Gündem
  • 19.4.2024 18:47

İran'a saldırıyı üstlenmeyen İsrail Amerika'ya öfkelendi

İsrail kaynakları Post'a: 'Göze göz'; Pentagon'un saldırıyla ilgili bilgileri neden açıkladı..
İran'a başarısız bir saldırı düzenleyen İsrail şu ana kadar saldırıların sorumluluğunu üstlenmedi. İran'a israil'in saldırdığını açıklayan Amerika, işgalci İsrail'in tepkisini çekti.
Biz resmen saldırdığımız kabul etmeyecektik Amerika neden bizi ifşa etti?

ABD karara mesafeyi korumaya çalışırken Beyaz Saray İsrail saldırısına ilişkin ağzını sıkı tuttu

İsrail, geçen hafta sonu gerçekleşen saldırıya sınırlı bir misilleme gibi görünen bir gecede İran'ı vururken , Beyaz Saray, ABD'li yetkililerin karara belli bir mesafe koyma arzusunu yansıtan, ağzı sıkı bir yaklaşım benimsedi.

İsrail'den planları konusunda uyarı aldıklarını söyleyen Amerikalı yetkililer, karşı saldırıyı ne onayladı ne de kınadı.

Bunun yerine seçimin yalnızca İsrail'e ait olduğunu açıkça belirtmeye çalıştılar.

Bir yetkili, "Biz bu olaya karışmadık" dedi.

Her ne kadar ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yakın zamanda yaptığı telefon görüşmesinde itidal tavsiyesinde bulunsa da (İran'ın füze ve insansız hava araçlarına başarılı bir şekilde müdahale edilmesi nedeniyle bir karşı saldırının gerekli olmayabileceğini öne sürüyordu), Beyaz Saray'da çok az kişi İsrail'in hiçbir şey yapmayacağına inanıyordu. Yetkililer İsrail'den planlara ilişkin önceden uyarıda bulunmasını istemişti.

ABD'li yetkililerin İsrail'in İran'ı vurduğunu söylemesinin ardından Blinken, ABD'nin herhangi bir operasyona katılmadığını söyledi

ABD'li bir yetkilinin CNN'e İsrail'in İran'a saldırı düzenlediğini söylemesinin ardından Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD'nin herhangi bir saldırı operasyonuna karışmadığını söyledi .

Blinken, "Bizim odaklandığımız, G7'nin odaklandığı ve yine açıklamalarımıza ve görüşmelerimize yansıyan şey, gerilimi düşürmeye yönelik çalışmalarımızdır." dedi.

Daha önce ikinci bir üst düzey ABD'li yetkili, ABD'ye önümüzdeki günlerde İsrail'in saldırması planlandığı konusunda Perşembe günü önceden bilgi verildiğini ancak bu yanıtı onaylamadığını söylemişti.

İsrail stratejik nedenlerden dolayı bu saldırının sorumluluğunu kabul etmeyecektir.

İsrailli resmi güvenlik ve hükümet kaynakları Cuma günü The Jerusalem Post'a şunları söyledi : "Göze göz, dişe diş. İsrail saldırıya uğradığı yerde misilleme yaptı."

Bununla birlikte İsrail, stratejik nedenlerden ötürü resmi olarak bu saldırının sorumluluğunu kabul etmeyecektir. Kaynaklar, İranlıların gerilimi önlemek istedikleri için olayın "fabrikada patlama" olduğunu iddia ettiğini belirtiyor. İsrailli kaynaklar Post'a şunları söyledi: Pentagon'un neden İsrail'in olaya karıştığını Amerikan medyasına açıkladığı belli değil ; sessiz kalabilirlerdi diyorlar. İran'ın onurunu koruyabilir ve kendi başlarına durumu tırmandırmaktan kaçınabilirlerdi.

Tel Aviv'deki Kirya üssünde Başbakan Binyamin Netanyahu ve tüm güvenlik ve diplomatik liderlik, Ürdün, Mısır ve Suudi Arabistan'daki bölgesel ortaklarla koordineli olarak 24 saat boyunca orada bulunuyor .

Bununla birlikte İsrail henüz sorumluluğu kabul etmiyor.

Bölge ülkeleri son saatlerde İsrail'e, İran'ın saldırması durumunda yardıma hazır oldukları mesajlarını iletti.

Güncellenme Tarihi : 19.4.2024 21:23

İLGİLİ HABERLER