Gündem
  • 29.1.2015 23:27

Tayyip Erdoğan kritik rakamı açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, başkanlık sistemine yönelik niyetini tekrarladı ve bunun gerçekleşmesi için hükümetin seçimlerde 367 ya da 331 milletvekili elde etmesi gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan TRT’de konuk olduğu programda, Türkiye’nin başkanlık sistemine geçmesi gerektiğine ilişkin görüşlerini tekrarladı ve şunları söyledi:

“Bu konuda birçok spekülasyon oldu. Bizden önceki dönemde birçok başbakan ve cumhurbaşkanı bunu gündeme getirdi. Dünyada G-20 ülkeleri içinde 10 tanesinde başkanlık sistemi işletiliyor. Türkiye illa ki meclisli olacak değil. Tabii ki denetim esaslı olacak. Denetleyen parlamento olacak. Anayasa ile başkana verilen yetkiler vardır. Parlamentonun verdiği, kendisine verdiği yetkiyi kullanacaktır. Teori başkadır, yaşamak başkadır."

“Başkanlık sistemi olsa daha ilerde olurduk”

Erdoğan mevcut sistemin devletin işleyişini zorlaştırdığını da savundu ve “Bakanlar kuruluna başkanlık ettiniz. Ama bu konuda hukukun sınırlarının zorlandığına dair iddialar var. Gerçekten böyle mi? Türkiye hukukun sınırlarını zorlayarak mı ilerliyor” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Şu anda mevcut yapı içerisinde bu böyle... Yani siz bu kuruma inandığınız birisini getiriyorsunuz, atıyorsunuz bakıyorsunuz ki birileri bir şikayette buluyor hemen siz görevden alınıyorsunuz. Bu sefer de hükümet ne diyor ben buna inanmışım bunu getireceğim. Tabii değişik yerlerden o da dolanıyor tekrar sizi getiriyor tekrar atıyor. Yargı alıyor siz atıyorsunuz. Bu defa kurum ne oluyor? Orada alt üst ilişkisi bozuluyor. Şimdi burada bir defa bizim tabii hukuku zorlama noktasından sıyrılmak için bu işi halletmek ve başarmamız lazım. Ha burada tabii ben sistem noktasında bunu özellikle konuşuyorum. Böyle bir adımın atılması için öncelikle bir anayasa değişikliği şart. Anayasa değişikliği için 367 şart. Burada hükümetimizin böyle bir adımı atabilmesi için de 367’yi yakalaması lazım. Veya 330'u yakalaması lazım referandumla böyle bir değişikliği halka götürsün yani sistem değerlendirme noktasında bu kanaatleri söylüyorum.”

“ABD’de padişahlık olmuyor”

Erdoğan başkanlık sistemini uygulayan ülkeleri bu durum için örnek verdi ve şunları söyledi:

“Amerika kendi içinde bunu hukuka oturtmuş. Biz de yaparız. Kendi gelenek göreneklerine uygun olarak bunu oturtmuş. Bunu biz de yaparız. Fransa’da yarı başkanlık var. Kendi değerleri içinde bunu değerlendiriyor. Biz de gelenek göreneklerden vazgeçmeyiz. Bana göre İngiltere’de de başkanlık sistemi var. Hakim olan Kraliçe. ABD’de, Brezilya’da padişahlık olmuyor da bizde neden oluyor. Biz bu mesafeyi hızla kapatmalıyız.”

Kaynak: Al Jazeera

 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 22:32

İLGİLİ HABERLER