Gündem
  • 16.8.2021 10:12

Kabil havaalanında büyük kaçış!.. Çok sayıda ölü ve yaralı var

ABD öncülüğünde NATO gücünün Afganistan'dan çekilmesine paralel olarak günbegün ülkedeki varlığını artıran ve son haftada kontrolü neredeyse tamamen ele geçiren Taliban, pek direnişle karşılaşmadan başkent Kabil'e de girdi.
Taliban'ın Kabil'e girmesi üzerine kentte büyük panik çıktı.. Yıllarca işgalci Amerika ve batılı güçlere çalışan Afganlılar, ülkeyi terketmek için Kabil Havaalanına koşturdu. Ülkelerini satan bu hainler için özel kargo uçakları yollandı ve bunlar karga tulumba bu uçaklara doluştu..

Taliban Sözcüsü, başkent Kabil'de 11 bölgenin kontrolünü ele geçirdiklerini açıkladı. Cumhurbaşkanı Eşref Gani ülkeyi terk ederken, Taliban militanları Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na girip kontrolü ele geçirdi. Afganistan'dan ayrılmak isteyen binlerce kişi, Hamid Karzai Havalimanı'na akın etti. Reuters'ın bölgeden geçtiği son haberlere göre; kentte küçük ölçekli çatışmalar yaşanıyor ve en az 40 kişi yaralandı. Afganistan'daki kaynaklar çok sayıda ölü olduğunu ancak kesin sayıyı veremeyeceklerini söyledi..

Videos of Kabul Airport Show Chaos As Taliban Takes Power, People Flee

ABD güvenlik gerekçesiyle Büyükelçilik çalışanlarını Hamid Karzai Havalimanı'na taşıdı. Facebook hesabından bir mesaj yayınlayan Gani, "Taliban kazandı... Ve artık kendi halkının onur, malı ve korunmasından sorumlular" ifadelerine yer verdi.

Videos show desperation at Kabul airport as Afghans and foreigners try to  escape the Taliban

Dünyanın bir numaralı gündem maddesi Afganistan... ABD'nin bölgeden çekilmesiyle son bir haftada dehşet verici bir hızla kontrolü eline alan Taliban, başkent Kabil'e girdi.

Stefanie Glinski on Twitter: "#Kabul airport this evening. People are  waiting near the runway to escape by air. #hkia #afghanistan… "

Uluslararası ajanslar ve dünya medyası Afganistan'daki gelişmeleri anbean takip ediyor. İşte bölgede yaşanan son dakika gelişmeleri...

Three Killed in Kabul Airport as Afghans Scramble to Escape Taliban - WSJ

9.49 - WSJ'de yer alan habere ABD askerlerinin Kabil'deki havalimanında havaya ateş açması sonucu 3 kişi hayatını kaybetti. Gelen ilk bilgilere göre, olay nedeniyle çok fazla yaralı bulunuyor. Konu hakkında henüz resmi bir açıklama bulunmuyor.

Shot fired at Kabul Airport when Afghans tried to escape the Taliban - New  York Latest News

9.43 - İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Sky News'e verdiği demeçte Afganistan'ın Taliban kontrolünde olduğunu ve İngiliz kuvvetlerinin onlarla savaşmak için geri dönmeyeceğini söyledi.

9.23 - TİCARİ UÇUŞLAR İPTAL EDİLDİ

Kabil'den ticari uçuşlar iptal edildi. Yapılan resmi açıklamada 'Hamid Karzai Havalimanı'ndan yağma ve talanı önlemek için ticari uçuş yapılmayacaktır. Lütfen havaalanına gelmeyin' ifadelerine yer verildi.

crabcrawler on Twitter: ""Quran recitation by the Taliban inside the  presidential palace" -- via https://t.co/sMDK8ViZ9d  https://t.co/G3VoD8bRzT" / Twitter

9.06 - Reuters'a konuşan üst düzey bir Taliban yetkilisi ülkenin dört bir yanından herhangi bir çatışma ihbarı almadıklarını söyledi. Yetkili 'Raporlarımıza göre, durum barışçıl' dedi.

08.22 - ABD'Lİ YETKİLİ: KALABALIK KONTROLDEN ÇIKTI

Reuters'ta yer alan son dakika gelişmesine göre, ABD askerleri Kabil Havaalanı'nda havaya ateş açtı. ABD'li yetkili Reuters'a telefonla verdiği demeçte, 'Kalabalık kontrolden çıktı. Havaya ateş açmak sadece kaosu yatıştırmak için yapıldı' dedi.

8.07 - Kentteki muhabirler Kabil'de derin bir sessizlik olduğunu, kentin tamimiyle Taliban'ın kontrolünde olduğunu ve Taliban'ın pek çok bölgede kontrol noktaları oluşturduğunu bildirdi.

7.56 - Taliban sözcüsü Kabil'deki son durum ile ilgili yaptığı açıklamada 'Kabil'deki durum normal. Savaşçılar kentteki güvenliği sağlamak ile meşgul' ifadelerine yer verdi.

05.20 - ABD Dışişleri Bakanlığı, aralarında İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Japonya, Katar, Güney Kore, İspanya ve Yemen'in de bulunduğu 64 ülke ile Avrupa Birliği (AB) Yüksek Temsilciğinin imzası bulunan ortak açıklamayı kamuoyu ile paylaştı. Açıklamada, Afganistan'daki durumun giderek kötüleştiği, bununla beraber ülkeden ayrılmak isteyen yabancıların ve Afganların güvenli bir şekilde tahliyesine tüm tarafların saygı duyması gerektiği belirtildi.

23:59 - Taliban'ın Katar'daki Siyasi Bürosunun Başkanı Molla Abdul Gani Birader, Afganistan'da hedeflerine bu kadar çabuk ulaşacaklarını beklemediklerini söyledi.

23.30 - HAVALİMANINDA KAOS YAŞANIYOR

Afganistan'dan ayrılmak isteyen binlerce kişi, ülkenin dış dünyayla tek bağlantısı olan Hamid Karzai Havalimanı'na akın etti. Sosyal medyada 'kaos' görüntüleri yayınlanırken, ABD tahliyeler için 1000 asker daha gönderme kararı aldı. Kabil Havalimanı'ndaki son durumu BBC'ye aktaran bir tanık ise şunları söyledi:

"Üç eski milletvekili, birkaç bakan yardımcı ve bazı ünlüleri sırada beklerken gördüm. Bazılarının rezervasyonu bile yok. Neredeyse sekiz saat bekledik. Sonrasında havalimanı personeli masalarını terk etmeye başladı. İlk olarak check-in kontuvarları sonra da göç ve pasaport masalarını terk ettiler. Muhtelif dedikodular kaos yarattı. Bazıları havalimanından kaçtı, bazıları kapılara akın etti. Hemen hemen bir izdiham yaşandı. Havalimanını sivil kıyafetli silahlı erkekler koruyordu. İnsanlar çok umutsuzdu, bazıları havalimanına koşuyor, bazıları kaçıyordu. İnsanların havalimanına girmelerini engellemek için güvenlikler havaya ateş açtı. "


22:52 - BMGK'DAN ACİL TOPLANTI KARARI


BM Güvenlik Konseyi, Taliban'ın Afganistan'da yönetimi ele geçirmesinin ardından yarın acil toplanacak.

22.45 - ZAFER İLAN ETTİLER

Kabil'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan Al Jazeera haber kanalına konuşan bir Taliban militanı "Ülkemiz özgürleştirildi ve mücahitler muzafferdir" ifadesini kullandı.

21.50 - EŞREF GANİ'DEN İLK MESAJ

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, ülkenin kan gölüne dönmemesi için ülkeden ayrıldığını söyledi. Nereye gittiğini açıklamayan Gani, "kalması halinde sayısız vatanseverin şehit olacağını ve Kabil'in yerle bir olacağını" savundu. Facebook hesabından bir mesaj yayınlayan Gani, "Taliban kazandı... Ve artık kendi halkının onur, malı ve korunmasından sorumlular" ifadelerine yer verdi.

20: 59 - İRAN'DAN BÜYÜKELÇİLİK AÇIKLAMASI

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, ülkesinin Mezar-ı Şerif, Celalabad, Herat ve Kandahar başkonsolosluklarının faaliyetlerini Kabil Büyükelçiliğinde devam ettirdiklerini belirtti.

20:40 - 11 BÖLGE TALİBAN'IN KONTROLÜNDE

Taliban Sözcüsü, başkent Kabil'de 11 bölgenin kontrolünü ele geçirdiklerini duyurdu. Sözcü, "güvenliği sağlamak" için söz konusu bölgelere girdiklerini aktardı.

Güncellenme Tarihi : 17.8.2021 00:18

İLGİLİ HABERLER