Gündem
  • 1.12.2012 18:11

Asker ve polis intiharları Meclis gündeminde

İZMİR - CHP'li vekil Moroğlu, Bakan Yılmaz'a yönelik önergesinde, son on yılda intihar edenlerin sayısının şehit sayısının üzerinde olduğunu savundu. Moroğlu, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nde son dönemde artan intihar olaylarının çok yönlü incelenmesi gerekiyor. Son 10 yılda intihar edenlerin sayısının, şehit sayısının üzerinde olduğuna ilişkin açıklamalar, intihar eden askerlerin ailelerinin yaşadığı acılar, asker ailelerinin şikayetleri görmezden gelinemez" diyerek, konunun üzerinde ciddiyetle durulup önlem alınması çağrısında bulundu.
Asker ve polis intiharları hakkında bir çalışma yapılıp yapılmadığını, sorunların çözümü için psikolog ve sosyolog desteği alınıp alınmadığını da soran CHP milletvekili Mustafa Moroğlu, Milli Savunma Bakanı Yılmaz'a şu soruları yöneltti:
"Son 10 yıl ve son bir yıl içinde intihar eden subay, astsubay, uzman çavuş, er ve erbaş sayısı kaçtır? İntihar nedenleri konusunda bir çalışma yapılmış mıdır? Eğer böyle bir çalışma varsa intiharlara hangi etkenlerin ve sorunların yol açtığı tespit edilmiştir? Farklı sosyoekonomik yapıdaki askerlerin kışlalarda yaşadığı sorunların çözümü için düzenli psikolog ve sosyolog desteği alınmakta mıdır? Bakanlığınız, Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıkları bünyesindeki birimlerde kaç psikolog ve sosyolog görev yapmaktadır? Son 3 yıl içinde rehberlik ve psikolojik danışma servisine başvuran asker sayısı kaçtır? Son 10 yılda askerlere kötü muamele gerekçesiyle mahkemeye sevk edilen ve ceza alan rütbeli sayısı kaçtır? Bu subay ve astsubaylara hangi cezalar verilmiştir? Son 3 yılda kötü muameleye maruz kaldığı için sakat kalan kaç askere tazminat ödenmiştir? Bu tazminatın miktarı ne kadardır?"
Mustafa Moroğlu, İçişleri Bakanı Şahin'e de yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, şunları sordu:
"Son 5 yıl içinde teşkilat içinde intihar eden polis sayısı kaçtır? Bunların kaçı emniyet müdürü ve amiridir? İntihar eden kişiler arasında yaş açısından bir istatistiksel çalışma yapılmış mıdır? Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı psikolojik destek birimlerine kaç polis başvuruda bulunmuştur? Polis olabilmek için devlet hastanelerinden alınan 'Sağlık Kurulu Raporu' dışında ayrı bir psikolojik test uygulanmakta mıdır? İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde kaç psikolog görev yapmaktadır? Yeni psikolog alımı gündemde midir? Doğu ve Güneydoğu’da görevli polislerin yıllık ve mazeret izinlerini kullanamadığı, yıllık izinlerin büyük bölümünün bir sonraki yıla devredildiği bilgisi doğru mudur? Doğruysa gerekçesi nedir? Terörle mücadelenin yoğun olduğu bölgelerde polislere izin verilmemesi psikolojik baskı yaratmaz mı? Özlük ve uzun çalışma saatleri sıkıntılarını sendikalaşarak aşmaya çalışan emniyet personelinin, bazı üst düzey emniyet müdürleri tarafından baskı ve tehdide maruz kaldıkları bilgisi doğru mudur?"
 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 10:47

İLGİLİ HABERLER