Gündem
  • 4.5.2024 13:53

İsraillilerin yarısından fazlası Hamas'la ateşkesi destekliyor

İsraillilerin yarısından fazlası Hamas'la ateşkesi destekliyor. İki anket hem Gantz'ın hem de Netanyahu'nun popülerliğini ortaya koyuyor 

İsraillilerin yarısından fazlası Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah şehrinde askeri bir operasyon gerçekleştirmek yerine Hamas'la tutuklu değişimini de içeren bir ateşkes anlaşmasını tercih ediyor. Yaklaşık %50'si de savaş kabinesi bakanı Benny Gantz'ın üstlenmesini tercih ediyor. İki kamuoyu yoklamasına göre İsrail hükümetinin başbakanı.

Yüzde 54'ü Gazze'de ateşkesten yana

Ateşkesle ilgili ilk anket, Lazar Enstitüsü Araştırma Merkezi (özel) tarafından 500 İsrailliyi içeren rastgele bir örneklem üzerinde gerçekleştirildi ve "ankete katılan İsraillilerin %54'ünün, mahkumlar üzerinde anlaşmaya varmayı, anlaşmayı gerçekleştirmek yerine mahkumlar üzerinde anlaşmaya varmayı tercih ettiğini" gösterdi. Refah'ta askeri operasyon var."

Anket, "Sağ partilerdeki seçmenlerin yüzde 79'u Refah'taki operasyonu desteklerken, sol ve merkez partilerdeki seçmenlerin yüzde 81'i esir değişimi anlaşmasını tercih ediyor."

Anketi yayınlayan Maariv gazetesi, ankete katılanların "Gazze'de esir değişimi anlaşması ve ateşkes yapılmasının Refah'ta askeri operasyon yapmaktan daha önemli olduğuna inandıklarını" belirtti.

Tel Aviv, Gazze'de 133 İsrailli tutuklu bulunduğunu tahmin ederken, Hamas, cezaevlerinde en az 9 bin 500 Filistinliyi barındıran İsrail'in düzenlediği rastgele baskınlarda bunlardan 70'inin öldürüldüğünü açıkladı.

Öte yandan ankette "%38'i anlaşmaya varmak yerine askeri operasyonu tercih ettiğini söylerken, %8'inin bu konuda özel bir fikri olmadığı" belirtildi.

Başbakan Binyamin Netanyahu, yerinden edilmiş insanlarla dolu olan Refah'a operasyon yapılması yönündeki uluslararası baskılara ve korkulara rağmen savaşı durdurma yolundaki tutumunu açıklamadı. Hamas'ın reddettiği ve ısrar ettiği bir esir değişimi anlaşmasına varsa bile Hamas'ın son kaleleri.

%47 Gantz'ı tercih ediyor

Yeni başbakanla ilgili ikinci ankete gelince, ankete katılanların yüzde 47'sinin İsrail başbakanı görevini savaş kabinesi bakanı Benny Gantz'ın üstlenmesini "tercih ettiği" ortaya çıktı.

Yine Lazard Araştırma Enstitüsü (özel) tarafından yürütülen anket, %4,4 hata payı ile 500 İsrailliden oluşan rastgele bir örneklemi içeriyordu.

Ankette, "Yanıt verenlerin %47'si Gantz'ın İsrail hükümetine başkanlık etmek için en uygun kişi olduğuna inanırken, %33'ü mevcut Başbakan Binyamin Netanyahu'nun bu pozisyon için en uygun kişi olduğunu söylerken, yanıt verenlerin %20'sinin belirli bir cevabı yok" ifadeleri kullanıldı. "

Böylece Gantz'ın liderliğindeki "Ulusal Birlik" partisi, Netanyahu'nun liderliğindeki "Likud" partisine karşı gücünü artırıyor.

Bu bağlamda Maariv gazetesi, Ulusal Birlik Partisi'nin "gücünü güçlendirdiğini", Likud'un ise "Gazze'de mahkum değişimi ve ateşkes konusunda olası bir anlaşmaya varılması veya Gazze'de askeri operasyonun başlatılması konusunda olası bir anlaşmaya varılması konusundaki belirsizlik" nedeniyle geri çekildiğini söyledi. Refah, Gazze Şeridi'nin güneyinde.”

Yeni anket sonuçlarına göre İsrail'de bugün seçim yapılması halinde Knesset'teki 120 sandalyenin 31'ini Ulusal Birlik Partisi'nin, 19 sandalyeyi Likud'un alacağını, Gelecek Var'ın ise 120 sandalyeye sahip olacağını belirtti. Muhalefet lideri Yair Lapid'in liderliğindeki parti 13 sandalye alacak."

Geçen haftaki anketle karşılaştırıldığında "Ulusal Birlik Partisi'nin Knesset'te iki sandalye kazandığını, Likud'un ise iki sandalye kaybettiğini" belirtti.

Ankete göre, seçimlerin bugün yapılması halinde "Netanyahu'nun hükümet başkanlığını destekleyen partiler 50, hükümet başkanlığını reddeden partiler ise 65 sandalye alacak."

Bu arada aynı gazeteye göre Demokratik Cephe ve Arap Değişim Listesi 5 sandalye alacak.

Hükümetin kurulabilmesi için en az 61 temsilcinin güveninin kazanılması gerekiyor. Hükümetin mevcut Knesset'te 64 sandalyesi var.

Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Gazze savaşı sırasında seçim yapılmasını reddetmekte ısrar etmesi nedeniyle yakın zamanda genel seçim yapılması ihtimali yok.

Netanyahu, uluslararası baskılara ve Gazze Şeridi'nin güneyinde yerinden edilmiş insanlarla dolu olan Refah şehrine yönelik herhangi bir askeri operasyon korkusuna rağmen, savaşı durdurma yolundaki tutumunu henüz açıklamadı. Mahkumlar ve tutuklular için bir takas anlaşmasına varsa bile, Hamas'ın son kalelerini ortadan kaldırma bahanesiyle Refah'ı işgal edecek. Filistin hareketinin reddettiği ve ilk önce savaşı bitirmekte ısrar ettiği şey bu.

Bu, İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'nde yıkıcı bir savaş yürüttüğü, geride çoğu çocuk ve kadın olmak üzere on binlerce kurbanın kaldığı, altyapı ve binaların kapsamlı ve kitlesel yıkımına ek olarak felaketlere ve insani yardımlara neden olduğu bir dönemde geldi. krizler.

İsrail, Güvenlik Konseyi'nin derhal ateşkes kararı vermesine ve Uluslararası Adalet Divanı'nın “soykırımı” önlemek ve Gazze'deki insani durumu iyileştirmek için acil önlemler alınmasını talep etmesine rağmen savaşını sürdürüyor.

Güncellenme Tarihi : 4.5.2024 14:08

İLGİLİ HABERLER