belleğin soruşturma dosyasında bulunamadığı ifade edildi.
Flash bellekte “arif Altunbaş.doc" isimli belge içeriğinde birçok gazeteci, yazar ve akademisyenin özgeçmiş bilgilerinin bulunduğu belirtilen takipsizlik kararında, bu kişilerin bu şekilde soruşturmaya dahil edildiği kaydedildi.
Şüpheli Hüseyin Avni Yazıcıoğlu'nun yine şüpheli sıfatı ile soruşturulan "Akabe" isimli kuruluşun Başkan Yardımcısı olduğu hatırlatılan takipsizlik kararında, “Söz konusu kurumun yasadışı bir kurum olmadığı ve suç oluşturacak herhangi bir faaliyetinin tespit edilemediği, Hüseyin Avni Yazıcıoğlu ile görüşen kişilerin suç unsuru taşımayan görüşmelerinin özel hayat gizliliğine riayet edilmeden yazıldığı ve suç unsuru taşımadığı" dile getirildi.

'MİT'İN İRAN'LA BAĞLANTILI OLDUĞU ALGISI OLUŞTURULMAYA ÇALIŞILDI'
Bir kişiyle bir defa telefonla görüşmenin dahi dinlemeye ve soruşturmaya dahil edilmesine yeterli görüldüğü belirtilen takipsizlik kararında, “MİT'in İran'la bağlantılı olduğu algısının oluşturulmaya çalışıldığı, MİT Müsteşarı'nın ve yakın çevresinin dinlendiği, konsolosluk görevlilerinin dinlendiği, soruşturma kapsamında karı-koca olarak hedef şahısların bulunduğu" kaydedildi.

AÇIK KİMLİKLİ TELEFON KAYDI
Takipsizlik kararında, soruşturma kapsamında alınan teknik ve fiziki takip kararlarının 'açık kimliksiz' olarak alındığı vurgulanarak, “Bazı kararların sadece ad ve soyadı üzerinden, bazı kararların ise TC kimlik numarası üzerinden alındığı, bazı şüphelilerin açık kimliklerinin tespit edilemediği anlatıldı.

245 KİŞİ VE 6 KURUM DİNLENMİŞ
Soruşturma kapsamında 245 kişi ve 6 kurum şüpheli sıfatı ile soruşturuldu. Terör örgütü üyesi oldukları gerekçesi ile bu kişiler hakkında fiziki ve teknik takibinin yapıldığı belirtilen kararda, bu kişiler ile telefonla görüşen toplam 2 bin 280 kişinin daha dinlendiği kaydedildi.

MUSTAFA VARANK DA ŞÜPHELİLER ARASINDA
Takipsizlik kararına göre, şüpheli Nureddin Şirin örgütün lideri. İHH Başkanı Bülent Yıldırım, ilahiyatçı Mustafa İslamoğlu, Hüseyin Avni Yazıcıoğlu, gazeteci Fehim Taştekin, Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı Haydar Baş, Hüsnü Mahalli, Kamile Yazıcıoğlu, Başbakan Erdoğan'ın danışmanı Mustafa Varank, Bilal Erdoğan'ın okul arkadaşı ve TRT Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Eren, Nasuhi Güngör terör örgütü üyesi olarak soruşturulan şüpheliler arasında. Şüpheliler içinde 19 da yabancı bulunuyor.

HALİÇ KONGRE MERKEZİ SORUŞTURULAN 6 KURUMDAN BİRİ
Kararda, 6 kurum da şüpheli sıfatı ile yer aldı. Takipsizlik kararına göre, şüpheli sıfatı ile soruşturulan kurumlar şunlar: Ankara Etlik Muhammediye Camii, Akabe Kültür ve Eğitim Vakfı, Bab-ı Ali, Estergon Türk Kültür Merkezi, Haliç Kongre Merkezi, Yedikule Sosyal Tesisleri.

KİMLİKLERİ TESPİT EDİLEMEYEN ŞÜPHELİLER
Takipsizlik kararında 'Terör örgütü kapsamında' soruşturulan bazı şüphelilerin açık kimliklerinin tespit edilemediği belirtildi. Karara göre 249 numaralı şüpheli Zehra'nın soyadı tespit edilemezken, 250 ve 251 numaralı kişilerin hem adları hem de soyadları tespit edilemedi. Takipsizlik kararında 250 numaralı şüpheli X kişi, 251 numaralı kişi de 'Z şahıs' olarak karara yazıldı.
Yüksel KOÇ/İSTANBUL, (DHA)

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 03:06

İLGİLİ HABERLER