Gündem
  • 21.5.2015 11:41

İşte CHP'nin YÜZYILIN projesinin ayrıntıları

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yeni projesini açıkladı. Merkez Türkiye adı verilen proje için 6 dakikalık tanıtım filminde 2035 yılında Türkiye'nin kargo merkezi haline getirileceği vaat edildi . Proje ile öngörülen ise Türkiye'nin bölgesel bir kargo merkezi haline gelmesi için mega kentler kurulacak. Kılıçdaroğlu konuşmasında "Proje bizim öngördüğümüz bir projede değil Latin Amerika, Güneydoğu Asya'da demiryolu projesi, Çinlilerin İpek Yolu projesi biz dördüncü projeyi Türkiye'de hayata geçirmek istiyoruz" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin seçimlerde iktidar olması halinde uygulamaya sokacağı ve 'yüzyılın projesi' olarak adlandırdığı yeni projesini açıkladı.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

- Nasıl bir Türkiye düşlüyoruz bunu seçim bildirgemizde ifade etmeye çalıştık. Birinci ayakta birinci sınıf demokrasiyi öngördük. Demokrasi derinleşen bütün ülkelerde kişi başı gelir 30-60 bin dolar arasında değişiyor. Stratejimizin ikinci ayağı rekabetçi bir ekonomi üreten güçlü bir Türkiye. Üçüncü ayakta ise ürettiğini hakça bölüşen bir Türkiye olmalıydı. Yarattığımız katma değeri hakça bölüşmek güçlü bir sosyal devleti kurmak. Dördüncü ayak ise sürdürülebilir liyakat esasına dayanan bir devlet yapısı. Bir gerçeği hepimiz kabul ediyoruz coğrafi konum olarak eşsiz bir durumdayız iki alanda büyük üstünlüğümüz var bunları avantaja dönüştürmemiz gerekiyor. Rekabet gücünü artırmamız gerek.

Merkez Türkiye Projesi

Merkez Türkiye adı verilen proje için 6 dakikalık tanıtım filmi de gösterildi. Tanıtım videosunda şu bilgilere yer verildi:

Dünyada ticaret yollarını birbirine bağlamayı amaçlayan üç proje var. Merkez Türkiye dördüncüsü olacak. Türkiye'yi içine düştüğü orta gelir tuzağından kurtaracak. Sadece yolları birbirine bağlamıyoruz; ülkeleri, kültürleri yaşamları birbirine bağlıyoruz. Bürokrasi sıfırlanacak, 2020'de faaliyete geçecek ve büyüyecek 2035 yılına gelindiğinde tamamlanacak. 2035'de 100 milyar dolar katma değer yaratacak. 2035 yılında Türkiye insani gelişmişlikte dünyanın ilk 20 ülkesi arasına girecek.

"Sadece proje bizim öngördüğümüz bir projede değil"

- Değerli konuklarımız bu projeye yüzyılın projesi dememizin anlamı bu gücümüzü kullanırsak coğrafyanın avantajı ve genç nüfusumuzu kullanırsak Türkiye bölgenin ve dünyanın önemli bir ülkesi haline gelecek. Sadece ekonomik büyüme projesi olarak değil barışında projesi de görüyoruz. İnsanlık farklı bir sürecin içine girdi biz de o sürecin içine girmekte geç kalmayacağız. Bu projeyi hazırlamamızın nedeni gelişen ekonomilerin toplam ekonomilerden daha fazla pay aldıklarını biliyoruz. Türkiye'de gelişen ekonomiler arasında.

- Sadece proje bizim öngördüğümüz bir projede değil Latin Amerika, Güneydoğu Asya'da demiryolu projesi, Çinliler'in İpek Yolu projesi biz dördüncü projeyi Türkiye'de hayata geçirmek istiyoruz. Coğrafi üstünlük ve genç nüfus avantajımızı değerlendirmek istiyoruz.

- Sadece bir lojistik proje değil Anadolu'da bir mega kent oluşturuyoruz. Bu mega kentten ürünler Kafkasya, Avrupa, Asya'ya ulaşacak bu nedenle Merkez Türkiye Projesi dedik. Bu proje bölgemize zenginlik getirecek yoksulluğu bitirecek. Güçlü bir ekonomi olacak.

O mal 15 saatte Bakü'de olacak

- Demir, kara, hava ve deniz yolu ile küresel sisteme Türkiye entegre olacaktır. Sadece bir lojistik merkezi yapmıyoruz biz. Mükemmel alt yapısı ile bir Anadolu'da mega kent oluşturuyoruz. Buradan ürünler dünyaya ulaşacak. O nedenle 21. yüzyılın projesi ve Merkez Türkiye Projesi dedik. Bu proje bölgemize ne kazandıracak? Bölgemize barışı, zenginleşmeyi getirecek. Bölgeyi kendi içinde entegre edecek. Şangay'dan yüklenen mal Bakü'ye gidecekse 55 gün geçiyor. Bu proje hayata geçtiğinde o mal 15 gün içinde Bakü'de olacak. Maliyetlerde yüzde 15-20'lik avantaj sağlanacak.

- Mega kent sadece bir ticaret ve üretim merkezi mi olacak? Hayır, eğer dünya bizi konuşacaksak kültür, sanat merkezi olacak. Dünyanın gözü mega kentte olacak üretim ticaret bütün dünya tarafından konuşulacak. Temiz enerjiyi kullanacağız. Şu soru aklınıza gelebilir neden 2035? 2035'in özel bir anlamı var genç nüfusun olduğunu söyledik bunu bir avantaj olarak kabul ediyoruz 2035'de Türkiye yaşlı nüfusun fazla olduğu ülkeler arasına girecek bunun için önümüzdeki yılları iyi değerlendirmemiz lazım bu projenin hayata geçmesi Türkiye'nin geleceği açısından çok önemli.
Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 20:19

İLGİLİ HABERLER