Gündem
  • 8.4.2021 10:52

İşte Türkiye'de koronavirüsü patlatan 4 büyük hata

Birkaç gündür turkuvaz tablolarda hızla artan vaka sayılarını gören herkesin aklında aynı soru, aynı endişe var:

SALGIN KONTROLDEN ÇIKTI MI?

Salgının kontrolden çıktığını söylemek en azından şimdilik mümkün değil. Değil ama sürecin “kontrolü çok güç bir nokta”ya geldiği de kesin. Vaka sayılarında her gün neredeyse yüzde 10’ları zorlayan hatta bazen geçen artışlar yaşanıyor. Bu rakamlar bazı günler yüzde 15-20’leri bulabiliyor. “Test pozitiflik oranları”nda da endişe verici yükselmeler izliyoruz. Rakamlar burada da yüzde 20’leri zorluyor. Kısacası endişelenmekte kesinlikle haklıyız. Peki, neden böyle oldu? Vaka sayısı patlamalarındaki başlıca faktörler neler? Yanıtım 1 numaralı kutuda...

BANA GÖRE
VAKA ARTIŞININ 3 NEDENİ

VAKA sayılarındaki muazzam artışın bana göre 3 önemli nedeni var:

BİRİNCİSİ: Ev içi bulaşlarındaki artış korkunç boyutlara varmış durumda. Dikkatsizlik, özensizlik, biraz da bilgisizlik ve lakaytlık ile birleştiğinde çoğu evde neredeyse bir çeşit “ev içi salgın” durumu yaşanıyor.

İKİNCİSİ: Toplu taşıma araçlarındaki tedbirsizlikler de mühim bir salgın tetikçisi haline geldi. Aşırı yolcu yükü özellikle belirli saatlerde muazzam bir virüs
trafiğine olanak sağlıyor.

ÜÇÜNCÜSÜ: İşyerlerindeki bulaşlarda da ciddi artışlar var. Kademeli mesai uygulamasına yeniden ve sıkı bir şekilde geçmek için neden hâlâ bekliyoruz, anlamak mümkün değil.

Kısacası önümüzdeki günler “biraz” değil, çok “zor” günler. Uygulaması mümkün olmayan “tam kapanma” gibi tekliflerle, tartışmalarla vakit geçirmeyi bir kenara bırakıp öncelikle bu 3 gündem üzerinde yoğunlaşmamız gerekiyor. Kısacası çok daha dikkatli, çok daha tedbirli, çok daha “korumalı ve mesafeli!” olmamız
gereken günlerdeyiz.
Osman Müftüoğlu/Hürriyet gazetesi

4 büyük hatayı ise Mehmet Ceyhan söyledi..

Mehmet Ceyhan: 65 yaş üstü ve 20 yaş altı yasağı yanlıştı
Koronavirüs salgınıyla ilgili konuşan Prof. Mehmet Ceyhan, "Biz de sonradan anladık ki, 65 yaş üstü ve 20 yaş altına yasak koyarak, aslında salgının seyrini olumsuz etkileyen bir faktör" dedi.

CNN Türk'te Başak Şengül moderatörlüğünde yapılan Akıl Çemberi programına katılan konuklar arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Mehmet Ceyhan yer aldı.

Koronavirüs salgınıyla ilgili yaptığı açıklamalarla dikkat çeken  Ceyhan, 65 yaş üstü ve 20 yaş altı sokağa çıkma ysağının yanlış olduğu belirtti.

"65 YAŞ ÜSTÜ VE 20 YAŞ ALTI YASAĞI YANLIŞTI"

"Biz de sonradan anladık ki, 65 yaş üstü ve 20 yaş altına yasak koyarak, onları evde kapalı tutmak aslında salgının seyrini olumsuz etkileyen bir olay." diyen Ceyhan, nedenini şöyle açıkladı:

"BU BULAŞI, ARTTIRAN BİR FAKTÖR"

"Çünkü biz her ne kadar "Onlar riskli grup, onları koruyalım." dediysek de eğer evden bir kişi çalışmak zorunda olduğu için dışarı girip çıkıyorsa, sonra o kişi akşam eve dönüyo. Ve siz kapalı bir ortamda o insanları bir arada tutmaya zorluyorsunuz. Bu bulaşı arttıran bir faktör."

 

Güncellenme Tarihi : 9.4.2021 01:23

İLGİLİ HABERLER