Gündem
  • 1.3.2016 22:20

Tayyip Erdoğan'a en yakınından darbe geldi

Muhalefetten sonra parti içi kargaşa AKP’yi de sardı. AKP 49,5 oyla iktidara gelse de partideki huzursuzluk giderek artıyor. Partinin eskileri yaşanan huzursuzluğun işlerin kötü gitmesinden kaynaklandığını vurguluyor.

Sorunların büyümesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’la AKP yönetimi arasındaki kavgayı da büyütmüş durumda. Gelişmelerden ciddi olarak kaygı duyduğunu kaydeden bir MKYK üyesi, partinin iki başlı olduğunu belirterek, “Sayın Cumhurbaşkanı partiyi Ahmet Davutoğlu ile değil kendine yakın isimlerle idare etmek istiyor. Nedense Davutoğlu’na pek güven duymuyor. Bunu da partide çaycı dahil herkes biliyor. Kendi aralarındaki görüşmelerin çok sert geçtiği konuşuluyor. Parti yönetimi ve milletvekilleri de ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız” dedi.

YUMUŞAMA GİRİŞİMLERİ BAŞARISIZ 
AKP’nin ağır toplarından Bülent Arınç’ın çıkışı ve “gün yüzü görmemiş bilgileri” açıklama iması sonrasında yaşanan “uzlaşma” girişiminin de başarısız olduğu ifade ediliyor. Kuruluşundan beri AKP ile çalışan bir kuruluşun yetkilisi Erdoğan’ın taktik bir hata yaptığını ifade ederek, “Arınç resmen tehdit etti. Arkasından hemen Erdoğan-Gül görüşmesi gerçekleşti. Sonrasında Gül, Arınç ve Hüseyin Çelik’le buluştu. Erdoğan-Gül görüşmesinde talebin Erdoğan’dan geldiği söylendi. Süreci izleyenler ‘Erdoğan panikledi, uzlaşma aradı’ değerlendirmesi yaptı. Bu Erdoğan’ın aleyhine oldu. Bu gelişmelerden sonra uzlaşma sağlanamadığı, Erdoğan’ın zorda olduğu söylentisi yayıldı. Bana göre Erdoğan taktik hata yaptı. Rakiplerinin özgüveni arttı” diye konuştu.

OLAĞANÜSTÜ KONGRE
Bu arada AKP’de olağanüstü kongre tartışmaları başlamış durumda. Erdoğan’ın yakın çevresine göre, Erdoğan artık Davutoğlu’nu istemiyor. Yaz aylarında, en geç de sonbaharda AKP’nin olağanüstü kongreye gideceği ve Davutoğlu’nun değişeceği konuşuluyor. Kongrenin gündeme gelmesiyle birlikte AKP içindeki bölünmenin daha da artacağı, kendileri için çıkış yolu kapanan kesimlerin kopabileceği ifade ediliyor.

ÇELİK YİNE YÜKLENDİ: İŞLER KÖTÜYE GİDİYOR
Eski AKP sözcüsü Hüseyin Çelik, kendi web sayfasında yaptığı değerlendirmede isim vermeden Erdoğan’a yönelik eleştiriler yaptı. Sahip olduğu değerli şeyleri, olması gerektiği gibi muhafaza etmediği için kaybedenlerin suçu başka yerlerde aramamaları gerektiğini kaydeden Çelik, işlerin kötüye gitmeye başlayınca klasik savunmaların gündeme geldiğini vurguladı. Çelik, “Ülkemizde ekonomik kalkınma, birçok alanda gelişme ve bir başarı söz konusu olunca bunu biz yapmış, biz başarmış oluyoruz. Ancak ayağımız kaymaya başladı mı, işler ters gitmeye başladı mı, gelsin ‘dış güçler ve onların yerli işbirlikçileri’. Gelsin ‘üst akıl’, gelsin ‘faiz lobisi’, gelsin ‘yabancı istihbarat servisleri’, vesselam. Başımıza meteor taşı düşse, ‘dış güçler bunu kasıtlı düşürmüştür’ diyoruz” dedi. Artık kendi kendileriyle yüzleşme zamanın geldiğini kaydeden Çelik, “Dış güçler ve onların yerli işbirlikçilerine lanet okumaya devam edelim ama onlara, istedikleri gibi at oynatma imkan ve fırsatını veren, ülkede onlar için müsait iklim ve ortam sağlayan iç güçler ve onların yerli işbirlikçilerini de gözden kaçırmayalım. Yani biraz kendimizle yüzleşelim” ifadelerini kullandı.

DİNÇER DE SAHNEYE ÇIKTI
AKP’de Erdoğan’ı eleştirenler kervanına uzun süre Erdoğan’la yakın çalışmış eski Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer de katıldı. Dinçer Habertürk’teki “28 Şubat’ın dersleri” ile ilgili yazısında isim vermeden Erdoğan’ı eleştirdi. Dinçer yazısında şu görüşlere yer verdi: “Birincisi, demokrasinin özünün millet iradesi olduğu ve herkesin sahip çıkması gerektiğidir. İkincisi, darbe teşebbüslerine topyekûn karşı çıkmak ve darbecilere karşı hep birlikte mücadele etmek gerektiğidir.Üçüncüsü, her durumda adaletin korunması gerektiğidir. Belki de çıkarılabilecek en önemli ders, aşırı güç ve katılığın bir iktidarın ölümü olabileceğidir.”

MUHALEFETTEKİ SANCI ARTIYOR
İktidar partisinin yanında Meclis içi muhalefetteki krizler de büyüyor. CHP ve HDP kongre yapıp yönetim kadrolarını yenilese de iki parti de durulmuş değil. CHP’de yeni kongre hazırlıklarına başlanmış durumda. HDP’de ise parti içi gerilim her geçen gün artıyor. 
Güneydoğu illerinde kazılan hendekler ve özyönetim denemeleri ve verilen kayıplar tartışılıyor. MHP’de sancı büyük. Parti mahkemelik olmuş durumda. Bahçeli yönetimi çok sayıda örgütü kapatırken, muhalefet direniyor. Bahçeli’nin en yakınındaki isimler Bahçeli’yi terk ederken MHP’deki hesaplaşmanın nerede sonuçlanacağı henüz netlik kazanmış değil.

AYDINLIK

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 15:56

İLGİLİ HABERLER