Bilim
  • 6.7.2015 14:53

I.Q hakkında ilginç 10 bilgi

I.Q (intelligence quotient) yani türkçe karşılığı zeka katsayısı, zekayı ölçmek amacıyla yapılan bir takım testlerin sonucu ortaya çıkan değerdir. Bu bölümde I.Q. hakkında 10 küçük bilgiyi sizler için derledik.

1.

Ortalama bir insanın zeka katsayısı 100 civarındadır. İnsanların sadece %3'ü 70'in altında veya 130'un üstünde bir skora sahiptir.

2.

Çevresel faktörlerin zeka seviyesine etkisi olsa da I.Q'dan %80 oranında genetik sorumludur.

3.

Çalışmalar 3 yaşından önce abur cuburla beslenen çocukların sonraki yaşamlarında daha düşük zeka seviyesine sahip olduğunu göstermiştir.

4.

Yüksek I.Q ve beyin büyüklüğü arasında bir ilişki vardır.

5.

Ayrıca çalışmalar intihar eğilimiyle düşük zeka seviyesi arasında bir ilişki olduğunu saptamıştır.

6.

I.Q'su ortalamanın altında olan insanların hapse düşme eğilimleri 7 kat daha fazladır.

7.

Albert Einstein'ın zeka katsayısının 160 civarında olduğu düşünülmektedir. Günümüzde yaşayan dahilerden Stephen Hawking'in de I.Q'sunun bu civarda olduğu söyleniyor.

8.

I.Q'su 115 veya üstü olan insanlar istedikleri herhangi bir işe sahip olabilir ve bu insanlar doğal olarak daha üretkendir.

9.

Yeni doğan bir bebeğin beyni 450 gram civarında iken 6 yaşına geldiğinde 1.5 kilograma yaklaşır. Bu büyüme insan zekasının çocuklukta gösterdiği inanılmaz gelişimin kanıtı olarak gösterilebilir.

10.

Yüksek I.Q'lu dediğimizde bazılarının gözünde inek ve münzevi tipler canlansa da zeki insanlar özgüvenden kaynaklanan daha büyük sosyal yeteneklere sahiptir.

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 19:29

İLGİLİ HABERLER