Gündem
  • 21.9.2019 01:01

İki bin yıllık ağaç hala zeytin veriyor

Urfa’da bulunan iki bin yıllık ağaç, zeytin vermeye devam ediyor.

Dünyanın en eski tapınağı ile 12 bin 500 yıllık bir geçmişe ev sahipliği yapan Urfa, geçmişe ışık tutmaya devam ediyor.

Urfa'nın Eyyübiye İlçesi Altunbaşak Köyü'nde bulunan zeytin ağacı, tarihi ile görenleri büyülüyor. İsmini de ağaçtan alan 20 haneli Zeytinlik Mecrası'nda yer alan ağaç, tarihi bir kez daha aydınlatıyor.

Altunbaşak Köyü Muhtarı İbrahim Kaya, büyük dedelerinin sık sık zeytin ağacının tarihinden bahsettiğini söyledi.

2007 yılından bu yana araştırmaların yapıldığını ve ağacın 2 bin yıllık olduğunun tespit edildiğini belirten İbrahim Kaya, “2 bin yıllık bir ağaçtır. Bizim zeytin ağacımız çok yaşlı bir ağaç. 2007'de Harran Üniversitesi ve Ankara'dan profesörler buraya geldi. Numene aldılar, tahlilini yaptılar ve bu ağacın 2 bin yıllık olduğunu söylediler. Biz 3 atadır burada yaşıyoruz. Yaklaşık 100 sene önce dedemiz gördü. Ağaç aynı bu şekildeydi. Profesörlerin kurduğu komisyonun laboratuar sonuçları 2 bin yıllık olduğunu tespit etti” dedi.

Atadan kalma köyde yaşadıklarını ve ağacın bu kadar yaşlı olmasını beklemediklerini dile getiren Muhtar Kaya, "Biz ağacın bu kadar eski olmasını beklemiyorduk. 500-600 yıllık bekliyorduk. Profesörlerin aldığı sonuçtan sonra 2 bin yıllık olduğu tespit edildi. Çevredeki köylerin tepkisi çok hoş oldu. Böyle bir tarihi ağacın biz de olmasını güzel karşıladılar. Gönlümüz hoş oldu” ifadelerini kullandı.

KAYA: ÇEVRE İLLERDEN GÖRMEYE GELİYORLAR

Altın başak Köyü'nde ikamet eden Müslüm Kaya ise çevre illerden birçok ziyaretçi geldiğini ifade etti.

Kaya, “Bu zeytin ağacımız 2 bin yıllık. Ankara'dan heyetler geldi, incelediler. Rapora göre burası çok eski. Buradan örnek parça aldılar, dedelerimiz de çok eski olduğunu söylüyordu. 100 yıldır dedelerimiz burada yaşıyor, hala eskisi gibi. Hem köylüler seviyor, ziyarete geliyorlar. Harran, Akçakale, çevre illerden gidip geliyorlar” diye konuştu. Kaynak: BİHA

Güncellenme Tarihi : 21.9.2019 01:02

İLGİLİ HABERLER