Gündem
  • 16.1.2024 02:17

İran 2.3 milyar dolarlık İsrail yandaşı Falcon Grubu Başkanı’nı öldürdü

Falcon Grubu Başkanı ve 2,3 Milyar Dolarlık Empire World Real Estate Development'ın Geliştiricisi Peshraw Dizayee, eşi ve ailesinden 4 kişi, İran'ın Erbil’i hedef alan balistik füze saldırısında öldürüldü. 
Dizayee’nin evinin özellikle hedef alındığı sanılıyor.. 
Zira Dizayee İsrail’le ticari ilişkileri nedeniyle bir süredir tartışılan bir isimdi.. Ayrıca patronu olduğu Falcon Grup, Kürdistan bölgesindeki diplomatik misyonların güvenliğinden sorumlu..



Devrim Muhafızları :  Irak ve Suriye'deki 'Terör ve Casusluk Merkezlerini vurduk

İran Devrim Muhafızları, Pazartesi günü yerel saatle gece yarısından önce Irak ve Suriye'deki "İran karşıtı terörist grupların casusluk merkezlerine ve toplantılarına" saldırdıklarını duyurdu.

Devrim Muhafızları, balistik füze saldırılarının "terörist grupların Kerman ve Rask'taki masum yurttaşları öldürmeye yönelik son suçlarına" misilleme olduğunu söyleyen çok sayıda bildiri yayınladı. Ayrıca İsrail'i, Suriye'deki hava saldırılarında Muhafızların üst düzey subaylarını ve vekil güçlerini öldürdüğü için hedef gösterdi.

Bazı füzelerin ABD liderliğindeki Uluslararası Koalisyon Karargahı ve Erbil'deki ABD Konsolosluğu yakınlarına düştüğüne dair doğrulanmamış raporlar var.

Reuters'a konuşan iki ABD'li yetkili, füze saldırılarından hiçbir ABD tesisinin etkilenmediğini söyledi.

Kürdistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Hemn Hawrami, "Devrim Muhafızları'nın Erbil'deki haksız saldırılarında Peşrev Dizayi'ye ait bir sivilin evini hedef aldığını", kendisi ve ailesinden 4 kişinin öldüğünü söyledi. Dizayee bir iş adamıydı ve Falcon Yatırım Grubu'nun başkanıydı.

Devrim Muhafızları, 3 Ocak'ta, üst düzey komutanlarından biri olan Kasım Süleymani'nin Kerman'daki mezarının yakınında, Bağdat'ta bir ABD saldırısında öldürülmesinin dördüncü yıldönümünde yaklaşık 100 kişinin öldürüldüğü çifte bombalama olayından bahsediyordu.

İran güvenlik güçleri açısından büyük utanç kaynağı olan saldırının sorumluluğunu IŞİD'in Afganistan kolu üstlendi.

IRGC duyurusunda balistik füzelerin ateşlendiği ve "son terör operasyonuyla bağlantılı komutanlar ve ana unsurların" ortadan kaldırıldığı belirtildi. Misillemenin neden Afganistan'da değil de Suriye'de IŞİD'e yönelik olduğunu açıklamadı.

Devrim Muhafızları daha önceki bildirisinde Irak'taki hedeflerden bahsetmemiş, özellikle Suriye'den bahsetmişti. Ancak İran medyası ve Iraklı yetkililer Erbil'deki hedeflerin vurulduğunu söyledi.

Ancak daha sonra yapılan bir açıklamada Devrim Muhafızları, Erbil'deki bir İsrail "casusluk merkezini" hedef aldığını söyledi.

"İslam Devrim Muhafızları (IRGC), Siyonist rejimin, Devrim Muhafızları komutanlarının ve Direniş Cephesi üyelerinin şehit edilmesiyle sonuçlanan son saldırılarına yanıt olarak... Siyonist rejimin ana casusluk merkezlerinden birini (Mossad) hedef aldı ve yok etti. Açıklamada, "Irak'ın Kürdistan bölgesinde balistik füzeler kullanılıyor. Bu merkez, başta sevgili ülkemizde olmak üzere bölgede casusluk operasyonlarının geliştirilmesi ve terör faaliyetlerinin tasarlanması için bir merkez olmuştur" denildi.

İran uzun süredir İsrail'in Erbil'de bir “casusluk merkezi” bulunduğunu ve Mart 2022'de buradaki bir binaya füze ateşlediğini iddia ediyordu .

İranlı yetkililer, terör saldırısının ardından İsrail ve ABD'yi suçlayarak, IŞİD'in İsrail ve ABD planlarını gerçekleştiren bir araç olduğunu iddia etti.

 

Güncellenme Tarihi : 16.1.2024 21:53

İLGİLİ HABERLER