Sağlık
  • 22.6.2022 12:32

Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Bağırsak hareketlerinin yavaş olması sebebiyle haftada üç veya daha az sayıda dışkılama durumuna kabızlık denir. Sindirim sistemi rahatsızlığı katı gıdalarla beslenmek, tuvalet ihtiyacını geciktirmek, hareketsiz yaşam ve su içme alışkanlığının olmaması kabızlığa neden olur. Özellikle kış mevsiminde sıkça karşılaşılan bir durum olarak görülen bu rahatsızlık doğal ve bitkisel yöntemlerle geçebiliyor. Kabızlığa yol açtığı bilinen bazı yiyecekleri tüketmekten kaçınmak ya da bu yiyecekleri tüketmemek gerekiyor. Kabızlıktan bol su içerek ve sağlıklı beslenerek kurtulabilirsiniz. Buna ek olarak daha çok hareket edilmeli ve lif ağırlıklı sebze, meyve, bakliyat ve tahıllardan oluşan beslenme programı hazırlanmalıdır. Sigara ve alkolden kaçınmak gerekir. Özellikle bebeklerde ve çocuklarda görülen kabızlık durumunda mideye ve sırta masajlar yapılmalıdır. Peki kabızlığa ne iyi gelir, ne keser? Anında doğal ve bitkisel çözümler ile kabızlık nasıl geçer? Şiddetli ve ağır kabızlığa ne iyi gelir?

Kabızlığa ne iyi gelir, ne keser? Genellikle haftada üç günden daha az bağırsak hareketine kabızlık denir. Kişinin stres, hareketsizlik ve kötü beslenme gibi faktörlerden etkilenerek kabızlık olması günlük hayatında sıkıntı yaşatabiliyor. Kabızlığın geçmesi için doğal ve sağlıklı beslenme biçimi önerilir. Buna ek olarak kişinin bol bol sıvı tüketmesi gerekir. Kabızlığın etkili bir şekilde ortadan kalkması için kafein ve sigara bırakılmalı egzersiz hareketleri artırılmalıdır. Bağırsak hareketlerinde yavaşlamaya neden olan çeşitli metabolik ve sindirim sistemi hastalıkları olarak karşımıza çıkan rahatsızlık tuvalet ihtiyacını ertelemek, katı gıdalarla beslenmek, fazla inek sütü tüketmek gibi sebeplerden ortaya çıkıyor. Muz, makarna, pirinç lapası, pilav, fazla süt tüketimi ve Fast food yiyecekler kabızlığa sebep oluyor. Peki anında doğal ve bitkisel çözümler ile kabızlık nasıl geçer? Kabızlığa ne iyi gelir?

KABIZLIĞA NE İYİ GELİR, NASIL GEÇER?

Yaşam koşulları ve beslenme şekli kabızlığa sebep olabiliyor. Kadın, erkek, bebek, çocuk ve yetişkinlerde kabızlık rahatsızlığı görülebiliyor. Yeterince su tüketilse bile yeterli ana ve ara öğünlerin yapılmaması sonucu kabızlık oluşabilir. Bu yüzden diyet uygulanmak isteniyorsa diyetin bir uzman tarafından yazılması gerekmektedir. Bunun dışında doğal ve bitkisel çözümler kabızlık sorunu çözebiliyor. İşte kabızlığa iyi gelen şeyler;

Kuru meyveler tercih edilmelidir.

Zeytin, zeytinyağı ve kekik yemeklerde kullanılmalıdır.

Fazla kafein tüketiminden kaçınılmalıdır

Fazla süt ve süt ürünleri tüketilmemelidir

Bol bol su ve sıvı gıdalar tüketmelidir

Daha çok hareket edilmelidir

Lif ağırlıklı sebze, meyve, bakliyat ve tahıllardan oluşan beslenme programı hazırlanmalıdır

Lokmalar iyice çiğnendikten sonra yutulmalıdır

Tuvalet ihtiyacı ertelenmemelidir

Güncellenme Tarihi : 22.6.2022 12:35

İLGİLİ HABERLER