Gündem
  • 31.7.2024 23:00

İşte HAMAS'ın yeni lideri..

Halid Meşal, Hamas'ın yeni lideri olarak gösterildi

Hamas kaynakları, Meşal'in Çarşamba günü sabah saatlerinde İran'da suikasta uğrayan İsmail Haniye'nin yerine grubun en üst düzey lideri olarak seçilmesinin beklendiğini söyledi.

Reuters'e göre ; Halid Meşal, Çarşamba sabahı Tahran'da öldürülen İsmail Haniye'nin yerine Çarşamba günü Hamas'ın yeni lideri olarak atandı. 

Hamas kaynakları, Meşal'in Çarşamba günü sabah saatlerinde İran'da etkisiz hale getirilen İsmail Haniye'nin yerine HAMAS'ın en üst düzey lideri olarak seçilmesinin beklendiğini söyledi .

Katar'da bulunan ve İsrail ile dolaylı rehine anlaşması görüşmelerinde Hamas müzakerecilerine başkanlık eden üst düzey Hamas yetkilisi Halil el-Hayya da İran ve bölgedeki müttefiklerinin gözdesi olması nedeniyle liderlik için bir olasılık olarak görülüyor.

Meşal, 1997 yılında Ürdün'ün başkenti Amman'daki ofisinin önündeki sokakta İsrail ajanlarının kendisine zehir enjekte ederek gerçekleştirdiği başarısız suikast girişiminin ardından dünya çapında tanındı.

68 yaşındaki Meşal, İsrail'in kendisini ortadan kaldırmaya çalışmasından bir yıl önce sürgündeki Hamas'ın siyasi lideri olmuştu. Bu görev ona, diğer Hamas yetkililerini etkileyen sıkı İsrail seyahat kısıtlamalarından etkilenmeden, dünyanın dört bir yanındaki yabancı hükümetlerle yapılan toplantılarda Filistinli İslamcı grubu temsil etme olanağı sağlamıştı.

Halid Meşal, 10 Aralık 2012'de Gazze Şeridi'nden ayrılmadan önce İsmail Haniye'ye sarılıyor. (kaynak: REUTERS/AHMED JADALLAH)
Büyütme resmi

Halid Meşal, 10 Aralık 2012'de Gazze Şeridi'nden ayrılmadan önce İsmail Haniye'ye sarılıyor. (kaynak: REUTERS/AHMED JADALLAH)

Meşal'in İran'la ilişkileri, 2011 yılında Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a karşı Sünni Müslümanların öncülüğündeki isyana verdiği destek nedeniyle gerginleşmişti.

Meşal, 1990'ların sonlarından bu yana Hamas'ın tepesindeki merkezi figürlerden biri oldu, ancak çalışmalarını çoğunlukla sürgünden yürüttü.

Halid Meşal kimdir?

Batı Şeria'nın Ramallah kentine yakın Silwad'da doğan Meşal, çocukluğunda ailesiyle birlikte Körfez Arap ülkesi Kuveyt'e taşındı.

15 yaşındayken, 1980'lerin sonlarında Birinci İntifada sırasında Hamas'ın kuruluşunda etkili olan Müslüman Kardeşler'e katıldı. 

Mashaal, Hamas için uzun yıllar boyunca yurtdışından lobi yapmaya başlamadan önce bir okul öğretmeni oldu. Sokakta zehir enjekte edildikten sonra suikasttan kurtulduğunda Ürdün'de uluslararası fon toplama işinden sorumluydu.

Ürdün sonunda Hamas'ın Amman'daki bürosunu kapattı ve Meşal'i Körfez devleti Katar'dan kovdu . 2001'de Suriye'ye taşındı.

Meşal, 2004'te Şam'da sürgünde olduğu Hamas'ı Ocak 2012'ye kadar yönetti. Daha sonra, Cumhurbaşkanı Esad'ın kendisine karşı ayaklanmaya katılan Sünnilere yönelik sert baskısı nedeniyle Suriye başkentinden ayrıldı. Meşal şu ​​anda hem Doha'da hem de Kahire'de yaşıyor.

Suriye'den ani ayrılışı başlangıçta Hamas içindeki konumunu zayıflattı. Meşal, Reuters'a yaptığı açıklamada, bu hareketin Hamas'ın başlıca mali destekçisi ve silah tedarikçisi olan İran ile ilişkileri etkilediğini söyledi.

Meşal, Aralık 2012'de Gazze Şeridi'ne ilk ziyaretini gerçekleştirmiş ve Hamas'ın 25. kuruluş yıldönümü mitinginin ana konuşmasını yapmıştı. 

Meşal ile Gazze merkezli Hamas liderleri arasındaki sürtüşme, Meşal'in Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile uzlaşma sağlama girişimleri nedeniyle su yüzüne çıktı.

Meşal, yaşanan gerginlikler üzerine liderlikten istifa etmek istediğini açıklamış ve 2017 yılında yerine, terör örgütünün yurtdışında da faaliyet gösteren siyasi ofisinin başına seçilen Gazze yardımcısı Haniye getirilmişti.

Güncellenme Tarihi : 1.8.2024 09:31

İLGİLİ HABERLER