Dünya
  • 22.2.2020 22:21

İşte ülke ülke Koranavirüs vakası sayısı!.. İran'da panik çıktı

Bilim adamlarından kafaları karıştıran iddia! Koronavirüs sil baştan

Dünyayı sarsan coronavirüste son dakika haberleri gelmeye devam ediyor.. İran'da hızla yayılan virüse karşı Türkiye ve Irak önlemlerini arttırdı. İran'da halk panik içinde! DSÖ'den uluslarası topluma flaş çağrı geldi... Avrupa'da korona can almayı sürdürüyor! KKTC'de korkutan şüphe: Karantinaya alındı. Çin'li bilim adamlarından kafaları karıştıran iddia ortaya atıldı.Çin'in virüste keskin bir düşüş olduğunu açıklamasının ardından Dünya Sağlık Örgütü'nden korkutan uyarı geldi: Yayılma potansiyeli daha yüksek.

Dünyada etkisi altına alan koronavirüste vaka ve ölüm sayısı giderek artıyor....

SON RAKAMLAR

Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan Kovid-19 salgınında toplam 2 bin 362 kişi yaşamını yitirdi. Hastalığa yakalanıp iyileşenlerin sayısı ise 21.259'a yükseldi. Öte yandan virüsten kurtulanların tekrar hastalığa yakalanması tedirginliğin sürmesine sebep oluyor.

Salgında Çin ana karasında 2 bin 345, Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde 2 kişi hayatını kaybetti, virüs bulaşan kişi sayısı dünya genelinde 77 bini geçti.

Çin ana karasında 76 bin 291, Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde 69 ve Makau Özel İdari Bölgesi'nde 10 vakaya rastlandı. Tayvan'da da 26 kişide Kovid-19 tespit edildi. Kovid-19 sıçradığı diğer ülkelerde de can kayıplarına neden oldu. İran'da 5, Japonya'da 3, Güney Kore'de 2, Tayvan, Filipinler, Fransa ve İtalya'da birer kişi Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

Yeni tip koronavirüsün görüldüğü bildirilen ülkelerin yetkili sağlık kurumları ve yerel basınından derlenen verilere göre, vaka sayıları şu şekilde sıralanıyor:

Yeni tip koronavirüsün görüldüğü bildirilen ülkelerin yetkili sağlık kurumları ve yerel basınından derlenen verilere göre, vaka sayıları şu şekilde sıralanıyor:

"Japonya 739, Güney Kore 433, Singapur 86, Tayland 35, Malezya 22, Avustralya 23, Vietnam 16, Almanya 16, ABD 35, Fransa 12, İngiltere 9, Birleşik Arap Emirlikleri 9, Kanada 9, İran 18, İtalya 19, Hindistan 3, Filipinler 3, Rusya 2, İspanya 2, Nepal 1, Sri Lanka 1, Kamboçya 1, Belçika 1, İsveç 1, Finlandiya 1, Mısır 1, Lübnan 1, İsrail 1."

DSÖ'DEN KORKUTAN UYARI

Çin Cumartesi günü yeni ölümlerde ve koronavirüs vakalarında keskin bir düşüş bildirdi ancak dünya sağlık yetkilileri diğer ülkelerde yeni enfeksiyonlar artmaya devam ettikçe salgın hakkında tahminlerde bulunmanın çok erken olduğu konusunda uyardı. Çinli yetkililer, Cuma günü bir gün önce 889 olan yeni vaka sayısının 397'ye düştüğünü açıkladı. Yeni vaka sayılarının Güney Kore, İran, İtalya ve Lübnan gibi ülkelerde ise arttığı belirtildi.

Güney Kore'de yetkililer Cumartesi günü yeni enfeksiyonların sayısının 433'e çıktığını ve salgının merkezindeki bir kiliseye katılan 1000'den fazla kişinin grip benzeri semptomlar bildirdiği için sayının önemli ölçüde artabileceğini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü yeni Çin vakalarında bildirilen düşüşü memnuniyetle karşıladı, ancak Çin'in seyahat geçmişi veya teyit edilen bir vaka ile temas gibi net bir bağlantısı olmayan başka yerlerde yeni enfeksiyonların sayısından endişe duyduğunu söyledi.

DSÖ başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, “En büyük endişemiz COVID-19'un (yeni virüs) daha zayıf sağlık sistemlerine sahip ülkelerde yayılma potansiyelinin daha yüksek olmasıdır” dedi.

KKTC Sağlık Bakanlığı yetkilileri, önlem amaçlı 74 yaşındaki G.E’nin hastanede gözlem altına alındığını belirtti. Bakanlık yetkilileri, hasta ile ilgili testlerin Türkiye’ye gönderileceğini sonrasında bir açıklama yapılacağını kaydetti.

Gazimağusa Devlet Hastanesi Başhekimi Mustafa Kalfaoğlu da, hasta ile ilgili bir şüphenin olduğunu ve bu nedenle Lefkoşa’ya sevk edildiğini açıkladı. G.E’nin, doktorlara Dubai’ye tatile gittiğinde Çinli turistlerle aynı ortamları paylaştığını söylediği öğrenildi.

VAN-İRAN SINIRINDA TEDBİRLER ARTIRILDI 

TÜRKİYE’nin sınır komşusu İran’da, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 5’e yükselirken, Van’da alınan tedbirler de artırıldı. Kapıköy Gümrük Kapısı’nda görevli personelin maske ve eldiven kullandığı, şüpheli görünenlerin ise sınır kapısından alınmayacağı bertildi.

İRANDA PANİK: MASKEYLE GEZİYORLAR

Türkiye’nin sınır komşusu İran’da, koronovirüs nedeniyle ölenlerin sayısı 5’e yükseldi. Yaşanan ölümlerin ardından Türkiye ile İran arasındaki en uzun sınır hattına sahip Van’da da bir dizi tedbirler alınmaya başlandı. Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez başkanlığında önceki gün acil toplantı yapılarak, alınacak önlemler konusunda görüşmeler yapıldı. Toplantıda, öncelikle Türkiye- İran sınırında bulunan Saray ilçesindeki Kapıköy Gümrük Kapısı’na termal kamera montajı yapılması, sağlık odası kurulması ve yabancılarla irtibat halinde olan personelin koruyucu maske ile ekipman kullanması kararı alındı. Ayrıca geri gönderme merkezindeki ön kabul birimine termal kamera kurulması kararı alınan toplantıda, gümrük kapısında görevli personele koronavirüs hakkında eğitim verilmesi de kararlaştırıldı. Sınır kapısından giren turistlerin uzaktan ateşini ölçmek için gerekli cihazların Ankara’dan talep edildiği belirtilirken, şüpheli kişilerin ise sınırdan içeri alınmayacağı kaydedildi.

İRAN'DA PANİK: MASKEYLE GEZİYORLAR 

IRAKTAN KORONA ÖNLEMİ: 14 GÜN KARANTİNADA KALACAK

Covid-19’un (koronavirüs) hızla yayıldığı İran’da, 10 kişinin daha virüse yakalandığı, virüs kapan bir kişinin daha hayatını kaybettiği bildirildi. İran Sağlık Bakanlığı Halkla İlişkiler Merkezi Başkanı Kiyanuş Cihanpur, tespit edilen yeni vakalarla birlikte ülkedeki koronavirüs teşhisi konulan kişi sayısının 28’e yükseldiğini duyurdu.

Yetkili, virüs nedeniyle ölen kişi sayısının son vakayla birlikte 5 olduğunu aktardı. Hastalığı kapanlarının çoğunun ya Kum kenti yerlisi olduğu ya da son zamanlara bu şehre uğradıkları kaydedildi.

HALK PANİK İÇİNDE 

Bugün itibari ile İran’da 5; dünya genelinde ise 2 bin 360 kişinin hayatına mal olan koronavirüs salgını nedeniyle halk da panik içinde. Başkent Tahran’da da insanların maskelerle dolaştığı görülüyor.

IRAK'TAN KORONA ÖNLEMİ: 14 GÜN KARANTİNADA KALACAK 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle 5 kişinin hayatını kaybettiği İran'dan dönen Irak vatandaşlarını, tedbir amaçlı olarak 14 gün karantina altında tutma kararı aldı.

IKBY İçişleri Bakanı Rebivar Ahmed, IKBY Sağlık Bakanı Saman Berzenci ve IKBY Hükümet Sözcüsü Cotyar Adil ile Erbil'de ortak bir basın toplantısı düzenledi. Ahmed, İran ile ticaretin uluslararası gümrük kapılarında normal seyirde devam edeceğini ancak İran'dan dönen Iraklı vatandaşların 14 gün boyunca doktorların gözetiminde tutulacağını ifade etti.

Sağlık Bakanı Berzenci de bölgede henüz koronavirüs vakasına veya şüpheli bir duruma rastlanmadığını teyit ederek, olası bir duruma karşı hastanelerde özel bölümlerin oluşturulduğunu ve tüm tıbbi hazırlıkların tamamlandığını kaydetti. Berzenci, şu anda sadece yurt dışına giden vatandaşlar üzerinde tehlikenin mevcut olduğunu aktardı.

IRAKIN KORONAVİRÜSE KARŞI TEDBİRLERİ

 


 

Güncellenme Tarihi : 22.2.2020 22:34

İLGİLİ HABERLER