Gündem
  • 8.8.2024 23:30

İsrail yeni HAMAS lideri Sinwar'ı öldürmeye yemin etti

İsrail Hamas'ın yeni lideri Yahya Sinvar'ı öldürme sözü verdi…

AFP'ye konuşan üst düzey bir Hamas yetkilisi Sinvar'ın seçilmesinin grubun "direniş yoluna devam ettiği" mesajını verdiğini söyledi.İsrail, 7 Ekim saldırısının planlayıcısı olduğunu iddia ettiği Hamas'ın yeni lideri Yahya Sinvar'ı "ortadan kaldırma" sözü verirken, bölgede gerilim artmaya devam ediyor.

Filistinli grubun başına Sinvar'ın getirilmesi, İsrail'in geçen hafta İsmail Heniye'nin Tahran'da suikasta uğraması nedeniyle İran'ın olası misillemesine karşı kendini hazırladığı bir döneme denk geldi.

Çarşamba günü bir askeri üste konuşan Başbakan Binyamin Netanyahu İsrail'in kendisini savunmaya "kararlı" olduğunu söyledi.

Yeni askerlere "Hem savunma hem de saldırı için hazırlıklıyız" dedi.

Ordu komutanı Korgeneral Herzi Halevi "onu (Sinvar'ı) bulma- hedef almaya" ve Hamas'ı onun yerine geçecek birini bulmaya mecbur bırakmaya yemin etti.

Hamas'ın 2017'den bu yana Gazze'deki lideri olan Sinvar, İsrail tarihinin en ölümcül saldırısı olan 7 Ekim saldırısından bu yana hiçbir yerde görülmedi.

AFP'ye konuşan üst düzey bir Hamas yetkilisi Sinvar'ın seçilmesinin grubun "direniş yoluna devam ettiği" mesajını verdiğini söyledi.

Analistler Sinvar'ın hem Gazze'de ateşkesi kabul etme konusunda daha isteksiz hem de Katar'da yaşayan Heniye'ye kıyasla Tahran'a biraz daha yakın olduğunu düşünüyor.

SITE Intelligence Group Direktörü Rita Katz, "Heniye'nin ölümünden sonra bir ateşkes anlaşması olası görünmüyorsa, Sinvar döneminde bu ihtimal daha da azaldı" dedi ve Hamas'ın “askeri stratejisine yaslanacağını" ekledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ateşkesin sağlanmasına yardımcı olmanın Sinvar'a bağlı olduğunu söyleyerek "Sinvar birincil karar verici olmuştur ve olmaya devam etmektedir” dedi.

Hizbullah'tan misilleme sözü

Hamas'ın Lübnan merkezli müttefiki Hizbullah da Heniye'nin Tahran'da ve kendi askeri komutanı Fuad Şükür'ün Beyrut'taki bir İsrail saldırısında öldürülmesinin intikamını alma sözü verdi.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Şükür'ün ölümünün üzerinden bir hafta geçmesi münasebetiyle Salı günü televizyonda yaptığı konuşmada, grubunun "tek başına ya da bölgedeki İran destekli grupların oluşturduğu tüm eksenin birleşik yanıtı bağlamında" misilleme yapacağını söyledi.

Bölgeye ilave savaş gemileri ve jetleri gönderen ABD, hem İran'ı hem de İsrail'i gerilimi tırmandırmaktan kaçınmaya çağırdı.

Başkan Joe Biden bu hafta bölge liderleriyle görüşürken, Blinken gazetecilere itidal mesajının hem İsrail hem de İran'a "doğrudan" iletildiğini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanlığı, Emmanuel Macron'un Çarşamba günü Netanyahu'ya "misilleme döngüsünden kaçınmasını" söylediğini, daha önce de aynı mesajı İranlı mevkidaşı Mesud Pezeşkiyan'a ilettiğini açıkladı.

Pezeşkiyan'ın Macron'la yaptığı ayrı bir telefon görüşmesinde, Batı'nın savaşı önlemek istiyorsa İsrail'e "silah satmayı ve destek vermeyi derhal durdurması gerektiğini" söylediği belirtildi.

İsrail Heniye'nin İran'da öldürülmesiyle ilgili yorum yapmadı ancak Beyrut'taki Şükür saldırısını gerçekleştirdiğini doğruladı.

Uçuşlar iptal edildi

Hizbullah, Gazze savaşı boyunca İsrail güçleriyle neredeyse her gün sınır ötesi çatışmaya girdi.

Çarşamba günü Lübnanlı bir güvenlik kaynağı, sınıra yakın Cuaiye yakınlarında bir İsrail saldırısında bir Hizbullah savaşçısı ve bir sivilin öldüğünü söyledi. İsrail ordusu ise bölgede bir Hamas komutanını hedef aldıklarını öne sürdü.

Çok sayıda havayolu şirketi güvenlik endişeleri nedeniyle Lübnan'a uçuşlarını askıya aldı ya da uçuşları gündüz saatleriyle sınırlandırırken Mısır, İran'ın gece boyunca askeri tatbikat yapacağı için sivil havayolu şirketlerini hava sahasından uzak durmaları konusunda uyardığını söyledi.

Birleşmiş Milletler, Lübnan'daki BM personeli ailelerinin varlığını "geçici olarak" azalttığını ancak personelini başka bir yere taşımadığını açıkladı.

Güncellenme Tarihi : 8.8.2024 23:35

İLGİLİ HABERLER