
Komisyonun yoğun temposu vekilleri yordu
Komisyonun AK Parti'li üyesi İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, komisyonun yoğun çalışması nedeniyle kendisinden, ailesi ve başka işlerden tasarruf etmesi gerektiğini söyledi. Şentop, bazı işlerini ertelemek durumunda kaldığını dile getirdi.
Daha önce akademik hayatta yer alan Şentop, milletvekilliğinden öncede bu yoğun tempoya alışık olduğunu belirtti. Şentop, AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı görevinde de bulunduğunu, bu nedenle yoğun bir görev alanının olduğunu vurgulayarak, ''Mümkün olduğunca dengelemeye ve dengede durmaya çalışıyoruz'' dedi.
Komisyon çalışmalarının yoğunluğuna işaret eden Şentop, ''Çalışmalar sadece komisyon toplantılarından ibaret değil. Toplantı dışında da toplantı öncesine hazırlık yapıyoruz. Daha sonra, ortaya çıkan metinle ilgili değerlendirmelerde bulunuyoruz, tutanaklara bakıyoruz'' diye konuştu.
Şentop, düzgün çalışılması halinde, çalışmaların yetişeceğini kaydetti.
Bu arada, AK Parti, komisyonun yoğunluğunu kendi arasında görev dağılımı yaparak paylaşmaya çalışıyor. Komisyonda görev alan üç AK Parti milletvekili, haftanın günlerini bölüşerek, yazım komisyonun toplantılarına katılıyor.
-''Vakit ayırmak zor''-
Komisyon üyesi CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, TBMM'de 3 dönemdir görev aldığını anımsatarak, tarihi ve misyon anlamında en önemli görevinin bu olduğunu, bunun da beraberinde ağır bir sorumluluk getirdiğini vurguladı.
Türkiye'nin anayasa çalışmalarıyla birlikte ortak bir paydayı yakalaması, toplumsal barışı sağlaması gerektiğini belirten Kart, bu toplumsal barışın sağlanmasında en önemli dinamiğin anayasa olacağını ifade etti. Kart, bu nedenle sorumluluklarının daha da arttığını hissettiğini söyledi.
Çalışmaları, zaman, saat olarak değerlendirmenin de mümkün olamadığını dile getiren Kart, ''Anayasa çalışmalarında 4-5 saatten sonra veriminizi kaybettiğinizi görüyorsunuz. İster istemez, zaman zaman ciddi gerginlikler yaşanıyor. Bir de dört ayrı görüşü tartışmak, değerlendirmek, zihni anlamda insanı yoruyor. 4-5 saatten sonra veriminizin düştüğünü görüyorsunuz'' diye konuştu.
Kart, komisyonun diğer CHP'li üyesi İzmir Milletvekili Rıza Türmen ile bu süreci paylaşarak götürmeye çalıştıklarını dile getirdi.
Yasama faaliyetleri içinde yer alan bir çalışma olduğu için, bunun eve çok özel bir yansımasının görülmediğini belirten Kart, kendilerine vakit ayırmanın daha önceden de zor olduğunu, şimdi daha zor olduğunu anlattı.
Kart, yaptığı işi meşakkatli olarak değerlendirmediğini, yaptığı görevden haz aldığını, ortaya ciddi şeyler çıkardığına inandığını dile getirerek, görevi yapma, emaneti taşıma duygusunu önemsediğini söyledi.
Bu çalışmaların kendileri için bir laboratuvar olduğunu dile getiren Kart, Türkiye fotoğrafını, dinamiklerini, gerçeklerini dört ayrı cepheden gördüklerini ifade etti.
Zaman zaman çok farklı görüşlerin, kesimlerin olduğunu gördüklerini anlatan Kart, bunun bir Türkiye gerçeği olarak önlerinde durduğuna işaret etti. Kart, etnik, inanç, gelir dağılımı adaletsizliği anlamındaki farklı görüşleri, masayı parçalamadan, resmetmelerini sağlamaları gerektiğini vurguladı. Kart, ''Bu hedefi amaçlamamız gerekiyor. Buradan mutlaka ortaya bir anayasa çıkarmak gerektiğini görüyorum. Bunu sağlamamız gerekiyor'' dedi.
Kart, anayasaya ilişkin taslağın Haziran ayında hazırlanabileceğini söyledi.
-''Fikren ve ruhen yorgunluk''-
MHP Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk, ''Memleket aleyhine gelen düşünceler kabul edemeyeceğimiz ölçülerde olduğu için psikolojik olarak yoruyor. Umutlarımızı muhafaza etmek için bizi gayrete sokuyor, bu da ekstra enerji harcamamıza neden oluyor'' diye konuştu.
Öztürk, ''AK Parti'nin samimiyetsizliğini, millet için bir anayasa değil de önlerindeki engelleri kaldırmak, verdiği sözleri yerine getirmek gayretiyle masaya oturduğunu görmenin'' kendilerini üzdüğünü kaydetti.
Sabahtan akşama kadar yorgunluğun, ister istemez bir strese neden olduğunu dile getiren Öztürk, ''Eve gittiğimiz zaman da en azından evimizdeki neşe ortamını arar olduk. Bizde o neşeli ortamı oluşturacak hal kalmıyor, evdekiler de korkularından bizi öyle bir noktaya çekemiyorlar. Hem fikren hem ruhen müthiş bir yorgunluk oluyor. Biz, biraz da milli meselelerde hassas olduğumuz için herkesin normal karşılayabileceği herhangi bir konu, bizi fazlasıyla yoruyor. Bu da ekstra enerji harcanmasına neden oluyor'' ifadelerini kullandı.
Öztürk, ilk başlarda Türk milleti için bir anayasa değişimi söz konusu diye baktıklarını kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Gelinen noktada, Türk milleti için, Türk devleti için anayasa yapıyoruz tabiri bile bir takım mahfiller tarafından aşırı duyarlılıkla karşılandı, gereksiz olarak görüldü. Nasıl görüldüğü önemli değil ama böyle bir tavırla karşılanmak, hazır olmadığımız bir yapıydı. Hele hele, anayasadan Türk kelimesinin, birilerini memnuniyet adına çıkarılmasının teklif edilmesi, ekstra bir üzüntü. MHP'nin, evet demediği, milletin lehine olmayan hiçbir hükmün, anayasa maddesi olarak çıkmaması sadece bizi bir nebze rahatlatıyor. Onun ötesi hepsi stres, hepsi stres.
AKP için süre bitti. Bu saatten sonra çalışmalarımız, AKP açısından milletin gazını almaya yöneliktir. Onların tek düşündükleri, üzerinde ne kadar çok madde üzerinde ittifak edersek, onların kullanabileceği bir zemin oluşturmuş olacağız. Onun için süre çok fazla önemli değil ama masadan kalktıkları zaman bütün olumsuzluklar kendi üzerine yıkılacağından sadece zaman harcıyorlar.''
Komisyon üyesi, BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata da genelde yoğun çalıştıklarını ifade ederek, ''7 çarpı 24 saat çalıştığımız için ekstra bir yoğunluk olmuyor'' dedi.
Ata, komisyon çalışmalarında olmadıklarında da bölgede çalıştıklarını dile getirdi.