Ekonomi
  • 7.12.2008 10:12

İŞTE BEDAVA ELEKTRİK ÜRETEN SİSTEM

Enerji Yasası’na eklenecek maddeyle vatandaşa güneş enerjisinden elektrik üretme ve fazlasını devlete satarak teşvik kullanma hakkı getirilecek. 2009’da çıkacak yasayla güneş enerjisi sektöründe çok hızlı bir büyüme bekleniyor.

Enerji Bakanlığı, 2009 yılı başında çıkarılacak bir yasayla güneş enerjisinden elektrik üretenlerin elektriğini 10 yıl boyunca sattığı fiyattan 13 YKr fazla ödeyerek, 40 YKr’ye satın almayı planlıyor. Bu teşvik güneş enerjisinden elektrik üretip fazlasını devlete satanlar için geçerli olacak. Yani vatandaş sadece kullandığı kadar elektrik üretirse devlet teşvikinden yararlanamayacak. Devlet öncelikle santral kuracaklara, yani 500 kilovatsaatin üzerinde elektrik üretenlere teşvik uygulayacak. Daha sonra da evinde elektrik üretip satacak olan vatandaşa sıra gelecek.

Enerji Bakanlığı’ndaki yasa çalışmalarında danışmanlık yapan Fore Enerji Şirketi yetkilisi Ufuk Keser, VATAN’ın sorularını yanıtladı:

1 yılda 44 yeni şirket

Güneş enerjisinden elektrik üretmenin maliyeti nedir?

Bu yatırımın geri dönüşümü 15-20 yıl arasında. Ancak teknolojideki gelişmelerle birlikte kurulum maliyeti 10 bin euronun altına geriliyor. Ayrıca çok hızlı gelişen bir sektör. Örneğin güneş panellerinin yapımında kullanılan silikon maddesini üreten firma sayısı geçen yıl 6’ydı. Bu yıl 50 firma oldu. Daha şimdiden çok fazla ilgi var. Yasa çıktıktan sonra artan ilgiyle birlikte maliyetler de düşecek.

Örneğin bu ofisin elektrik ihtiyacını karşılama maliyeti nedir?

Bu ofisin elektriğini üreten güneş panelleri ve inverter adı verilen dönüştürücünün toplam maliyeti 6 bin euro. Bu paneller günlük 3-4 kilovat elektrik üretiyor. Yazın 6 kilovata kadar çıkıyor. Bu ofiste 4 kişi çalışıyor. Yaz aylarında hiç elektrik faturası ödemiyoruz.

Bakan ‘500 kilovat saate kadar izin alınmasına gerek yok’ dedi. Yasa çıkınca vatandaş ne yapacak?

Sistemi satan firmalara başvuracak. Vatandaş ürettiği elektriği satacaksa iki ayrı sayaç ya da çifte sayaç kullanacak. Birinde satacağı, diğerinde kullandığı elektrik kayıtlı olacak. Apartmanların ise ortak karar alması gerekiyor.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 03:33

İLGİLİ HABERLER