Ekonomi
  • 13.12.2019 12:50

İyi Bir Pastanın Omurgası Pandispanyanın Püf Noktaları

Pasta

Pasta sevmeyen kimse yoktur herhalde, yapması ayrı yemesi daha ayrı bir keyif. Yaparken dahi mutlu olduğunuz, yerken kendinizden geçtiğiniz nefis bir lezzet. Özellikle özel günlerde soframızın vazgeçilmezidir ve akla ilk gelen tabi ki doğum günü pastası oluyor. İyi bir pasta yapmak için dikkat etmeniz gereken püf noktalarını ise sizlerle yazımızda paylaşıyoruz.

İyi Bir Pastanın Omurgası Pandispanyanın Püf Noktaları

Pasta keki dediğimiz vakit aklımıza il gelen pandispanya hamuru oluyor. Pastanızın lezzetinin en temel öğesini oluşturuyor ve şekli ile de görselliği ön plana çıkartıyor. İyi kabarmış, yağsız bir pandispanya yapmanız, hazır keklere oranla daha lezzetli bir pasta yapmanıza yardımcı olacaktır. Pandispanya kek için tüm malzemeler oda sıcaklığında bekletilmiş olmalıdır.

Yumurtanın sarısını ayrı beyazını ayrı çırpmak önemli bir husus olmakla beraber, çırpma işlemine diğer malzemeler eklendiğinde ıspatula ile devam edilmelidir. Ispatula ile dıştan içe doğru yavaşça karıştırılmalı, mikserle elde edilen hava kaybedilmemelidir.

Böyle güzel kabartılan bir pandispanya keki ile yakınlarınıza ya da kendi bebeğinize, harika bir 1 yaş pastası yapabilirsiniz.

Pandispanya için fırın derecesi de oldukça önemlidir. Genel olarak daha önce ısıtılmamış fırında, 170 – 180 derece ısı ayarında 20 ile 30 dakika arasında pişirilmeli ve bu esnada kapak hiç açılmamalıdır ki kekin kabarıklığı sönmesin.

Pandispanya da Karbonat ve Kabartma Tozunun Görevi

Karbonat; asit içeren bir maddedir. Kabartma tozu ise içeriğinde sodyum bikarbonat, nişasta ve krem tartar içerir. Kabartma tozu ise herhangi bir sıvı ile birleştiği gibi hamuru kabartmak üzere çalışır. Kekin kabarması için kabartma tozu kullanılır ancak karbonat asit oranı için kullanılmaktadır. Elinizdeki tarifte limon ya da portakal suyu, yoğurt gibi asit içeren bir madde bulunuyorsa karbonat kullanmamanızda uygun olur.

Genel Olarak Pasta Malzemelerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her şeyin başında dikkat edilmesi gereken en önemli detay malzemelerin taze olmasıdır. Bununla birlikte tarifte yer alan ölçülere uyulmalıdır. Pasta yapımında gramajlar bile oldukça önem taşır. Bu nedenle tarifteki ölçülere ve ilerlenecek adımlara sadık kalınmalıdır.

Pasta malzemeleri içerisinde kuru malzemelerin kullanım şekline dikkat edilmesi gerekir. Un, kabartma tozu, nişasta, şekerli vanilya, kakao gibi hangi kuru malzemeyi kullanacaksanız ayrı bir kapta birleştirmeli ve sıvı harca elenerek katılmalıdır.

Pasta Süslemede Kullanılacak Malzemeler

Pasta süslemek pasta yapımının en eğlenceli aşamasıdır. Bu aşamada kullanabileceğiniz malzemeler ise;

Pasta Altlığı: Pastayı taşıması için gümüş renkte kaplanmış mukavva malzemeden ya da metal altlık kullanabilirsiniz.

Cımbız: Şeker hamurlu pasta yapmak için hamura sıkıştırma kuvvetiyle şekil vermek için kullanılır.

Drajeler: Rengarenk, gümüş, şekilli şekerlemeler süsleme için kullanılır.

Döner Ayaklı Stant: Pasta süslemesinde kolaylık sağlayan bu malzeme, metal, tahta veya plastikten yapılmıştır. Kendi etrafında dönmeye ayarlanmış ayaklı bir tepsi olarak tasarlanmıştır.

Kalıplar: Yuvarlak, kare, dikdörtgen, kalp kalıplar pasta kekini istediğiniz şekilde elde etmenizi sağlar. Özellikle kelepçeli olanları tercih edebilirsiniz.

Sıkma Torbası ve Uçları: Pasta kremasını şekillendirerek sıkmak veya pasta üzerine desen çizmek, yazı yazmak için kullanılır.

Hayal ettiğiniz gibi bir pasta yapmak için bu aşamaları uygulamanız, dilediğiniz pastayı elde etmeniz için yeterli olacaktır.

 

Güncellenme Tarihi : 13.12.2019 12:52

İLGİLİ HABERLER