Gündem
  • 26.1.2006 00:05

MARMARARAY KAYIP BİZANS HAZİNESİNİ ORTAYA ÇIKARDI

İngiltere'de yayımlanan The Guardian gazetesi, Marmaray projesinin 5. yüzyıldan kalma liman kalıntıları yüzünden gecikebileceğini yazdı.


Kalıntıları ''Constantinople'un kayıp hazineleri'' olarak adlandıran gazete, arkeolog Metin Gökçay tarafından Yenikapı'da bulunan 5. yüzyıla ait liman platformlarının bir zamanlar Yakın Doğu ile yapılan ticarette sıçrama taşı olarak kullanıldığını kaydetti.


Yenikapı kıyılarında halihazırda bu döneme ait 7 gemi batığının bulunduğuna işaret eden gazete, dünyadaki saygın arkeologlardan biri olan Cemal Pulak'ın bu gemilerden birinin Bizans'ın ortaya çıkartılmış ilk donanma gemilerinden biri olması ihtimali üzerinde durduğunu belirtti.


The Guardian, bütün bu bulguların bölgeyi arkeologların gözünde bir ''hazine sandığı'' haline dönüştürdüğünü kaydetti ve ''Ancak bunların bulunması problemleri de beraberinde getiriyor. Bu durumda Türkiye'nin en büyük demiryolu projelerinden birine ne olacağı sorusu ortaya çıkıyor'' diye yazdı.


Marmaray'ın, Japonların başını çektiği bir konsorsiyum tarafından yapıldığını hatırlatan gazete, sistemin saatte 75 bin yolcu taşınmasını öngördüğünü ve projenin tamamlanmasıyla İstanbul'un Tokyo ve New York'un ardından Dünya demiryolu liginde üçüncü sıraya oturabileceğini kaydetti.


''Marmaray'a acil ihtiyaç bulunduğundan kuşku yok'' diye yazan gazete, arkeologların çalışması yüzünden ulaşıma yatırım yapanların her gün önemli miktarlarda zarara uğradıklarına dair uzmanların görüşlerine de yer verdi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:10

İLGİLİ HABERLER