Gündem
  • 26.1.2022 13:05

KKTC seçimlerinde Rum yanlıları darmadağın oldu!.. Baraja takıldılar

Batıcılar darmadağın: KKTC'de Ulusal Birlik zaferi..

KKTC’de genel seçimler tamamlandı. İki devletli çözümü savunan partiler Meclis’teki koltuk sayısını artırırken, federasyoncular önemli bir hezimete uğradı. Hükümetlerin ortalama ömrünün 13-14 ay olduğu ülkede, istikrarın yolu açıldı.

Kıbrıs Türk halkı önceki gün 15. kez genel seçimler için sandık başına gitti. Seçime katılımın yüzde 58,23 olduğu ülkede, Cumhuriyet Meclisi'nin 50 üyesi belirlendi. KKTC Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) dün açıkladığı resmi olmayan sonuçlara göre, Ulusal Birlik Partisi oyların yüzde 39,54’ünü alarak birinci parti oldu. Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) yüzde 32,04, Demokrat Parti (DP) yüzde 7,41, Halkın Partisi (HP) yüzde 6,68 ve Yeniden Doğuş Partisi (YDP) de yüzde 6,39 oy alarak barajı geçen partiler oldu.

Söz konusu oranlara göre, 50 kişilik Cumhuriyet Meclisi'nde UBP 24, CTP 18, DP 3, HP 3 ve YDP 2 sandalye elde etti.

FEDERASYONCULAR ZORDA

Seçimin en büyük sürprizlerinden biri federasyon yanlısı partilerin baraj altında kalması oldu. Mustafa Akıncı’nın etkin olduğu Toplumcu Demokrasi Partisi yüzde 4,42 oy alarak baraj altında kaldı. Seçimin ardından açıklama yapan TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, istifasını yetkili organlara sunacağını söyledi.

Yine federasyon yanlısı Toplumcu Kurtuluş Partisi-Yeni Güçler (TKP-YG) ile Bağımsızlık Yolu (BY) da baraja takılarak Meclis’te koltuk kazanamadı.

2018’de yüzde 17,07 oy alarak hükümet ortağı olan ve daha sonra koalisyonu bozan Kudret Özersay’ın partisi HP’nin de oyları yüzde 6,68’e düştü.

7 Ocak 2018'de gerçekleştirilen genel seçimde UBP 21, CTP 12, HP 9, TDP 3, DP 3, YDP 2 milletvekili çıkarmıştı.

Sonuçlara göre, önceki seçime oranla UBP sandalye sayısını 3 artırdı.

MİLLİ KOALİSYON YOLDA

Seçimin ardından zafer konuşması yapan UBP Genel Başkanı ve Başbakan Faiz Sucuoğlu, “Bize yakın, bizim görüşümüzü destekleyen ve ekonomik anlamda atacağımız adımlarda bize set germeyecek bir koalisyon ortağıyla protokol de imzalamak suretiyle önümüzdeki sürecin haritasını çizeceğiz.” dedi. UBP’nin koalisyon ortağının kim olacağına ilişkinse Aydınlık’a bilgi veren UBP yöneticileri, öncelikli partilerin Demokrat Parti ve Yeniden Doğuş Partisi olabileceğini kaydetti. Daha önce çeşitli siyasi mülahazalar nedeniyle UBP’den ayrılanların kurduğu Demokrat Parti de, Türkiye ile yakın ilişkileri savunan ve iki devletli çözüm için mücadele yürüten bir parti olarak biliniyor. Yine bağımsızlıkçı Yeniden Doğuş Partisi de Kıbrıs Türk Devleti’nin en etkili savunucularından…

39 yılda 37 hükümetin kurulduğu ülkede, son seçimden bu yana 4 farklı koalisyon oluşmuştu. Yeni koalisyonun, uzun soluklu görev yapabileceği değerlendiriliyor.

EKONOMİ, EKONOMİ, EKONOMİ…

Başbakan Faiz Sucuoğlu, erken genel seçimlerin ardından yaptığı açıklamada, yeni döneme ilişkin mesajlar verdi. “Önceliğimiz ekonomi, ekonomi, ekonomi…” ifadelerini kullanan Sucuoğlu, “Hedef, ekonomik anlamda kendi ayakları üzerinde duran bir KKTC'yi yaratmaktır. Ekonomik olarak kendi ayaklarınızın üzerinde durmayı başardığımız gün, çok şeylerin ülke içerisinde müspet yönde değişeceğinin bilindeyiz." dedi.

Geçen hafta ziyarette bulunduğu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve diğer yetkililerle görüşmeler gerçekleştirdiklerini ve büyük ölçüde ekonomik konuları ele aldıklarını hatırlatan Sucuoğlu, ülkeye sıcak parayı getireceklerini söyledi.

Sucuoğlu, "Türkiye, her sıkıntılı süreçte KKTC'ye karşılıksız, hiçbir beklentisi olmadan yardım etmiştir, yardım etmeye de devam edecektir. Küçük bir ülkeyiz, çok hızlı bir şekilde müspet ve menfi yönde etkilenen bir ekonomimiz var, hizmet sektörü ağırlıklı bir ekonomi. Dolayısıyla biz bu süre içerisinde anavatan ile çok daha yoğun mesai ayıracağız. Bu problemleri Ankara'nın, anavatanın yardımı, katkısı ve tecrübesiyle kolay bir şekilde çözeceğiz." şeklinde konuştu.

‘MAVİ VATAN’IN BEKÇİSİYİZ’

Türkiye ile kaderlerinin ve geleceklerinin ortak olduğunun altını çizen Başbakan Sucuoğlu, “Biz belki iki devletiz ama tek milletiz, hiçbir ayrı gayrımız yoktur. Kendimizi hiçbir zaman Türk ulusundan farklı bir yere ne koyduk ne de öyle bir düşüncemiz var. Biz Türk ulusunun güneydeki bir parçasıyız, yani Akdeniz'deki bekçisiyiz. Mavi Vatan'ın tam ortasında hem KKTC'nin hem de Türkiye'nin çıkarlarının bekçisiyiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Faiz Sucuoğlu, UBP'nin iki olmazsa olmazının bulunduğunu vurgulayarak, birincisinin KKTC'ye inanmak, ikincisinin Türkiye'ye olan bağlılık ve sevgi olduğunu dile getirdi. Sucuoğlu, bu iki maddenin partisinin çatısını oluşturduğunu dile getirdi.

RUM BASINI TELAŞLANDI

KKTC’deki seçimler Rum tarafından da dikkatle takip edildi.

Alithia gazetesi KKTC’deki seçim sonuçlarını “Tatar’ın partisi, işgal altındaki topraklardaki yasa dışı seçim sürecinde yükseldi” başlığıyla verirken, seçim sonuçlarıyla birlikte Kıbrıs sorunundaki durgunluk sahnesinin yalnızca değişmeyeceğini, daha da kötüye gideceğini yazdı.

Haravgi gazetesi seçim sonuçlarını “Ersin Tatar’ın Ulusal Birlik Partisi işgal altındaki topraklarda seçimleri kazandı” şeklinde duyurdu.

Politis gazetesi “Kıbrıslı Türkler evlerinde kaldı-bölücüler galip geldi-hayal kırıklığı ve kayıtsızlık seçimi” başlığını atarken, Fileleftheros gazetesi de “Tatar ve Ankara kazançlı” diye yazdı.

Güncellenme Tarihi : 26.1.2022 13:36

İLGİLİ HABERLER