Dünya
  • 27.1.2022 10:23

IŞİD'le PKK'lıların hapishane çatışmasından dehşet görüntüler..

IŞİD'in saldırdığı ve elemanlarını kurtardığı hapishaneden korkunç görüntüler geldi. Çatışmaların üzerinden 5 gün geçmesine rağmen hala silah sesleri devam ediyor.
Bölge kaynakları çatışmalarda 250 civarında PKK/YPG militanının öldürüldüğü yüzlerce IŞİD militanının ise kaçtığı ortaya çıktı.
İlk günkü çatışmalarda, 100’ü IŞİD tarafından 50’si Suriyeli Kürtlerden yaklaşık 150 kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

DSG, Haseke hapishanesinin büyük bölümünü kontrol etti

IŞİD'den büyük firar girişimi: Kaçanlardan 89'u... | Rudaw.net

Demokratik Suriye Güçleri (DSG), Haseke'deki Geweran Hapishanesi’nin büyük bölümünde kontrolü sağladı. Öte yandan bugünkü operasyona İngiliz askerlerinin de katıldığı öğrenildi.

Rojava’nın Heseke kenti Geweran Mahallesi'ndeki Sinaa Cezaevi çevresinde 20 Ocak Perşembe gününden bu yana DSG ile IŞİD’liler arasında başlayan çatışmalar sürüyor.

SDG, Haseke'deki cezaevini IŞİD'den tamamen geri aldı

DSG ve İç Güvenlik Güçleri’nin başlattığı operasyona ABD öncülüğündeki IŞİD’e karşı Uluslararaı Koalisyon Güçleri de destek veriyor.

DSG, bugünkü operasyonlarda son olarak 4 IŞİD’linin daha yakalandığını ve operasyonun başlamasından bu yana teslim olan örgüt üyelerinin sayısının 550 olduğunu duyurdu.

Çatışma görüntüleri paylaşıldı

Haseke’nin güneyinde yer alan Geweran Hapishanesi’nde DSG ile IŞİD’liler arasında yaşanan çatışmaların görüntüleri de sosyal medyada paylaşıldı.

Görüntülerde, panzerler ve zırhlı araçların girdiği hapishanede bir IŞİD’linin “teslim ol” çağrısına ateşle karşılık verdiği görülüyor.

ABD, İngiliz ve Fransız kuvvetleri de katılıyor

Rûdaw muhabiri Barzan Ferman, 8 koğuştan oluşan cezaevinin büyük bir kısmının DSG savaşçıları tarafından kontrol altına alındığını bildirdi.

Muhabirimiz, önceki günlere itibaren bugün çatışmaların daha az olduğuna dikkat çekerek ancak yer yer teslim olmakta direnen IŞİD’lilerle DSG’liler arasında sert çatışmalar yaşandığını aktardı.

Operasyonun ilk gününde ABD güçleri bölgeye onlarca asker ve 7 tank sevk etmiş ve koalisyona ait savaş uçakları da hapishanenin belli yerlerini hedef almıştı.

Rûdaw muhabiri, önceki gün Fransız askerlerinin katıldığı operasyona bugün İngiliz askerlerinin de 6 panzer zırhlı aracı ile destek verdiğini ve hapishaneye girdiğini söyledi.

Kaçan IŞİD’liler için uyarı

Muhabirimiz, hapishaneden kaçan silahlı örgüt üyelerinin özellikle Haseke için hala tehlike teşkil ettiğini belirtti.

DSG ve asayiş güçlerinin bu kapsamda operasyonlarını sürdürdüğünü bildiren muhabirimiz, bugün sabah saatlerinde Himo köyüne yapılan baskında bir IŞİD hücresinin çökertildiğini ve 9 örgüt üyesinin silahları ile birlikte yakalandığını, yine Amude bölgesinde de 2 IŞİD’linin tutuklandığını söyledi.

Rûdaw muhabiri ayrıca, Haseke’de Kürtlerin yoğunlukta olduğu Müfti ve Salihi gibi mahallelerde sivil halkın da silah alarak DSG ve İş Asayiş Güçleri’ne destek verdiğini aktardı.

DSG, kaçan IŞİD’liler konusunda halka sürekli uyarılarda bulunuyor.

Hapishanedekiler teslim oluyor

DSG Basın İrtibat Merkezi, bugün hapishanede 250 IŞİD’linin daha teslim olduğunu ve örgüt üyeleri tarafından rehin alınan 9 cezaevi personelinin de kurtarıldığını açıklamıştı.

DSG savaşçıları, silahlı IŞİD’lilere megafonla seslenerek ellerini başlarının arkasına koyarak özel kontrol noktasına sabit adımlarla yürümelerini istedi.

Daha sonra, teslim olan IŞİD’lilere silah, askeri yelek ve cephaneliklerini atarak arkalarına veya herhangi bir yöne bakmadan yürümeleri talimatı verildi. Teslim olan IŞİD’liler İç Güvenlik Gücü (Asayiş) ekipleri tarafından göz ve parmak izlerini alarak sağlık kontrolden geçirildi.

Rojava Özerk Yönetimine yakın medya organları, teslim olan yaralı IŞİD’lilerin tedavi edildiği görüntüleri servis etti.

IŞİD hapishanedeki örgüt üyelerini kurtarmak için saldırdı

20 Ocak Perşembe akşamı, 100'den fazla IŞİD üyesi, Haseki’deki Geweran Mahallesi’ndeki Sinaa Hapishanesi’ne saldırı düzenledi.

IŞİD mensupları, bombalı araç ve canlı intihar bombacılarının başlattığı saldırı ile dört yıldır hapishanede bulunan örgüt üyeleri ve liderlerini kaçırmayı planladı.

Rûdaw muhabiri Barzan Ferman, IŞİD’lilerin ilk önce El-Cezire Çölü ile bitişik konumda olan Zuhur Mahallesi’ne sızdıklarını, Çeqçeq ırmağından ilerleyerek Geweran Mahallesi’ne sızdıklarını söyledi.

Batı ve Arap ülkeleri ile Rusya’dan gelen 50 farklı kökene sahip yaklaşık 5 bin tutuklunun bulunduğu hapishaneye giren örgüt üyeleri, buradaki güvenlik güçleri ile çatıştı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne (SOHR) göre hapishaneden çok sayıda IŞİD’li firar etti. IŞİD’in propaganda organı Amak, örgütün 800 üyesinin kaçmayı başardığını ileri sürdü.

Ancak DSG şu ana kadar bu bilgileri doğrulamadı.

DSG’nin aktardığı son verilere göre saldırı düzenleyenlerden 175’i öldürüldü.

 DSG Genel Komutanlığı, Heseke’deki cezaevi saldırısının ardından yaşanan çatışmalarda 175 IŞİD üyesinin öldürüldüğünü, 27 DSG savaşçısının hayatını kaybettiğini duyurdu.

IŞİD mensupları, geçtiğimiz Cuma günü Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) kontrolü altındaki Rojava’nın Haseke kentindeki Geweran Hapishanesi’ne saldırı düzenledi. Saldırının ardından IŞİD ile DSG savaşçıları arasında başlayan çatışmalar 3 gündür devam ediyor.

Haseke’de bulunan Rûdaw muhabiri Barzan Ferman, DSG ve Asayiş güçlerinin cezaevinin etrafını tamamen ablukaya aldığını ve IŞİD’lilere “teslim ol” çağrısı yaptığını söyledi.

Bugün çatışmaların önceki günlere oranla daha az olduğunu aktaran muhabirimiz, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının cezaevi üzerinden alçak uçuş yaptığını bildirdi.

DSG Genel Komutanlığı, son üç gün içerisinde yaşanan çatışmalarda 175 IŞİD mensubunun öldürüldüğünü ve 27 savaşçının da hayatını kaybettiğini açıkladı.

10 bin savaşçı ile operasyon başlatılacak

Durum şu anda kontrol altında alındığını duyuran DSG Genel Komutanlığı, IŞİD hücrelerinin temizlenmesi için DSG ve İç Güvenlik Güçleri üyesi 10 bin savaşçının katılımıyla operasyon başlatılacağını duyurdu.

Operasyona katılan YPG üyelerinden Siyamend Ali, bu saldırının örgütün 2019’da Bağoz’dan çıkarılmasının ardından yaşanan en büyük saldırı olduğunu söyledi.

Rûdaw’a konuşan Ali, “Elbette bu saldırı IŞİD’in son dönemlerdeki en tehlikeli saldırısı. Kendi gözlerimizle gördük ki IŞİD çeteleri tüm imkanları ile toparlanıp böyle bir saldırıya girişti. Çeteler bombalı araç ve intihar saldırıları için canlı bombalar kullandı. Çetelerle güçlerimiz arasında Zuhur Mahallesi’nde çatışmalar devam ediyor. Evlere sızarak saklananların bulunması için Anti-Terör timleri tarafından operasyon yapılıyor” dedi.

Haseke’de yasak ilan edildi

Öte yandan Rojava Özerk Yönetimi, Haseke’de devam eden operasyon ve çatışmalar nedeniyle yarından itibaren Haseke’de yasak ilan etti.

Özerk Yönetimden yapılan açıklamada, 31 Ocak’a kadar devam edecek olan yasağın sadece hizmet kurumlarını kapsamadığı belirtildi.

Ayrıca diğer bölgelerde de kısmi yasak ilan edildiği kaydedilerek vatandaşlardan yasağa uymaları istendi.

19 Ocak günü yaklaşık 100 IŞİD’linin Geweran’daki hapishaneye saldırması ile başlayan olayların ardından DSG Haseke’ye büyük bir takviye yaptı.

Yerel kaynaklar, hapishaneyi ele geçiren IŞİD’lilerin, içerideki mahkumları dışarıya çıkardığı ve şu ana kadar kaçmaya çalışan 200’den fazla örgüt üyesinin Rojava güvenlik güçleri tarafından yakalandığını belirtiyor.

Cezaevleri İdaresi’nin verilerine göre, Rojava’daki hapishanelerde toplam IŞİD’li sayısı 12 bini buluyor. Geweran’daki hapishanedeki tutukluların sayısı ise 5 bin olarak tahmin ediliyor.

Bunlar arasında silahlı çatışmalara katılan ve 54 ayrı batılı etnik kökenden 800 savaşçı, başta Türkiye, Rusya, Kuzey Afrika ve Asya ülkeleri olmak üzere Ortadoğu ülkelerinden bin savaşçı ile Tunus ve Fas kökenliler başta olmak üzere Arap ülkelerinden bin 200 kişi yer alıyor. Ayrıca Irak’lı yaklaşık 4 bin ve aynı sayıda Suriyeli örgüt üyesi de olduğu belirtiliyor.

Güncellenme Tarihi : 27.1.2022 10:40

İLGİLİ HABERLER