
Kaçak elektrikte PKK telkini var
Doğu Anadolu Bölgesi'nde kaçak elektrik kullanımını terör örgütü PKK'nın telkin ettiğini belirten Yıldız, ''PKK'nın telkinleri var orada. Ödemeyin diyor. Güya, Kürt vatandaşımızın bir müktesep hakkıymış gibi bahsediyor. Bizim ayrımız, gayrımız yok ki. Doğusu, batısı, kuzeyi güneyi. Bu ülke hepimizin'' dedi.
Ankara'dan Yüksek Hızlı Tren ile Konya'ya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ilk olarak Dedeman Otel'de düzenlenen Meram Elektrik Dağıtım Şirketi'nin bölge toplantısına, ardından da partisinin 'Tanıtım Medya Günleri'ne katıldı.
KAÇAK ELEKTRİK
Burada gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Yıldız'a, elektrik faturalarında kayıp kaçak bedellerinin yer almaması ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde kaçak elektrik kullanımının yoğun olduğu iddialarının olduğu hatırlatıldı. Bakan Yıldız da, Türkiye'nin son 10 yılda kat ettiği mesafelerden birinin de kayıp kaçak elektrik kullanımıyla ilgili olduğunu ama bunun yeterli olmadığını belirtti. Doğu Anadolu Bölgesi'nde kaçak elektrik kullanımını terör örgütü PKK'nin telkinlediğini belirten Bakan Yıldız, şunları söyledi:
''Bugün, Dicle ile Van bölgesini çıkardığınız da, Türkiye'deki kayıp kaçak oranları Avrupa Birliği ülkelerinin kayıp kaçak oranından daha düşüktür. Türkiye'de yüzde 9.4 'tür. O iki bölgeyi kattığımız zaman ortalamamız yüzde 15'lere kadar artıyor. Bizim orada daha farklı bir çözümle, açıkça söyleyeyim, PKK'nın telkinleri var orada. Ödemeyin diyor. Güya, Kürt vatandaşımızın bir müktesep hakkıymış gibi bahsediyor. Bizim ayrımız gayrımız yok ki. Doğusu, batısı, kuzey güneyi. Bu ülke hepimizin. O yüzden, enerji üretim hakkı bir yerin, tüketimi başka yerin. Böyle bir izahat olmaz. Biz orada vatandaşımıza anlattıkça, dokusu çok düzgün olan vatandaşlarımız daha fazla anlayacaklar ve böyle bir konunun arkasına sığınmayacaklar. Ben buna inanıyorum. Bu bir kul ve devlet hakkı. Böyle bir vebalin altına, onlarda girmeyecektir diye düşünüyorum. 2015 yılı sonuna kadar yaptığımız özelleştirmelerle birlikte, ben bunun mutlaka giderileceğine inanıyorum.''
KONYA'DAKİ LİNYİT REZERVİ
Konya'nın Karapınar ilçesindeki 1.8 milyar tonluk kömür rezervinin bulunmasıyla ilgili de Bakan Yıldız, ''Burada 5 bin megavata yakın bir santralin devreye alınması söz konusu olacak. 2023 yılına kadar bunları gerçekleştirilmesine şahit olacağız. Buraya kurulacak kömür santrallerinin miktarı 2 Atatürk barajına denk'' dedi.
KAYA GAZI
Bakan Yıldız, Karapınar ilçesinde Kaya gazının bulunduğu yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine ise henüz kaya gazı bulgularının netleşmediğini, bulunduğu zaman kamuoyuyla paylaşacaklarını kaydetti. Yıldız, herhangi yerle ya da yabancı sermayenin kaya gazıyla ilgili çalışma yapmak istemesi üzerine, yatırımcıya yardımcı olacaklarını ifade etti.
TUZ GÖLÜ'NE DOĞALGAZ DEPOLAMASI
Tuz Gölü'nün altına doğalgaz depolamasının 650 milyon dolara ihale edildiğini hatırlatan Bakan Yıldız, "Bununla ilgili çalışmalar devam ediyor. 42 kilometreden de bir tatlı su getirip, orada enjeksiyonlarda kullanacaklar. Böylece 1 milyar metreküp daha doğalgazı depolama kapasitesine sahip olmuş olacağız" dedi.
''NÜKLEER SANTRALLER TÜRKİYE'NİN DIŞA BAĞIMLILIĞINI AZALTACAK''
Nükleer santrallere değinen Bakan Yıldız, nükleer santrallerin Türkiye'nin dışa bağımlılığını azaltacak önemli kalemlerden bir tanesi olduğuna dikkat çekti. Bakan Yıldız, şunları söyledi:
"Nükleer, bize ait derken dışa bağımlılık artacak düşüncesi yanlış. Kuracağımız nükleer santralleri Atatürk, Keban barajını durdurarak elektrik üretmeyeceğiz. Doğalgaz santrallerini durdurarak, bunların üretimine devam edeceğiz. Türkiye önümüzdeki 10 yıl içinde 2 katına çıkacak. Önümüzdeki 10 yıl içinde, 100 bin megavatlık kurulu güç olacak. Hal böyle olunca, bizler Akdeniz ve Karadeniz'e birer adet nükleer santral kurmayı uygun bulduk. Bununla ilgili çalışmalar devam ediyor. Bu süre içerisinde Sinop için teklifleri de netleştirmiş oluruz. Bu ayın sonuna kadar da bu teklifleri net hale getirmiş oluruz.''
AKDENİZ'DE PETROL ARAMA
Doğu Akdeniz'de İsrail ve Kıbrıs Rum kesiminin petrol arama çalışmasıyla ilgili soru üzerine Bakan Yıldız,''Münhasır ekonomik sahada statüsü netleşmemiş olan yerler var. Biz oranın tamamının Kıbrıs'a ait olduğuna inanıyoruz. İki yol var. Ya muazzamlı alanlarda çalışmalar veya çalışmalarına devam ederler. Tüm gelirler doğalgaz veya petrolün mutlaka Kıbrıs'ın tamamı tarafından paylaşılması esas olur. Bu doğru olandır. Adaletli olandır'' diye konuştu.
İMRALI GÖRÜŞMESİ
Kamuoyunda İmralı görüşmesi olarak adlandırılan bazı BDP'li milletvekillerinin PKK elebaşı Abdullah Öcalan ile yaptığı görüşmenin basına sızması hakkındaki soru üzerine Bakan Yıldız, İmralı tutanaklarıyla ilgili çok dikkatli bir üslup kullanılması gerektiğini ve konuyla ilgili olmayanlarında çok az konuşması gerektiğini söyledi.
YAZ SAATİ UYGULAMASI
Yaz saati uygulamasıyla da açıklama yapan Bakan Yıldız, bir müddet daha yaz saati uygulamasının devam etmesi kararı çıktığını ve 2013 yılında da bu uygulamaya devam edileceğini, önümüzdeki yıllarda tekrar değerlendireceklerini kaydetti.
Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 17:36