Gündem
  • 5.8.2024 12:07

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkian İsrail'i vurmayın ricasına gelen Ürdünlü bakanı kovmaktan beter etti

İran Cumhurbaşkanı'ndan Ürdün Dışişleri Bakanı'na: Haniye suikastı cevapsız kalmayacak..
Amerika'nın emri ile İran'ın İsrail'i vurmaktan vaz geçirmeye çalışan Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, Pezeşkiyan'dan İsrail'i vurmayın ricasında bulundu.
Pezeşkiyan Ürdünlü bakana sert bir şekilde , “Onlar evimizde misafirimizi şehit etti. Biz bunu asla kabullenmeyeceğiz. İsrail'in en sert şekilde vuracağız” deyip yolladı.

 

İran, Haniye suikastına verilen yanıtın yumuşatılması çağrılarını reddetti: WSJ

WSJ, görüşmelere yakın kaynakların, Tahran'ın Arap diplomatlara suikasta verdiği yanıtın savaşa yol açmasının kendilerini ilgilendirmediğini bildirdiğini aktardı.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkian Pazar günü Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi'ye, Hamas siyasi bürosu başkanı İsmail Haniye'ye düzenlenen suikastın cevapsız kalmayacağına dair güvence verdi.

Wall Street Journal gazetesinin Pazar günkü haberine göre İran, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin Tahran'da İsrail tarafından öldürülmesine yönelik Amerikan ve Arap ülkelerinin tepkisini yumuşatma çabalarını reddetti .

İran Devrim Muhafızları Ordusu, 31 Temmuz'da İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeshkian'ın yemin törenine katılmak üzere Tahran'a giden Haniye'nin şehit olduğunu duyurdu.

WSJ , görüşmelere yakın kaynaklara dayanarak Tahran'ın cumartesi günü Arap diplomatlara, İsrail suikastına verdiği yanıtın bir savaşa yol açmasının kendilerini ilgilendirmediğini bildirdiğini bildirdi.

Kaynaklara göre ABD, Avrupa ve diğer müttefik hükümetlerden İran'a, herhangi bir büyük saldırının bir tepkiye yol açabileceği uyarısında bulunarak, gerginliği tırmandırmaktan kaçınması yönünde bir mesaj iletmesini talep etti.

Washington ayrıca, İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeshkian'ın Batı ile ilişkileri artırma çabalarının, Tahran'ın itidalli davranması halinde daha iyi bir şansa sahip olabileceği sinyalini verdi.

ABD, İran'a gönderdiği mesajın bir parçası olarak, "İsrail'e" de gerilimi azaltma çağrısında bulunduğunu ileri sürdü.

Wall Street Journal, "İran'ın herhangi bir saldırının etkisini hafifletmeye yardımcı olacak ayrıntılı uyarılarda bulunmayı reddettiğini" belirtti.

Pezeshkian, "İran İslam Cumhuriyeti'nin konuğuna düzenlenen suikast, tüm uluslararası yasaları ihlal eden bir eylemdir ve Siyonistler açısından büyük bir hatadır."

"İran İslam Cumhuriyeti, dünyadaki tüm İslam ülkeleri ve özgür halklardan bu tür suçları güçlü bir şekilde kınamalarını beklemektedir" diyerek, "Bu Siyonist kibrinin cevapsız kalmayacağını" vurguladı.

Pezeshkian şöyle devam etti: "Özgürlüğün, demokrasinin, insan haklarının en büyük düşmanları ve ihlalcileri, dünyadaki tüm bilimsel ve operasyonel güçlerini terörize etmek ve iğrenç suçlar işlemek için kullanırken, özgürlüğü, demokrasiyi, insan haklarını savunduklarını iddia ediyorlar. Bunlar bu ilke ve değerlerin düşmanlarıdır."

İran Cumhurbaşkanı, "İran ve Ürdün arasındaki ilişkilerin yeniden başlatılmasına ilişkin iki diplomatik heyetin (İran ve Ürdün) görüşmelerinin hızlı bir şekilde tamamlanacağı ve böylece iki İslam ülkesinin birbirlerinin yeteneklerinden yararlanacağı yönündeki umudunu dile getirdi." Bu dostluk ve yapıcı iş birliğinden bölge de faydalanacaktır” dedi.

Ürdün Krallığı Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, İran Cumhurbaşkanı'na sıcak selamlarını, tebriklerini ve başarı dileklerini ileterek, "Ürdün, İslam Cumhuriyeti ile ilişkileri yeniden başlatmayı ve istikrar ve güvenliği sağlamak için ortak çaba göstermeyi hedefliyor" dedi. .”

"Bölgede daha fazla barış var" diyen El-Safadi, "Ürdün'ün, Siyonist rejimin Gazze'ye yönelik vahşi saldırısını başından beri güçlü bir şekilde kınadığını" vurgulayarak, ülkesinin İsmail Heniye suikastını da kınadığına dikkat çekti. bu tedbiri "Netanyahu'nun bölgedeki çatışma çemberini genişletme girişimi" olarak değerlendirdi.

Ürdün Dışişleri Bakanı, ülkesinin İran İslam Cumhuriyeti ile ilişkileri genişletme arzusunu açıklayarak, bu ziyarette iki ülke arasındaki ilişkileri genişletmenin yollarını tartışacağını duyurdu.

Kaynak: IRNA



 

Güncellenme Tarihi : 5.8.2024 12:16

İLGİLİ HABERLER