Ekonomi
  • 10.7.2019 14:25

Kıbrıs’ta Aşırı Artan Emlak Fiyatları

İnsanoğlu yaratılışından bugüne yüzyıllardır yemek içmek gibi barınmaya da muhtaçtır. Bunun için yıllar geçtikçe barınma alanlarımızda insanoğlu gibi değiştirildi ve geliştirildi. İlk zamanlarda ki gibi artık mağaralar yerine gelişmiş evler geldi. Emlak sektörü ülkemizde de dünyada çok hızlı büyüyen sektörlerin başında geliyor kadar büyük bir ekonomik döngüye sahip olan bu sektör Kıbrıs ve Dünya ekonomisinin çok büyük bir kısmını kapsamaktadır. Son yıllardaki Girne Kiralık Ev Kıbrıs’ın diğer ülkelerle olan ilişkilerine bağlı olarak ekonomik yaptırımlara maruz kalması inşaat alanındaki ithal malzemelerin pahalılığı bu sektörle bağlantılı olan emlak sektörünü de etkilemektedir. Diğer sektörler gibi emlak sektörünü de ciddi bir bicimde etkiledi. Döviz birimlerindeki artışlar ve dalgalanmalara bağlı olarak kredi faiz oranlarının da artması ile emlak sektöründeki fiyat artışları devam etmektedir.

Kıbrıs’ta Emlak Fiyatlarını Faktörler

Kıbrıs’ta emlak fiyatları illere göre değişiklik göstermektedir. Küçük illerde fiyatlar bölgesel olarak fazla farklılık göstermese de Girne, Lefkoşa gibi büyük illerde bölgesel olarak fiyatlarda büyük farklılıklar vardır. Farklılıkların genel nedenlerini küçük illerde genelde okul, hastane, sanayi bölgeleri birbirine yakın olduğu için ulaşım çok yoğun değildir. Bu illerde “a” bölgesindeki emlak fiyatıyla “b” bölgesindeki emlak fiyatları birbirine yakın olur. Bunun nedeni “a” ve “b” bölgeleri okul, hastane, sanayi bölgelerine ve iş sahalarına ortalama olarak aynı uzaklıktadır.

Bundan dolayı küçük il içindeki iki bölgenin (a ve b) birbirlerinden ayrı fazlalıkları ya da eksiklikleri yoktur. Bunun için fiyatlar ortalama bir seviyede buluşur. Ancak Girne, Lefkoşa gibi büyük illerde her bölgenin kendine göre bir avantajı vardır. Girne’de emlak almak isteyen bir kişi Çatalköy’den alacağı bir emlakla Esentepe’den alacağı emlak fiyatı arasında çok aşırı farklılık vardır. Bu iki bölgedeki emlak fiyatlarını bu bölgelerin köprülere havalimanlarına hastanelere metrolara olan uzaklıkları en önemli faktörlerin başında gelir.

Fiyatların Aşırı Yükselmesinin Nedenleri

Kıbrıs Konut Fiyatı Endeksi'nin temmuzda yıllık bazda yüzde 18,76 yükselmesi dikkati çekerken, sektör temsilcileri artışın nedeni olarak kurdaki yükselişi ve tüketicinin konut alma isteğini gösteriyor. KKTC satılık Ev İnşaat sektöründeki fiyat artışı arsa fiyatları ve kur gibi farklı gerekçelere bağlanırken, müteahhitler yüksek vergiden kaynaklı olduğunu söylüyor. Müteahhitlere göre ise yüksek vergi ve harç yükü fiyatları tırmandırıyor.

Güncellenme Tarihi : 10.7.2019 14:26

İLGİLİ HABERLER