Gündem
  • 17.8.2024 13:24

Kıbrıs Rum Kesimi bölgesel savaşa hazırlanıyor

Kıbrıs bölgesel bir savaşa hazırlanıyor. Rumlar, Avrupa pasaportu taşıyan binlerce yerinden edilmiş insanı kabul etmeye hazırlandı

İsrailli internet sitesi Globes ,İran'ın İsrail'e olası bir saldırısına yönelik beklentinin ortasında, Kıbrıs Rum Kesiinin binlerce mülteciyi, yerinden edilmiş kişiyi ve Avrupa pasaportu sahibini kabul etme hazırlıklarını tamamladığını bildirdi . 

Lübnan Hizbullahı'nın katılımı ve İsrail'in Lübnan'a yönelik büyük ölçekli saldırılarının ardından neler gelebilir?

Web sitesi, Kıbrıs Dışişleri Bakanı Konstantinos Koumpos'un çarşamba günü medyaya, adadaki yetkililerin "Estia Operasyonu" olarak bilinen acil barınma destek planı kapsamında "gerekli tüm hazırlıkları yaptığını" söylediğini bildirdi.

Haberlere göre, Kıbrıs hükümeti Larnaka'daki okullarda tarla yatakları kurdu ve savaşın çıkması durumunda Lübnan'ı hızla terk etmeye çalışması beklenen on binlerce insanı potansiyel olarak barındıracak tüm yerleşim yerlerini hazırladı. 

Reuters, Kıbrıs hükümetinin sözcü yardımcısı Yiannis Antonio'nun şunları söylediğini aktardı: "Biz hazırız. Denenmiş ve test edilmiş olan Eastia planı olan özel bir planı devreye soktuk."

"Vatandaşlarını kriz bölgesinden anavatanlarına nakledebilecek diğer ülkelere yardım etmemiz istenirse, onları memleketlerine dönene kadar birkaç gün ağırlayabilecek durumdayız."

Antonio, Reuters'e yaklaşık on ülkenin planla ilgili soruşturma sunduğunu ancak herhangi bir resmi talebin alınmadığını açıkladı. Toplu tahliye planı hayata geçirilirse bunun büyük ölçüde hava yoluyla olacağını da sözlerine ekledi.

Koordinasyon üssü, adanın en büyük havaalanının yakınındaki güney kıyı kenti Larnaka'daki Ortak Kurtarma Koordinasyon Merkezi'nde olacak. Merkez 24 saat çalışacak ve birincil görevi arama ve kurtarma operasyonlarını koordine etmek, kontrol etmek ve yönlendirmek olacak.

Birkaç gün önce insanlar, gelenleri karşılamak için komplekste bebek karyolaları bulunan bazı çadırların kurulduğunu söyledi.

Son günlerde Lübnan'da çok sayıda vatandaşı bulunan Fransa ve Kanada'nın da aralarında bulunduğu Avrupa ülkeleri, vatandaşlarına bir an önce Lübnan'ı terk etmeleri yönünde çağrıda bulunuyordu. İsveç gibi bazı Avrupa ülkeleri de büyükelçiliklerini Beyrut'tan tahliye etti.

Kıbrıs'ın hazırlıkları, Hamas siyasi bürosu başkanı İsmail Heniye'nin Tahran'da öldürülmesi ve Hizbullah lideri Fouad'ın öldürülmesine yanıt olarak Tel Aviv'e yönelik bir saldırı düzenlenmesini önlemek için Batı'nın İran ve Hizbullah'a ciddi baskı uygulama girişimleriyle birlikte gerçekleşiyor. Şükr iki hafta önce Beyrut'taydı.

Avrupa Birliği'nin en doğusunda yer alan Kıbrıs, 2006 yılındaki İkinci Lübnan Savaşı'nda Avrupa ülkelerinin Avrupalı ​​vatandaşlarını tahliye etmek için gemilerini göndermesi üzerine sivillerin tahliyesine katılmıştı. Tahminler o dönemde tahliye edilenlerin sayısının 60.000 kişiye ulaştığını gösteriyordu.


Kıbrıs'taki hükümet, Beyrut'tan yapılacak uçuşlara ek olarak, gemilerin Lübnan'ın çeşitli limanlarından adanın limanlarına tahliyesini de içeren Navkratis adlı başka bir acil durum planını devreye sokabilir. Benzer bir program 2006 yılında da uygulandı. Almanya Dışişleri Bakanlığı, Alman ve Kanadalı ekiplerin, tahliye edilmesi muhtemel kişilerin yolculuğunu organize etmek üzere halihazırda limanlarda bulunduğunu söyledi.

Kıbrıs, İsrail'e verdiği destek nedeniyle eleştiri ve suçlamalara maruz kalıyor. Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah daha önce, İsrail'in havalimanlarını ve üslerini askeri eğitim vermek için kullanmasına izin vermeye devam etmesi halinde partinin bunu "savaşın bir parçası" olarak değerlendirebileceği konusunda uyarmıştı.

Raporlarda ayrıca ABD Hava Kuvvetlerinin, Gazze savaşının başlamasından bu yana Kıbrıs'taki İngiliz Akrotiri üssünden bazı kayıt bilgileri gizlenen uçakları Tel Aviv'e gönderdiği ortaya çıktı .

Raporlarda, Akrotiri üssünün İsrail'i silahlandırmaya ve Gazze'ye yönelik saldırısına lojistik destek sağlamaya yönelik uluslararası çabalarda bir odak noktası oluşturduğu belirtiliyor.

Güncellenme Tarihi : 17.8.2024 13:43

İLGİLİ HABERLER