Dünya
  • 3.8.2024 23:30

HAMAS'ın Tahran Temsilcisi Haniye'nin şehit olduğu anı anlattı.. Deprem oldu zannettim

Hamas'ın Tahran temsilcisi Haniye'nin şehit düştüğü geceyi anlattı

Hamas'ın İran'daki temsilcisi Halid Kaddumi El-Arabi El Cedid'e verdiği röportajda, ABD'de New York Times gazetesinin bomba iddialarını yalanladı.

Kaddumi, yaptığı açıklamada, “Tam olarak saat 01.37’de binada bir sarsıntı oldu, bulunduğum yerden çıktım ve yoğun duman gördüm. Daha sonra Hacı Ebu'l-Abd'in şehit olduğunu öğrendik. Binada meydana gelen sarsıntının şiddeti nedeniyle gök gürültüsü ya da deprem olduğunu düşündüm. Pencereyi açtım yağmur ya da gök gürültüsüne rastlamadım. Hava sıcaktı. Dördüncü kata çıktık. Şehidin bulunduğu yerde, bulunduğu yerin duvar ve tavanının yıkıldığı tespit edildi. Saldırı sonrası mekanın görünümünden ve şehit lider İsmail Haniye'nin naaşından, bu saldırının havadan atılan bir mermiyle gerçekleştirildiği anlaşılıyordu. ” dedi.

Kaddumi, New York Times'ın ve benzer İsrail medyası haberlerinin, Haniye'nin yatağının altına daha önceden bir bomba yerleştirildiğine dair haberlerini reddederek, “Sahadaki gerçekler New York Times ve Siyonist rejim Ordusu sözcüsünün anlatılarıyla çelişiyor. Bu anlatı ve açıklamaların amacı, İsrail'in bu suçun sonuçlarıyla yüzleşme sorumluluğu reddetmektir.” ifadelerinde bulundu.

İsrail'in bu saldırıyı Amerikalıların bilgisi ve rızasıyla tasarlayıp uyguladığını vurgulayan Kaddumi, “ABD, bu suça ortaktır ve Netanyahu'nun Washington gezisi sırasında bu suçu işlemesine izin verilmiştir.” ifadelerini kullandı.

O gün neler oldu? İranlı yetkili Haniye'nin son akşamını anlattı! Türkiye'ye teşekkür

Hamas lideri İsmail Heniyye'nin, İran'ın başkenti Tahran'da kaldığı konutunda suikasta uğrayarak şehit edildi. Haniye'nin vefatının ardından akıllarda pek çok soru var. İranlı yetkili merak edilen sorulara yanıt verdi.

Hamas lideri Haniye'nin Tahran'da suikasta uğramasının ardından, İran'ın İsrail'e nasıl yanıt vereceği merak konusu oldu. Bir İranlı yetkili, "İran, kendi toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve onurunu koruma konusunda asla tereddüt etmeyecektir" dedi.

İsrail'in kınanmaması durumunda, İran'ın BM Anlaşması'nın 51. maddesi uyarınca meşru müdafaa hakkını kullanarak caydırıcılık hususunda girişimlerde bulunacağını söyledi.
 
Hamas lideri İsmail Haniye Katar'da son yolculuğuna uğurlandı

O AKŞAM NELER YAŞANDI?

Merak edilen konulardan biri de saldırı öncesinde neler yaşandığıydı. İranlı yetkilinin verdiği bilgiye göre; Haniye, İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'ın yemin töreninin ardından Filistin ile ilgili bir fuara katıldı. Ardından kalacağı misafirhaneye geçti. Saldırıya uğramasaydı, ertesi sabah Tahran'dan ayrılacaktı.

HANİYE DAHA İYİ KORUNABİLİR MİYDİ?

Haniye'nin daha iyi korunabileceği yönündeki sorulara yetkili, "Koruma yeterliydi," şeklinde yanıt verdi ve Haniye'nin güvenliğinin en yüksek seviyede olduğunu belirtti.

Yetkili, saldırının ABD ve Batılı ülkelerin en üst düzey desteği ile gerçekleştirildiğini iddia ederek, "Desteklerin çeşitleri, lojistik ve teknik destekleri de göz önünde bulundurun" ifadesini kullandı.


 

Güncellenme Tarihi : 3.8.2024 23:37

İLGİLİ HABERLER