Gündem
  • 3.8.2024 11:00

İran devlet televizyonu savaşı resmen ilan etti.. Hamaney Siyonist rejim bitti

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, sosyal medya platformlarından birinde yaptığı açıklamada, İsrail rejiminin Filistin’deki savaş suçları ve soykırım ile bölgesel ve küresel terörizmi yayarak Filistin, bölge ve dünya halklarının kalplerine öfke ve kin tohumları ektiğini belirtti. 

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, sosyal medya platformu X’te yazdığı mesajında, “İsrail rejimi, Filistin'de savaş suçları ve soykırım yapmaya devam ederek, ülkelerin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü açıkça ihlal ederek ve bölgesel ve küresel terörizmi yayarak uluslararası barış, istikrar ve güvenliği tehdit ediyor. Bu, Filistin, bölge ve dünya halklarının kalplerine öfke ve kin tohumları ekmek demektir.” dedi.

Kenani paylaşımının devamında “Uzak olmayan bir gelecekte, İsrail’in haydut ve ırkçı rejimi, adalet arayan ulusların ve devletlerin öfke ve ateş fırtınalarını biçecek. "  Artık kazandıklarının karşılığı olarak, az gülsünler, çok ağlasınlar. (Tevbe: 82)" ifadelerini kullandı.

Haniye suikastı sonrası gözler İran ve vekil güçlerine çevrildi. İsrail basını Tahran'ın dört ülkeden saldırıya geçeceğini belirtirken bu saldırıya karşılık ABD ordusunun müdahale edeceğini öne sürdü, söz konusu topyekun savaşın tarihini İsrailli yetkililer bizzat duyurdu. İran devlet televizyonu ise Orta Doğu'daki büyük savaşı resmen ilan etti.

DEVLET TELEVİZYONU SAVAŞ İLAN ETTİ

İran Dini Lideri Ali Hamaney, Cuma gece saatlerinde 2023 yılı sonlarında yaptığı "Siyonist rejim gidici" paylaşımını profiline sabitledi. Hamaney'in bu adımı, özellikle sosyal medyada gün boyu dillendirilen İran'ın "İsrail'e saldırıda bulunmasının an meselesi olduğu" iddiasını güçlendiren bir gelişme olarak yorumlandı.
Buna mukabil, İran merkezli yayın yapan ve devlete bağlı olduğu belirtilen bir televizyon yayınında da sunucunun "Önümüzdeki saatlerde dünya olağanüstü sahnelere ve çok önemli gelişmelere tanık olacak" ifadelerini kullandığı sosyal medyada öne sürüldü.

OLAYLAR NASIL BAŞLADI?

İran'ın İslam Devrim Muhafızları Ordusu, çarşamba günü Haniye'nin Cumhurbaşkanı Mesut Pezeşkiyan'ın göreve başlama törenine katılmak için bulunduğu başkent Tahran'da öldürüldüğünü açıkladı. Olayın ardından Hamas'ın yaptığı bir açıklamada, Haniye'nin İsrail'in "Tahran'da düzenlediği bir saldırıda" öldürüldüğü doğrulandı. Haniye'nin bir korumasının da saldırıda öldürüldüğü bildirildi.
İsrail'in işgali altındaki Golan Tepeleri'nde bulunan Dürzi beldesi Mecdel Şems'e Cumartesi akşamı bir roket saldırısı düzenlenmesinin ve saldırı sonucunda 12 kişi hayatını kaybetmesinin ardından bölgede gerilim had safhada.

7 Ekim'de İsrail sınırını aşıp baskın yapan Hamas savaşçılarının düzenledikleri saldırıda çoğu sivil olmak üzere yaklaşık 1,200 kişiyi öldürmesi ve 250 kadar kişiyi de rehin almasıyla beraber bölgedeki çatışma tekrar alevlendi. Bu rehinelerin yaklaşık yarısı, Kasım ayında bir hafta süren ateşkes sırasında İsrail tarafından tutulan Filistinli mahkumlarla takas edilerek serbest bırakıldı.

SALDIRIYI DUYURDULAR

İran devlet televizyonunda birkaç saat önce yapılan gece yayınında ise spikerin "Önümüzdeki saatlerde dünya olağanüstü manzaralara, çok önemli gelişmelere tanık olacak" dedi. Söz konusu yayının arka planında ise Haniye ve Filistin bayraklarının olduğu dikkat çekti.

Güncellenme Tarihi : 3.8.2024 11:34

İLGİLİ HABERLER